Nokian uudella johtajalla on paha puute
Kuluttajatuoteyhtiö Nokia teki johdossaan historiallisen siirron potkaisemalla takavuosien kasvunsa yhden peruspilarin Olli-Pekka Kallasvuon ulos ja nostamalla kanadalaisen Stephen Elopin hänen paikalleen. Historialliseksi liikkeen tekee se, että suomalaisen teollisuuden lippulaivan johtoon tulee nyt ensi kertaa ulkomaalainen ja vieläpä ohjelmistoalan ”isosta pahasta” Microsoftista.
Kallasvuon lyhyen toimitusjohtajakauden aikana Nokia on taantunut kauas Applen taakse matkapuhelinmyynnin kannattavuudessa. Saman aikaan Nokian arvo pörssissä on kokenut todella kovia. Hallituksen puheenjohtaja Jorma Ollila on Kallasvuon tapaan vastuullinen.
Applen, jonka päävastustaja oli ennen vanhaan Microsoft, tuoterynnistykselle ei olisi voinut ilmeisesti kukaan mitään viimeisen parin vuoden aikana. Myöskään Microsoft ei ole pärjännyt Applelle maailman jättien taistossa.
Applen nerokas iPod-, iTunes, iPhone- ja iPad-yhdistelmä hakee teollisuushistoriassa vertaistaan. Musiikinkuuntelulaitteesta ja -palvelusta se viime vuosikymmenellä alkoi ja eteni lopulta väkevästi Nokian varpaille. Totta kai yhtiön tausta-asiat olivat Mac-tietokoneperheen myötä kunnossa.
Myös Google on alkanut syödä Symbianiin nojannutta Nokiaa Android-käyttöjärjestelmineen.
Nyt Nokian johtaja tulee Suomen ulkopuolelta. Elopin kanadalainen tausta sopii myös Suomen talveen ja jääkiekkohulluuteen, mutta yrityspuolen tausta ei ole lähellekään paras mahdollinen kuluttajatuotebisnekseen, jossa markkinointi ja Applen kaltaisten moniulotteisten tuoteperheiden rakentaminen kuluttajille on kaiken avain.
Pitäisi tihkua seksiä.
Nokia ei ole tihkunut vuosiin seksiä. Kaukana ovat ne ajat, kun Ollila paistatteli kansainvälisten talouslehtien kansissa. Vielä kauempana ovat ne ajat, jolloin Microsoftiin liitettiin sana seksikäs, joskin yhtiö on sinällään Nokian tavoin voitollinen suuryritys.
On ohjelmistotaustaisella Elopilla toki taustaa myös sellaisistakin pätevistä, mutta vähemmän kuluttajille seksikkäistä firmoista kuin Juniper Networks ja Adobe Systems. Johtajakokemusta ei ole Sonystä, Googlesta, Applesta, Samsungista tai Facebookista. Se on ankara puute Nokian tapauksessa.
Voi Elop onnistua ”väärästä” yritystaustastaan huolimatta. Yksittäisiä tuotemenestyksiä saattaa tulla piankin, ehkä jo Kallasvuon aikana kehitetystä N8:sta. Elopin ja monen muunkin nokialaisen pitäisi ottaa oppia autopuolelta Toyotasta, joka oli surkeista surkein brändi vielä kymmenen vuotta sitten, mutta nyt maailman ykkönen ja brändi kunnossa.
Aivan niin. Olemme auttamatta siirtyneet huomiotalouteen, jota Jari Sarasvuo onkin myynyt jo jonkin aikaa. Aika vakava asia meille suomalaisille jörriköille, jos emme osaa myydä sinänsä hyviä tuotteita.
Ehkäpä meidän pitäisi kääntää koko asia päälailleen, eikä edes yrittää matkia muiden maiden myyntikulttuuria. Jotain täysin omaa pitäisi uskaltaa ottaa kehiin, kun ollaan myyntitilanteessa. Nyt me olemme jo omaksuneet anglo-amerikkalaisen kulttuurin ja kielen, mutta unohtaneet samalla omat vahvuutemme. Meidän erinomaisuutemme tulee Karjalasta, koska siellä on suomalaisuuden perusta.
Ilmoita asiaton viesti
Sarasvuo haukkaa happea ja on aivan tavallinen vuokra-asuntoisäntä. Sarasvuo on palannut huomiottoman talouden puolelle – ainakin hetkeksi. Uskon, että tällä hetkellä Ladan ostaneessa ja eksoottisia tyttöystäviä löytäneessä päivittäistavarakauppias Vesa Keskisessäkin on enemmän huomiota kuin kauppatieteiden ylioppilas Jari Sarasvuossa.
Ilmoita asiaton viesti
Olen hieman eri mieltä kanssasi. Tärkeintä on saada ohjelmistotaustainen henkilö puikkoihin. Jo siinä tulee eroa entiseen juristivetoiseen johtamistyyliin. Elopin kokemus vaikuttaa riittävältä. Ja jos tuohon ikään olisi kokemusta lisäksi Sonystä, Googlesta, Applesta, Samsungista tai Facebookista, ei kaveri olisi ehtinyt muuta tehdä kuin vaihtaa työpaikkaa. Toki nytkin pestit ovat olleet uraputkessa olevalle kaverille tyypillisen lyhkäisiä.
”Elopin ja monen muunkin nokialaisen pitäisi ottaa oppia autopuolelta Toyotasta.”
Ei pitäisi. Paitsi korkeintaan brändin kehittämisessä ja laadussa. Mutta Japanilainen laatuajattelu ei istu länsimaalaisiin yrityksiin, lukuisista kokeiluista huolimatta. Lisäksi Japanilainen innovatiivisuus, tai tapa tehdä innovaatioita, ei tue Nokiassa nyt tarvittavia ”harppauksia”. Japanilaiset tekevät tyypillisesti lukuisia pieniä parannuksia, Saksalaiset tekevät isot harppaukset.
Ilmoita asiaton viesti
Kaunis nekrologi Olli-Pekka Kallasvuolle. Tuo osoittaa, että suomalais-kansallinen henki ei ole kokonaan vielä kuollut. Kirjoitus oli todella henkevä.
Ilmoita asiaton viesti
Aika lyhyitä ovat tosiaan olleet kaksi edellistä pestiä: Juniperiin 2007, Microsoftiin 2008. Olisi se ollut uskoakseni Nokian kannalta hyvä juttu, jos olisivat napanneet jonkun vaikka Googlessa tai Applessa menestystarinan keskellä kasvaneen ja siihen vaikuttaneen riittävän korkean tason henkilön. Toyotan viimeiset viisi vuotta on myös hieno tarina. Joku senkin on tehnyt siellä suurimpien johtajien takana.
Ilmoita asiaton viesti
Täytyy kuitenkin muistaa, että Kairamo loi Nokian menestyksen perustan. Vallankumous syö lapsensa, ja näinhän kävi myös Nokian ”vallankumouksessa”.
Visionäärejä ei oikeasti hyväksytä establishmentissa. Vasta sitten kun he ovat menneet, voivat ekonomistit astua areenalle.
Ilmoita asiaton viesti
Monet näkyjen näkijät ja karismaatikot ovat epäsosiaalisia ja sietämättömiä ihmisiä. Apostolien tekojen aikaan heidät naulittiin ristille, jopa pää alaspäin sietämättömän luovuutensa vuoksi.
Ilmoita asiaton viesti
Ovatko lyhyet pestit työntekijän vai työnantajan ”ansio”?
Ilmoita asiaton viesti
”Olisi se ollut uskoakseni Nokian kannalta hyvä juttu, jos olisivat napanneet jonkun vaikka Googlessa tai Applessa menestystarinan keskellä kasvaneen ja siihen vaikuttaneen riittävän korkean tason henkilön.”
Niin olisi. Luultavasti yrittivätkin. Luultavasti eivät vain onnistuneet.
Ilmoita asiaton viesti
Asiaa tai asian ohi,
punainen väri on lioittelua tekstin painavuuden suhteen.
Ilmoita asiaton viesti
Punainen väri on jonkinlainen hätähuuto. Minusta joku tummansininenkin riittäisi arvomerkiksi siitä, että ”päätoimittajalla on asiaa”. Minusta kannattaisi katsoa jotain sävyopasta. Kyllä päätoimittaja huomattaisiin vihreällä tai siniselläkin värillä. Ei tarvitsisi ”punastella”.
Ilmoita asiaton viesti
Nokian uudella johtajalla on paha puute?
http://kuvat.uusisuomi.fi/sites/default/files/imag…
Kyllähän tuo vähän enemmän pikkukaupunkilaiselta tilintarkastajalta näyttää kuin koko maailman playboylta.
Ilmoita asiaton viesti
Vanjoessa olisi ollut tyyliä.
Ilmoita asiaton viesti
Vanjoki väitti ulottuvansa jooga-asennossa oman elimensä imutukseen, nautittuaan muutaman lekan Karjalaa partiolaisten majalla, tiedätte missä.
Häveliäisyys-syistä en viitsi kertoa enempää, Ollila tietää loput, miksei Ane-Munkkia valittu Nokian tapille. Onnea kuitekin Anelle, hänen valitsemallaan tiellä.
Ilmoita asiaton viesti
Heh heh, Adobe. Onko maailmassa huonompaa koodia kuin Adobe Reader?
Ilmoita asiaton viesti
InDesign, illustrator, Photoshop, Acrobat 9 Pro…näitä ilman ei graafinen ala pärjäisi.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä, ekana tulee mieleen Applen Safari ja heti perään OSX. Hups? 😀
Ilmoita asiaton viesti
”Historialliseksi liikkeen tekee se, että suomalaisen teollisuuden lippulaivan johtoon tulee nyt ensi kertaa ulkomaalainen”
Kröhm. Nokia ei ole suomalinen yhtiö. Mistä ihmeestä olet saanut käsityksen, että kyseessä olisi suomalainen yritys?
Ilmoita asiaton viesti
Nokia Oyj on suomalainen yhtiö, jonka kotipaikka on Espoo.
Ilmoita asiaton viesti
Anteeksi pieni virhe, tarkistin asian ja kotipaikka onkin Helsinki.
Ilmoita asiaton viesti
”Mistä ihmeestä olet saanut käsityksen, että kyseessä olisi suomalainen yritys?”
Nokian pääkonttori on Espoossa, se on nimetty suomalaisen kunnan mukaan ja se on juuriltaan suomalainen. Nokia Oyj:n juridinen kotipaikka on Suomessa.
Mistä olet saanut käsityksen, että Nokia ei olisi suomalainen yritys? Se, kuka sattuu omistamaan osakkeet on epärelevanttia. Ei Teemu Selännekään ole muuttunut amerikkalaiseksi, vaikka hänellä on amerikkalainen työnantaja.
Ilmoita asiaton viesti
Omistajuus on kyllä vähän eri juttu kuin työnantajuus. Nokia on kyllä suomalainen yhtiö, mutta amerikkalaisten omistama. Piste. Tätä seikkaa ei pidä väheksyä. Ollilan viimeisin siirto tarkoittaa, että Nokia ajautuu Microsoftin syliin parin kolmen vuoden sisällä. Näin on näreet. Suomalaisten ei kannattaisi niin kauheasti rakentaa identiteettiään johonkin sellaiseen, mikä ei ole omassa omistuksessa.
Ilmoita asiaton viesti
Huusko on taantunut vauvan asteelle
Ilmoita asiaton viesti
Huusko on Lauri Helve II.
Ilmoita asiaton viesti
Tapio O. Neva on UKK 2.
Ilmoita asiaton viesti
Maailmassa on miljardeja puhelinmenkäyttäjiä, jotka eivät tiedä, että heidän puhelimessaan on käyttöjärjestelmä. Koko käyttöjärjestelmävouhkaaminen on saanut kohtuuttoman suuren huomion ja sitä vouhkaamista pitää käynnissä pieni joukko, joka luulee niistä jotain tietävänsä.
Niitä juttuja lukiessa kadunmies sitten todella luulee, että vain luuseri käyttää jotain Symbiania ja ostaa sitten jonkun muun merkkisen puhelimen. Itsekään en tiedä puhelimeni (Nokia) käyttöjärjestemän (kai se on Symbian) versiota, eikä se minua kiinnostakaan. Mitä minä sillä tiedolla tekisin?
Ilmoita asiaton viesti
Juuri näin. Ei tavallinen käyttäjä tiedä, onko hänen PC:ssä Windows tai Linux, jos sitä ei hänelle kerrota. Käyttäjä käyttää sovelluksia, eikä yleensä ole tekemisissä käyttöjärjestelmän kanssa lainkaan.
Kyllä jokaisen käyttöjärjestelmän tulisi tukea sovelluksia niin, ettei mitään ongelmia ole. Tai muutoin käyttöjärjestelmällä ei ole mitään arvoa.
Aika vaikeata on löytää nykyisin tarjolla olevista käyttöjärjestelmistä mitään oleellisia eroja. Se koskee myös mobiiliteknologiaa. Kysymys on lähinnä ”musta tuntuu” eroista.
Ilmoita asiaton viesti
Mikä aivan tavallinen kommentoija on lausumaan tuiki tavallisen käyttäjän tietotasosta?
Ilmoita asiaton viesti
”Ei tavallinen käyttäjä tiedä, onko hänen PC:ssä Windows tai Linux, jos sitä ei hänelle kerrota.”
Ratkean.
Kohta kai joku julistaa, ettei tavallinen skribentti tiedä eikä välitä, mikä käyttöjärjestelmä hänen matkakirjoituskoneessaan on, ainakaan niin pitkään kun värinauhassa on väriä eikä vieteri ole poikki.
Ilmoita asiaton viesti
”Mitä minä sillä tiedolla tekisin?”
Teetkö mitään silläkään tiedolla, onko tietokoneesi käyttöjärjestelmä Apple, Linux tai Windows, kun etsit sovellusohjelmia?
Ilmoita asiaton viesti
Kyllähän käyttöjärjestelmä on merkittävä tekijä sovelluksissa. Hyvänä esimerkkinä vaikka Logic Studio, joka ei Windowsissa enää pyöri, vaan ainoastaan Macin käyttöjärjestelmässä.
Ilmoita asiaton viesti
Ei, käyttäjät eivät tiedä että heidän puhelimissaan on käyttöjärjestelmä.
MUTTA!!! Käyttäjät tietävät että he haluavat palveluita, palvelut tarkoittavat ohjelmistoja puhelimeen ja ohjelmistot vaatiivat hyvintoimivan käyttöjärjestelmän ja kirjastot.
Huono käyttöjärjestelmä -> Huonoa softaa -> Huonoja palveluita.
Tämä on nimenomaan Symbianin ongelma. Ja tämän käyttäjät todellakin huomaavat.
Ilmoita asiaton viesti
Mielipiteenne Androidista, jolle on ohelmia… ?
Ilmoita asiaton viesti
Minulla on yli 10v kokemus tietotekniikan alalta ja ohjelmistoalalta. Myönnän kyllä, että kokemusta juuri mobiiliohjelmistoista minulla ei ole, mutta olen lähes päivittäin tekemissä henkilöiden kanssa, joilla kokemusta on.
Oma näkemykseni on, että ei maailmaan kauhean montaa erilaista älypuhelinkäyttöjärjestelmää tule mahtumaan. Tämä johtuu siitä, että erilaisten alustojen tukeminen lisää sovelluskehittäjien kuluja ja ongelmia sovelluskehityksessä. Tästä syystä suurin osa sovelluskehittäjistä ei tule koskaan tukemaan kuin 1-3 suosituinta älypuhelinkäyttöjärjestelmää. Vähän tukea taas tarkoittaa vähemmän sovelluksia ja heikompaa laatua sovelluksissa ja palveluissa.
Tästä taas alkaa noidankehä, joka tiputtaa vähemmän suositut älypuhelin käyttöjärjestelmät pois markkinoilta, koska mitä suurempi joukko sovelluskehittäjiä tukee jotakin käyttöjärjestelmää ja laitteistoa sitä suuremmalla todennäköisyydellä tällä alustalla on parempilaatuisia ohjelmistoja tarjolla.
Lopulta myös kuluttaja, joka ei välitä tai tiedä millä alustalla hänen älypuhelimensa pyörii huomaa, että kaverilla, jolla on käytössä toinen alusta kuin hänellä on paljon siistimpiä ja paremmin toimivia sovelluksia ja palveluita saatavilla ja käytössä kuin mitä hänen puhelimeensa saa. Tästä syystä se kehitys missä osa älypuhelinkäyttöjärjestelmistä kuopataan lopullisesti vie oman aikansa. Samanlainen taistelu käytiin PC maailmassa aikoinaan ja lopulta kuluttaja puolella jäljelle jäi vain Windows, Apple OS X ja pienemmässä mitassa muutamat eri Linux jakelut.
Nokian Symbian järjestelmä ei oman näppituntumani mukaan ole läheskään yhtä seksikäs sovelluskehittäjien parissa kuin vaikkapa nousussa oleva Googlen Android tai Applen iOS 4.0. Tästä syystä oma näkemykseni on se, että Symbian on suurimmalla todennäköisyydellä se älypuhelinkäyttöjärjestelmä, joka ei tule mahtumaan maailmaan ja sen kohtalo on jäädä marginaalisten järjestelmien joukkoon kuolon koristuksia voi hidastaa valtavilla panostuksilla sovellustukeen, mutta kehitystä on hyvin vaikea pysäyttää kun se on kerran alkanut.
Elopin valinnalla Nokia haluaa yrittää kääntää Symbian järjestelmän uuteen nousuun tai sitten syventää yhteistyötä Microsoftin kanssa, jotta Microsoftin Windows Phone 7 saa lentävän lähdön älypuhelin markkinoille kuin mitä kumpikaan firma voisi saada aikaan yksinään. Todennäköisesti molempia jos jälkimmäinen pitää paikkansa voimme nähdä piankin Nokian älypuhelimia, joissa pyörii Windows Phone 7 käyttöjärjestelmänä.
Itse tosin en usko, että Nokia tai Microsoft kykenevät pitemmänpäälle edes yhdessä haastamaan Googlen Androidia, koska kyseisen käyttöjärjestelmän liiketoimintamalli on mielestäni liian ylivoimainen ja nerokas verrattuna perinteisimmillä liiketoimintamalleilla toimiviin Nokiaan ja Microsoftiin. Tosin tämä jää nähtäväksi.
Ilmoita asiaton viesti
”Maailmassa on miljardeja puhelinmenkäyttäjiä, jotka eivät tiedä, että heidän puhelimessaan on käyttöjärjestelmä. Koko käyttöjärjestelmävouhkaaminen on saanut kohtuuttoman suuren huomion ja sitä vouhkaamista pitää käynnissä pieni joukko, joka luulee niistä jotain tietävänsä.”
Voihan asia olla noinkin. Itse olen ymmärtänyt asian jotakuinkin seuraavasti:
1. Nokia on edelleen maailman ykkönen matkapuhelimien myynnissä volyymillä mitattuna.
2. Suurin osa [Nokiankin] myymistä puhelimista on muita kuin ns. älypuhelimia. Koska niihin ei [juurikaan] voi ladata sovelluksia on käyttäjän kannalta melkein yhdentekevää mikä käyttöjärjestelmä niissä on. Toki käyttöjärjestelmän käytettävyydellä on merkitystä. Lisäksi tällöin on täysin yhdentekevää tietääkö käyttäjä mikä käyttöjärjestelmä hänen matkapuhelimessaan on.
3. Muiden kuin ns. älypuhelinten myyntihinnat ja katteet ovat erittäin kapeat. Ts. todellista tulosta tehdään kalliimpien älypuhelinten markkinoilla.
4. Kasvava ja jatkossa ratkaiseva merkitys on laitteisiin myytävissä tai ylipäänsä ladattavissa olevilla sovelluksilla ja palveluilla.
5. Iphoneen on saatavilla kymmeniä tuhansia sovelluksia, Adroid-puhelimiin tuhansia. Symbian-puhelimiinkin niitä on saatavilla, mutta käsittääkseni vielä ei lainkaan Symbian3 laitteisiin – korjatkaa jos olen väärässä.
Tähän mennessä Nokia on pärjännyt erittäin heikosti sovellus- ja palvelumarkkinoilla. Tästä on kysymys, kun ”vouhkataan” käyttöjärjestelmistä. Kilpailu tavallisten kännyköiden markkinoilla on kovaa ja voitot kapeita. Nokian asetelma älypuhelinmarkkinoilla (ja sitä kautta laajemminkin?) on vähintäänkin haasteellinen.
Ilmoita asiaton viesti
Toyota on laatuvaikeuksista kärsivä japsimerkki eikä edusta laatua ainakaan minulle.
Ilmoita asiaton viesti
Tapio O. Neva:lle.
No, olen kuitenkin opettanut pc:n ja internetin käyttöä ns. ”tavallisille ihmisille” ja tiedän heidän tarpeistaan ja tietotasostaan aika paljon. Joten, voin kyllä sanoa, mikä on tavallisen pc:n käyttäjän tietotaso. Siinä menee käyttöjärjestelmä, sovellustaso ja tietoliikenne todella sekaisin. Itse olen (mielestäni) TCP/IP teknologian asiantuntija. Saataahan tietysti olla, että olen jo menettänyt otteeni.
Ilmoita asiaton viesti
Minusta asenteesi tavallista ihmistä kohtaan on erittäin asiantuntijamainen. Olet varmaan niin pätevä huippuosaaja, että sinulla on kerta kaikkiaan varaa ylenkatsoa niitä, jotka maksavat sähköteknisen teollisuuden ja opetussektorin.
Et ole varmaan koskaan tuskaillut sen kanssa, mitkä ohjelmat saat matkapuhelimessasi toimimaan samalla tavalla kuin pöytätietokoneen tai sylikoneen kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
No, en ole.
Ilmoita asiaton viesti
Perusoppini sain alan todellielta huippuosaajalta hänen itsensä inhoaman käyttiksen
(maailman eniten levinnyt) toiminnasta: #OHO – EIKU# on toiminut ja otteeni
vain paranee – on toki varaakin.
”Ei tavallinen käyttäjä tiedä, onko hänen PC:ssä Windows tai Linux, jos sitä ei hänelle kerrota.”
Justiinsa niin. Tuhannet koulutulokkaat syövät kouluruokaa hyvällä halulla kunnes
tokaluokklaiset kertoo heille totuuden: KOULURUOKA ON PAHAA !
Ilmoita asiaton viesti
Seuraava todella iso kysymys on, kenestä tulee Nokian hallituksen puheenjohtaja. Ollilakin lähtee.
http://www.uusisuomi.fi/raha/101206-taysputsaus-no…
Ilmoita asiaton viesti
Ehdotan Risto Siilasmaata.
Ilmoita asiaton viesti
Ehdotan jotain kansainvälistä osaajaa, jonka sukunimi ei päästy savolaisen aatelisnimen tapaan ”-nen.”
Ilmoita asiaton viesti
Applen ensimmäinen ”vihollinen” oli muuten IBM. IBM:n kaatoi kaikkien yllätykseksi pikkuinen Microsoft, joka ryhtyi sitten kalifiksi kalifin paikalle. Kulminaatiopiste oli vuonna 1995, jolloin Apple olisi voinut kadota markkinoilta kokonaan. Mutta Apple tulikin takaisin voimalla, ollen nyt jo markkina-arvoltaan suurempi kuin ”Microsloth”.
No nyt Nokia ottaa Microsotfista johtajan, jolla on taustaa mm. Adobesta. Adobe oli muuten aikanaan todella seksikäs ja kaikkien luovan alan ihmisten ihailema. Ei ole enää.
Tähtääkö Pohjolan ihme siis kakkossijaan? Vai peräti kolmossijaan, sillä Googlellakin on vielä sanansa sanottavana.
Ilmoita asiaton viesti
PDF on kuitenkin ”teollisuusstandardi” asiakirjahallinnossa. PDF voi olla myös kirjapainettavan sivun tiedosto.
Ilmoita asiaton viesti
Applehan juontaa juurensa Pixarista, joka tekee näitä koko perheen (upeita) animaatioita. 80-luvulla ei ollut sopivia tietokoneita animaatiografiikan tuottamiseen, mutta he tekivät Pixar-nimisen koneen, joka tähän pystyi. Tiimissä oli jo tuolloin Steve Jobs.
Itseltäni löytyy Mac sekä Windows. Linuxiakin käyttänyt, mutta monet kaupalliset käyttämäni sovellukset eivät pyöri Linuxissa, mikä on luonnollisesti sääli. En ymmärrä, minkä takia Nokia ei ole hyödyntänyt Linuxia. Johtuuko se samasta ongelmasta, johon itsekin olen törmännyt?
Nokian ongelmana mun mielestä on ollut huono brändäys viime aikoina, julkistusaikataulu suhteessa muihin sekä joiltain osin tekniikan jalkoihin jääminen. Esim prossu uudessa N8:ssa on aika mopo jos sitä vertaa HTC Desireen. Nokian sivutkin vois olla selkeemmät ja informatiivisemmat. Juurikin siitä syystä, että ne, jotka näitä puhelimia paljon myös ostavat, ovat jonkinasteisia teknofriikkejä ja speksit kiinnostavat.
Onkohan Nokian johdossa liian vanhaa porukkaa? Vois ainakin tiedustella nuorilta, mitä he puhelimeltaan vaativat.
Laadun määritelmä – ne tarpeet
Ilmoita asiaton viesti
Lisään vielä sen, että tulee kyllä fiilis lähtölaukauksesta Nokian lähdölle Suomesta tms. Sellainenkin seikka voi leikata myyntiä, ainakin jos joku tosissaan uskoo, että Suomi on maailman paras maa 😀 Seikka, mitä suomalaisten lisäksi muut tuskin edes tietää 😉
Ilmoita asiaton viesti
Hyviä huomioita, Onko Elop ”job hopper” vai ei? Löytääkö hän kotinsa Nokiasta? Fakta on se ettei menestys ollut Kallasvuon vika se on lähinnä hänen esikuntansa. Elopin pitää siivota koko johto, tarvitaan uutta ja ideoivaa. Harmi vaan että se mitä olen kuullut Nokialaisilta niin sinut kyllä aivopestään muottiin aika hyvin eikä ”ideat” lennä kuten joskus villeinä vuosina.
Se mitä Nokian pitäisi tehdä olisi antaa rahaa pienille ”idea” porukoille ja pistää ne kilpailemaan keskenään kuka tekee parhaimman ”cooleimman” puhelimen, mutta niin kauan kun ei ymmärretä yleisöä niin tehdään näitä
http://i.afterdawn.com/storage/pictures/550/Nokia_…
Ilmoita asiaton viesti
Mitä pahaa on job hopperissa? Monihan on family hopperkin eikä sitä mitenkään paheksuta?
Onko esimerkiksi väärin se, että suomalainen yleisesikuntaupseeri vaihtaa tehtävää 2-3 vuoden välein vuosien ajan?
Ilmoita asiaton viesti
Tavallisena Nokian N900-N800 sarjan laitteiden käyttäjänä olen voinut verrata niitä Applen iPhoneen, jollaisen tyttäreni omistaa. Havaintoni on, että kaikkia ns. älypuhelimia on käytettävä jonkun aikaa ennenkuin voi langettaa minkäänlaista tuomiota niiden käyttökelpoisuudesta puoleen tai toiseen.
Nokian parjaamisesta on tullut Suomessa jonkinlainen kansanhuvi.
Esimerkiksi eilen N8:sta eräs Hesarin naistoimittaja antoi tyrmäävän lausunnon, koska kukaan ei ollut hänelle kertonut (eikä hän ollut vaivautunut perehtymään N8:n käyttöohjeeseen), että N8:ssa on kameran laukaisemiseksi aivan oikea painike. Se takaa vakaan kuvaamisen toisin kuin joissakin ns. älypuhelimissa, joissa näppäin puuttuu ja on lähmäistävä koketusnäyttöä sormella, mikä takaa yleensä kameran heilahtamisen.
Nokia on hävinnyt Applelle lähinnä hypetyksessä. En tiedä missä vaiheessa patenttioikeudenkäynnit ovat.
Ilmoita asiaton viesti
Ovatko epätekniset Helsingin Sanomien (nais)toimittajat joku kansakunnan ymmärryksen metrimitta?
Ilmoita asiaton viesti
Tuo kansi raapii suojalaisiin naarmuja ja ennenpitkää salamaa ei hajavalon vuosi voi käyttää, jos samanlainen kuin laitteissa n95 ja n97
Ilmoita asiaton viesti
Onko Tapio O. Neva oletteko koskaan miettinyt psykiatrista konsultaaiota?
Mielestäni teidän, herra Neva pitäisi todella vakavasti miettiä asiaa.
Jos Teillä ei ole elämässänne muuta tekemistä, kuin kirjoittaa kommetti jokaiseen Uudessa Suomessa julkaistavaan asiaan, niin se on sairauden oire – oikeasti.
Herra Neva. Olen valmis auttamaan Teitä, ihan niin kuin haluatte. Mutta teidän tilanteenne on koko kansan nähtävissä. Ei herätä luottamusta suomalaiseen sairaanhoitojärjestelmään.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo oli liikaa. Häntä tarvitaan, kun hän on onnistunut luomaankin sen…
Ilmoita asiaton viesti
Ihan miten vain. Mutta minä itse määrittelen mikä minulle on liikaa, kiitos!
Ilmoita asiaton viesti
Arvovaltainen lausuntonne herättää ajattelemaan syitä, miksi Suomi vajoaa erinomaisesta opetusjärjestelmästänne huolimatta. Kykynne tuottaa vastineita on ilmeisen rajallinen. Mitäpä jos olisitte hieman ahkerampi ja harjoittelisitte enemmän?
Älkää enää lausuko käyttöjärjestelmistä ja halveksiko käyttäjien enemmistöä, koska usko opetuksen pätevyyteen alkaa mennä.
Monella ihmisellä on Suomessakin lukutaito ja tietokone. Tällaiset miljoonat ihmiset ymmärtävät, ettei jokaista kunnollista tietokoneohjelmaa voi laittaa jokaiseen tietokoneeseen jo siksi, ettei ohjelmaa ole saatavissa kaikille käyttöjärjestelmille.
Kun matkapuhelimesta tulee taskutietokone, alkavat kaikki henkilökohtaiseen pöytätietokoneeseen liittyvät ohjelmistokysymykset koskea myös matkapuhelimen käyttäjiä, tosin sillä erotuksella, ettei matkapuhelinta voi itse purkaa ja vaihtaa osa kerrallaan niin kuin pöytätietokoneessa.
Miksi halveksitte tavallisia ihmisiä? Onko ylenkatsominen opettajakunnan ammattiasairaus? Puuttuuko työterveydenhuolto tähän mitenkään, jos pyytäisi apua?
Pönöttämisestä ei ole tietoyhteiskunnassa suureksi avuksi, koska joku oppilaista tai jonkun oppilaan isä tai äiti tietää kuitenkin paremmin ja vaihtaa oikean tiedon verkossa valonnopeudella niiden kanssa, jotka vasta epäilevät korkeasti oppineen pedagogin olevan väärässä.
Ilmoita asiaton viesti
Off aihe: Herra Huusko, missä on ne jonkun lupaamat mainokset vasemmalla ja oikealla ????
Ilmoita asiaton viesti
On hyvä asia, että Nokia sai ulkopuolisen johtajan. Ulkopuolinen voi katsoa tilanteen ilman, että loukkaa vanhoissa verkostoissa elävien maailmankuvaa. Näinhän toimittiin Stora Ensossa Jukka Härmälän seuraajaa valittaessa.
Suomalaisen keskustelun ongelmana on jatkuva joko tai asenne. On sanottu, että Suomi on yhden totuuden maa, mutta se välttämättä riitä bisnesmaailmassa.
Toinen suomalaisen kulttuurin ongelma on keskittyminen seläntakana jurnuttamiseen. Osataan kadehtia toisen menestystä.
Totuus ja mielikuvaisuus eivät välttämättä ole sama asia. Vaikka väitämme, että Nokian puhelimet ovat teknisesti maailman parhaita. Ei Apple myy pelkillä mielikuvilla, vaan selkeillä käyttäjäkokemuksilla.
Ilmoita asiaton viesti
En ihan ymmärrä miksi tausta olisi väärä. Juniper, Adobe ja Microsoft ovat kukin omalla tavallaan menestyneitä – niissä tehdään monet asiat oikein, Microsoftilla myös ”kasvot kuluttajille”. Joku voi kiistää kasvojen ulkonäön mutta ei menestystä. Seksin tihkunta Andersonilta ja Riquelmeltä ei tuntunut parantavan tilannetta, päinvastoin.
Ilmoita asiaton viesti
Niin että ihan Canadalainen, kummeli-vitsikö?
Ilmoita asiaton viesti
Ihan sama, mutta Karjala PITÄÄ saada takaisin. Ja Petsamo ja Salla. Miksi, miksi ihmeessä suomalainen isänmaallisuus jää vain paskanpuhumisen asteelle?
Ilmoita asiaton viesti
Venäjän federaation edeltäjä, Sosialististen Neuvostotasavaltojen liitto, pyrki 1939, 1944 Suomen ja Karjalan yhdistämiseen, mutta, koska suomalaiset olisivat joutuneet Karjalan kanssa samaan kokonaisuuteen, se ei sopinut heille. Myös monet karjalaiset panivat hanttiin epäillen koko Karjalan ja Suomen yhdistämisaatetta.
Tuo ”Karjala takaisin” on jonkinlainen pakkomielle, johon pitäisi saada terapiaa. Olisi kaikkein parasta, jos suomalaiset luovuttaisivat Viirpurin läänin länsiosat, Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson maakunnat Karjalan valtiolle, joka sitten yhdistyisi muuhun Karjalaan.
Ilmoita asiaton viesti
Vaihdoin Nokia E90stä iPhoneen viime keväänä. Mukavahan se on iPhonen ruutua kosketella ja kuvia ja videota katsella. Kommari (pun intendet) jotenkuten noissa hommissa pelitti, mutta vaikeeta se oli iPhoneen verrattuna. Se hyvä puoli kommarissa ihoneen verrattuna kuitenkin on, että sillä on tosi hyvä soittaa puheluita. Myös tekstiviestin lähettäminen toimii paremmin kuin iphonella, oikea näppäimistö kuvaruudun hakkaamisen sijaan on todella mukavata puuhaa. Nokialaisen akkukin kestää ihan eri tavalla kuin Applen kalikassa, ja ilmeisesti antenni on suorastaan toiselta planeetalta, koska huomattavan harvoin joutuu toteamaan että kenttää ei ole, mitä tapahtuu iPhonella melkein jatkuvasti.
Nokian laitteet on parempia puhelimia, ja tällä hetkellä iPhoneni on lataamattomana laukun pohjalla ja käytössä kommari.
Nokian ongelma tai muodikkaammin haaste, siis nimenomaisesti yrityksen, on sivumennen sanottuna se, että se on suomalaisen kulttuurin tuote. Vaikka suomalaiset ovatkin ylhäältä ohjautuvaa porukkaa, niin kyllä siihen tarvitaan enemmän kuin yksi kanadalainen että homma saadaan kuosiin.
Ilmoita asiaton viesti
Asiahan on selvä. Nokia merkittävävimmät strategiset virheet tehtiin Ollilan ollessa tj.
Nokian nousu voi alkaa vasta kuin pääosin psypaateista koostuva Nokian ylempi keskikohto saa myös kenkää
Ilmoita asiaton viesti
Ok, Mä voin asettautua ehdokkaksi Euroopan neuvostoon ja ajan sitten niitä meidän karjalaisten asioita, olisko tää ok? Mutta en ikinä voisi olla minkään puolueen ehdokkaana, koska ne on kaikki niin..
Ilmoita asiaton viesti
Oletko humalassa?
Ilmoita asiaton viesti
Mikä kysymys tämä on, ja mitä tekemistä tällä on asian kanssa? En ole humalassa, koska en ole käyttänyt alkoholia yli 30-vuoteen. Saatan tietysti olla humalassa, mutta vain elämästä.
Ilmoita asiaton viesti
Mihin Euroopan neuvostoon? Onko meillä Euroopan neuvoston vaalitkin?
Ilmoita asiaton viesti
Seurattuani menoa Nokiassa läheltä jokin aika sitten minun johtopäätökseni on, että Ollila on koko nykyisten ongelmien isä! Kallasvuota enemmän! Mitenkähän vapaat kädet Ollila on antanut Kallasvuolle toimitusjohtajana pomotettuaan häntä ensin pari vuosikymmentä! Ollila aloitti esimerkiksi ulkomaisten ”ansioituneiden” palkkauksen johtotasoille jo yli vuosikymmen sitten epäonnistuen kerta toisensa jälkeen. Miten mahtaa nyt käydä? Ollilan tilalle tarvitaan nopeasti järkimies tekemään nopeita johtopäätöksiä tarvittaessa!
Ilmoita asiaton viesti
Tekikö Stalin Kallasvuo jotain sellaista, mitä Lenin Ollila ei olisi tehnyt vai olivatko he kuin Isä ja Poika?
Nokia on kustannustehokas volyymivalmistaja, jolla on teräksinen logistiikka. Logistinen ajattelu kuitenkaan ei suosi taiteita: kontrolloimatonta innovatiivisuutta.
Matkapuhelinmarkkinoilla ei ole kysymys enää matkapuhelimista, vaan taskutietokoneesta, jossa on – tai Esa Alasen ja Anssi Vanjoen mukaan pitäisi olla – järjestelmäkameran tasoinen kamera.
Puhelimen muuttaminen tietokoneeksi ja järjetelmäkameraksi ei ole helppoa, koska tietokoneistumisesta seuraa kaikki tietokoneiden ongelmat ohjelmista bugeihin ja viruksiin.
Microsoftin ja Nokian fuusioiminen olisi yksi tapa yhdistää käyttöjärjestelmä taskutietokoneeseen. Tähän ilmeisesti pyritään. Meego tässä kuviossa jää melko mielenkiintoiseksi kuriositeetiksi. Meego on Nokian mahdollisuus näyttää Androidilta.
Ilmoita asiaton viesti
Päätoimittajalta odottaisi tasokkaampaa kielenkäyttöä kun ilmaisee ajatuksiaan. Vai onko niin, että siitä puhe mistä puute kun näkee kaiken niin sekstistisenä? Jokatapauksessa, alapään ilmaukset kuuluu muualle kuin päätoimittajan kirjoituksiin.
Ilmoita asiaton viesti
Kyseessä oli kyllä päätoimittajan kirjoitus, mutta ilmeiesti ei kuitenkaan ”kaikkein korkein” eli pääkirjoitus. Uskon, ettei Huusko kirjoittanut edellä olevaa paavina, tasavallan presidenttinä, Venäjän federaation pääministerinä eikä Uuden Suomen päätoimittajana, vaan se oli ”vain” päätoimittajan kansalaismielipide tavallisena artikkelina.
Näin ollen voimme uskoa, ettei kirjoitus edustanut välttämättä kustantamon linjaa, vaikka toki saattoi edustaa sitä, mutta ei aivan varmasti.
Tämä verkkomuoto madaltaa hierarkiaa:
1. päätoimittajan pääkirjoitukset
2. pääkirjoitustoimittajan pääkirjoituskirjoitukset
3. kiinnitetyn palstanpitäjän, mahtikolumnistin, kirjoitukset toisella tai kolmannella sivulla
Päätoimittaja Huusko on kaikkein parhaimmillaan kirjoittaessaan kiinteistömarkkinoista.
Ilmoita asiaton viesti
Sama näytelmä on nähty jo monta kertaa ennenkin. On takana vahvan johtajan vahva nousukausi. Oppi-isä valitsee seuraajakseen oppipojan, mutta jää itse hallituksen pj:ksi. Oppipoika yrittää olla yhtä hyvä samoilla keinoilla, mutta maailma on muuttunut. Oppi-isän elämäntyötä ei voida kyseenalaistaa, eikä muutoksia tehdä. Oppipoika saa mennä, mutta niin lähtee myös oppi-isä, jonka olisi pitänyt lähteä jo aikaisemmin. Ulkopuolelta tulee uusi johtaja, joka tietää ainakin sen ettei vanhalla mallilla voi jatkaa. Ensimmäiseksi se vaihtaa johtoryhmän, sinne pitää saada omat miehet, oma dream team. Ja ne vaihtaa omat johtoryhmänsä. YT- neuvottelut alkavat, kenkää tulee monelle, tekemisen painopiste muuttuu. Nykymallilla ei vaan jatketa.
Strategisia huteja on tullut liikaa, joten pakko on muuttua. Pelkkä tj:n seksikkyys ei mitenkään auta, hölmö ajatuskin. Jos uusi johtaja onnistuu tekemään toimivan strategian, sillä Nokia nousee. Hallitushan tästä on vastuussa, joten muutoksia tulee sinnekin.
Toivon Nokialle nousua, tosin itse vaihdoin HTC:n Androidiin.
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa on yrityskulttuuria vaivaamassa yksi vakava harhakäsitys, joka tulee aina ilmi, kun taas kerran ”hehkutetaan” sitä, miten ”hänellä on vahva ohjelmistotausta” ja silleen.
Se EI OLE teknologiaosaaminen, joka tekee johtajasta sellaisen Johtajan, jonka yritys pystyy saamaan aikaiseksi jotain massasta erottuvaa ja eteenpäin vievää. Se on yhtä tyhjan kanssa kun jankuttelu Nokian puhelimien prosessoreista ja Symbianista. Lopputuloksena ei kumpikaan niistä määrä yhtään mitään, kun kokonaisuus ei ole hallinnassa – ja se kokonaisuus ei ole erilaisten ”hiekkalaatikoiden” kokoelma nokian osastoinnin tyyliin, jossa sitten tehokkuuden parantamiseksi vaan jaeltiin osastoita uudelleen ja vertailtiin myös osastojen tuloksia yksitellen. siitä ei ole mitään hyötyä, jos niiden ”hiekkalaatikoiden” yhteinen tulos ei ole minkään arvoinen.
Siihen lisääntyy vielä se, että johtamisessa ei ole kyse teknologian hallitsemisesta, vain ennen kaikkea ihmisistä ja niiden johtamisesta – asia, jossa ne samat tekniikkaorientoitunut ”johtajat” on yleensä ontumassa molemmalla jalalla. Johtajan tulee hallita ja yhdistää teknologiaosaajat ja ne kaikki muut, joiden yhteisen työn tuloksena saadaan aikaiseksi jotain sellaista, jolla voi saada etulöntiasemaan – ja tuo pätee millä alalla tahansa.
Jos ei puilta pystytä näkemään metsää, on peli jo menetetty. Hyvinvointivaltiossa on näköjään sen sijaan tärkeintä ollut luoda hyväveli-kerho omille kavereille ja silleen.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos jutusta joka kiteytti todella hyvin johtajan vaihdoksen taustat. Olisin vielä kaivannut lisää pohdintaa miksi Nokia otti johtajan Microsoftin vuosikymmenen paikallaan junnanneesta koneistosta: Microsoftin MSN (microsoft network) hanke ja Kin kännykät – jotka lanseerattiin viime kesänä ja parin kuukauden päästä otettiin pois markkinoilta – osoittavat selvästi että siellä firmassa ei olla ihan internet ajan tasalla. No, kun analyysiä ei tullut niin minäpä kerron.
Ei ole mitenkään yllättävää että Microsoftin (Ballmer) ja Nokian (Kallasvuo) johtajat ovat koulutukseltaan molemmat juristeja. Ja siksi ei ole myöskään yllättävää että viime aikoina Nokia on kunnostautunut lähinnä valtion tukien ruinaamisella ja lainsäädännön muotoilulla omaksi edukseen. Mutta tämäpä ei olekkaan syy, vaan seuraus! Nykyfirmoissa toistetaan tiettyjä mantroja kunnes niitä ruvetaan pitämään absoluuttisina totuuksina: juristi on hyvä johtaja, juristi on hyvä johtaja. Siis aivopesu ei kohdistukkaan normikansalaiseen, vaan ylimpään hallintoon. Makes sense. Kuka tätä aivopesua tekee on oma tarinansa, mutta sen avulla yritykset pystytään ajamaan samaan muottiin ja norsunluutorni ajatteluun. Keilalahden päätoimisto onkin saanut lempinimen Powerpoint-tornina, eikä Nokian edustajat toistavat mantrojaan. Toisinajattelit – kerettiläiset – ajetaan kirjoittamattomien sääntöjen mukaan paitsioon ja ulos firmasta. Jokainen puolustaa paikkaansa yhteisössä ja oikeuttaan urapolkuun. Kaikki muu on kiellettyä. Julmaa mutta totta. Näin ajetaan firma täyteen tuhoon. Valitettavasti Nokia ei ole ainoa uhri: lähes koko suomen it-sektori on todella huonossa tilassa. Niin kauan kuin mantran loitsu kestää, niin kauan järjestelmä pysyy kasassa. 🙁
Ilmoita asiaton viesti
Nokia voisi kohdistaa innovointiaan logistiikkaan:
Kun haen kuormaa jostain varastolta niin käteen lyödään jokin hippasen vanhahtava viivakoodilaite joka ei sitten todellakaan ole aivan yhtä yksinkertainen käyttää, kuin nokian kännykkä.
Siinä on aluksi hieno nelivärikuva, mutta sitten näyttö muuttuu sellaiseksi jota voi nähdä ekan alien-elokuvan tietokoneissa.
Näppäimiä on f1, f2, etc. On vihreä ja punainen nappi. Mitään keskusvalikkoa tai muistia ei kyllä tunnu löytyvän.
Ensin syötän auton rekkarin. Sitten luen jotain koodia 2 kertaa seinään ripustetusta A-4- paperista. Sitten luen toisen koodin 2 kertaa, joka identifioi kuljetusyrityksen.
(minun täytyy siis tietää tämä kaikki ennalta, tai kysyä joltain tahi olla käyttöopas)
Seuraavaksi luen lavaan kiinnitetystä tarrasta koodia sitä mukaa kun lastaan. Jokunen lava sanoo: ”BÄÄP! ei lastauslupaa.”
Paskat, kyytiin vaan, koska on kerta jonossa. Niin se on ennenkin herjannut.
Kiikutan sen lukulaitteen takaisin konttorille, ja sillä matkalla laite hävittää kontaktin verkkoon ja se täytyy bootata uudestaan.
Jos siinä konttorilla on joku sellainen paikalla joka tajuaa että mikään ei koskaan toimi, saan kuormakirjat n. minuutissa.
Jos paikalla on joku kuka ei osaa ohittaa henkisellä/kokemustasolla sitä että mikään ei koskaan toimi, saan kuormakirjat 15-30 minuutin kuluttua.
Tosin voi olla että näihin ei nokia koske pitkällä tikullakaan…
Ilmoita asiaton viesti