Epäsosiaalinen media vs. FB/US

On olemassa kahta lajia mediaa: sosiaalista ja epäsosiaalista. Suurin osa mediasta on tuota toiseksi mainittua. Selitän.

Otetaan nyt vaikka tiedotusväline X. Sen toimittajat pörräävät tiedotustilaisuuksissa, haastattelevat valtaapitäviä ja heidän päällikkönsä, nuo armoitetut uutispäälliköt, päättävät miten asia kansalaisille paketoidaan.

Ehkä tuo väline meikkaa senhetkisen myyvän näkökulmansa siten, että se haastattelee pari kadunmiestä aiheesta. X saa tietysti samalla kivaa kuvamateriaalia lastenvaunuineen.

Seuraavana päivänä juttu jatkuu poliitikkohaastatteluineen ja muu media juoksee aiheen perässä minkä ehtii. Ihan sama, mikä sen merkitys kansalaisille sattuu kulloinkin olemaan. Sen verran olen itsekin uutispäällikkönä toiminut, että tiedän kaiken tapahtuvan aika sattumanvaraisesti ilman suuria agendoja.

Parhaimmillaan nämä ylhäältä alaspäin katsovat toimitukset tekevät tosin hienoa työtä, syventävät aiheita kansalaisten puolesta, paljastavat epäkohtia ja nalkittavat poliitikkoja sekä muita silmäätekeviä.

Epäsosiaalinen tiedotusväline voi viedä epäsosiaalisuutensa huippuunsa päättämällä tarjota lukijoille nimettömyyteen perustuvan nettikeskusteluareenan, jota se valvoo siten sun täten. Siellä kaikkein epäsosiaalisin lukijaryhmä päästetään riehumaan vapaasti puskista. Tämä pilaa koko rakentavaksi aiotun keskustelun, joka ei tiedotusvälineen toimitusta oikeasti edes kiinnosta.

Mutta onneksi tämä ei ole median koko kuva. On myös sosiaalista mediaa, sellaista jossa keskustellaan omilla nimillä ja jopa kuvilla.

Suurin murros sitten internetin keskustelupalstojen synnyn on Facebookin läpilyönti Suomessa. Siellä toisilleen ystävälliset ihmiset jakavat kiinnostavia linkkejä ja muuta informaatiota sekä onnittelevat toisiaan syntymäpäivänä. Jotkut kertovat epäsuomalaiseen tapaan avoimesti läheisen kuolemasta ja osanottojen määrä voi nousta huikeisiin mittasuhteisiin.

Se on sosiaalista toimintaa, joka tapahtuu internetissä, sellaisessa nettipaikassa jonne kirjaudutaan.

Kohta kolme vuotta täyttävä Uusi Suomi pyrkii vakavasti olemaan sosiaalinen verkkolehti. Meillä on blogipalvelu, joka perustuu omaan nimeen ja kasvoihin. Meillä on uutiskeskustelu, joka sallii nyt vain kirjautuneiden kommentit.

US-blogeissa kommentoinnin rajauksista päättää blogaaja itse. Tutuille ja tuntemattomammillekin poliitikoille olen sanonut, että minä antaisin ainakin aluksi kommentointioikeuden vain toisille palveluun kirjautuneille. En minä jaksaisi lukea satunnaista törkyä tietäen vielä, että itse pitäisi noita höpötyksiä siivota pois.

Uudella Suomella on myös oikeus hyväksyä kirjoittajat erikseen ja oikeus rajata blogaajia ulos palvelustaan. Porttikieltoja joillekin on annettu ja joudutaan ehkä antamaan jatkossakin. Syynä eivät ole mielipiteet, vaan ala-arvoinen käyttäytyminen.

Ja vielä Facebookiin. Tiedättekö, mitä voi päätellä siitä, että jollain on yli 1 000 FB-kaveria ja statuspäivityksiä eli juttua pukkaa harvoin jos silloinkaan? Vastaus: Henkilö on hyvin ilmeisesti lähdössä ehdolle eduskuntavaaleissa 2011.

Jos minä olisin poliitikko, käyttäisin Facebookia muuhunkin kuin kaverimäärän kasvattamiseen avustajieni avulla. Yrittäisin toimia kuten kansanedustaja Jyrki Kasvi (vihr.). Panisin usein lyhyitä viestejä, heittäisin inhimillistä läppää, mutta myös asiasta lyhyellä kaavalla puhuisin.

Kasvin tavoin panisin pitemmät tekstini Usarin parhaillaan uusittavaan blogipalveluun, avaisin yhteiskunnallista keskustelua omista lähtökohdistani ja keskustelisin kansalaisten kanssa myös syvällisemmin. Ehkä virittäisin myös pikaviestiväylä Twitterin poliittista asiaani edistämään.

Toimittajapuolelta suosittelen ottamaan oppia A-Studion Sanna Ukkolasta. Hänelle FB-yhteydenpito yleisöön päin on enemmän kuin luontevaa.

Itsekin olen Facebookissa ja US:n blogipalvelussa aktivoitunut. Ennen sosiaalista mediaa en tiennyt, kuinka epäsosiaalinen olin ollut 🙂

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu