Sinipunahenkeä Joensuussa

Sinipuna on se, mihin demarit hieman uusiutuneella puoluejohdollaan näyttävät tähtäävän keväällä 2011. Ehkä siihen hallitukseen sopisi myös vihreä vivahde ja joku puolipakollinen RKP-läinen. Tämä kävi ilmi eri käytäväpuheista Joensuun Areenassa viime perjantaina, joskaan virallisesti tuollaista ei ainakaan puoluejohto tietenkään suustaan päästä.

”Minun suuhuni et sitä sinipunaa sitten laita”, sanoi minulle yksi demarikansanedustaja. Toinen kehui kokoomuksen puheenjohtajaa ja pääministerin postille paalupaikalta lähtevää Jyrki Kataista niin estottomasti, että oksat pois.

Kun katsoo puolueen johtoa nyt Mikael Jungnerilla täydennettynä, ei meininki kovinkaan paljoa agraarihenkeä hengi. Oikeustieteen lisensiaatti Jungner kaikkine patsastervaamisineen ei ole yya-aikakauden mies, joita keskustasta löytyy yhä enemmän kuin omiksi tarpeiksi.

Ajattelutapoineen Jungner ampuu railakkaasti oikealle myös monesta itään päin takavuosikymmeninä pokkuroineesta peruskokoomuslaisesta ”holkeri-kanervalaisesta”. Uuden Microsoft-taustaisen puoluesihteerin sisäpoliittinen ”sosialismi” taitaa myös olla joitain kokoomuksen nykyministereitä oikeistolaisempaa puhumattakaan useimmista keskustalaisista.

Joensuun viikonloppu kaikkineen oli taas yksi askel sillä taipaleella, jonka päässä saattaa olla sosialidemokraatti-sanan typistyminen demokraatiksi ja SDP:n muuttuminen DP:ksi. Näin siitäkin huolimatta, että paikalle oli perjantaiaamuksi hankittu kansainvälistä sosialidemokraattista veljeyttä korostamaan joku euroherra (nimeä ei kärsimätön löydä heti ainakaan käsiohjelmasta).

Euroherran lisäksi lavalle asteli hieman eksoottisemmista maista saapuneita edustajia vanhan kunnon kansainvälisen solidaarisuuden hengessä. Tuossa vaiheessa tosin moni puoluekokousedustaja tunsi pakottavaa tarvetta käydä toiletissa tai muilla asioilla.

Sunnuntain Helsingin Sanomat tietää kertoa, että SDP on värvännyt omaksi mainostoimistokseen Kingin, eli tulevista vaaleissa nähdään varmuudella kisa King vastaan kokoomuksen Bob. Oli se sitten jo Kingin ansiota tai ei, mutta puheenjohtaja Jutta Urpilainen on tehnyt onnistuneen imagosiirtymän maalaisopettajattaresta verkkosukkahousujen kautta tyylikkääksi citynaiseksi.

Kingiä ja Bobia vastaan saattaa asettua keskustan puheenjohtajaksi vahvimmin ehdolla olevan Mari Kiviniemen mies Juha Louhivuori, joka on rustaillut Hesarin mukaan keskustalle vuoden 1991 eduskuntavaaleihin silakkakampanjan ja vuoden 1995 vaaleihin John Wayne -kampanjan.

Jälkimmäinen oli varmin tae sille, että keskusta menetti pääministerin paikkansa ja joutui oppositioon kahdeksaksi vuodeksi.

Jos historia toistaa itseään ja eduskunnan puhemies Sauli Niinistön (kok.) toive vuoden 1995-hengestä toteutuu, sivuutetaan keskusta keväällä 2011 tylysti ja sillä on edessään pitkä sekä kivinen tie oppositiossa. Keskusta saattaa sinetöidä uuden oppositiokautensa alun valitsemalla kahden viikon kuluttua Jarmo ”KMS” Korhosen puoluesihteerikseen. Hän on mies, johon kaikki muut tekevät pesäeroa paitsi etelän mediaa syyttelevät vanhoilliskeskustalaiset.

Siihen niinistöläiseen 1995-henkeen kuuluivat muuten ankarat leikkauslistat.

Melko yllättävää oli kuulla Joensuussa pohdiskelua, jossa lähdettiin avoimesti liikkeelle sellaisesta faktasta, että seuraavan hallituksen tulee laatia ainakin viiden miljardin leikkauslista. Demareissa on siis kuin onkin yhä Paavo Lipposen kaltaisia vastuuntuntoisia henkilöitä, jotka tietävät, milloin valtiontalous on kriisissä ja sen perustotuuden, että raha ei kasva puussa.

 

 

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu