Ei enää energiajuomii

Kaksi kertaa olen elämässäni nauttinut energiajuomaa. Molemmat kokemukset ovat olleet pelottavia.

Ensimmäinen kerta oli, kun olin ikämiesten koristurnauksessa Savonlinnassa yli kymmenen vuotta sitten. Takaisin kun lähdin rankan rupeaman ajamaan, tunsin olevani niin puhki, että näköä haittasi. Päätin kokeilla energiajuomaa, josta olin kuullut kummaa tarinaa.

Ja fatam! Silmät aukesivat kuin taikaiskusta, eikä parinsadan kilometrin lisäajo tehnyt heikkoakaan.

Toisen kerran päädyin samaan ratkaisuun tänä kesänä. Kohtalon ivaa tai ei, mutta taas olin tulossa autolla Savosta etelään päin. Mikkelin jälkeen minulla oli kaksi vaihtoehtoa: torkut tai energiajuoma. Valitsin jälkimmäisen helppouden vuoksi.

Ja taas! Ajoin helposti Helsingin seudulle.

Tauriinit ja kofeiinit vaikuttivat sellaisella ryöpyllä kehossani, että vieläkin hirvittää.

Tänään kuulin muuan terveysalan rautaiselta ammattilaiselta tarinaa siitä, miten koululaiset noita litkuja kittaavat ja miten se näkyy. Yksi on pilannut koko hammaskalustonsa parissa vuodessa, toinen kukkuu öitä ja notkuu päivät ennen ensimmäistä huikkaa, kolmas vetää niitä yhdessä alkoholin kanssa ja käydessään ylikierroksilla on alituisessa hengenvaarassa.

Riippuvuuden synnyttämisessä pahin tarina oli yksivuotiaasta, joka imi energiajuomaa pillillä kärryissä.

Jotkut tutkimustulokset näistä juomista ovat karua luettavaa. ”Kofeiinilla ladatut energiajuomat ovat ylittäneet rajan elintarvikkeista huumeisiin”, kirjoitti Canadian Medical Association Journal Taloussanomien mukaan hiljattain.

On noissa pulloissa toki Suomessakin varoitusteksti. Omien piristekokemusteni pohjalta ja asiantuntijakommentteja kuultuani kieltäisin nuo aineet vaikka saman tien alle 18-vuotiailta.

Ensisijaisesti tarvitaan kuitenkin valistusta: energiajuomat ovat terveydelle erittäin haitallisia piristeitä. Tämän tietää myös tänä kesänä paljon kuuntelemani räppärikaksikko Fintelligens. Vaikka heidän valistusbiisinsä Maha määrää on rap-katu-uskottavuudesta kaukana, on se aivan hemmetin hyvä. Siitä löytyy tällainenkin riimittely: ”En haluu enempää lisäaineit mun suoniin. Ei enää valmisruokii, ei energiajuomii”.

Minä juon kofeiinin tarpeeseeni enää vain kahvia. Joskus voin ottaa huikkaa Kokiksesta. Ja jos nukuttaa oikein ankarasti, otan torkut.

0
Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu