Soini hakeutuu kauas äärioikeistolaisista ruotsidemokraateista

Ruotsissa valtapuolueet ovat hyvin pettyneitä siihen, että Ruotsidemokraatit SD nousi paikalliseen eduskuntaan vajaan kuuden prosentin kannatuksellaan. Kukaan ei halua lähteä yhteistyöhön avoimesti maahanmuuttovastaisen puolueen kanssa.

Suomessa tämä kääntää katseet kuntavaalit 2008 voittaneisiin ja nyt noin kymmenen prosentin kannatusta nauttiviin Perussuomalaisiin. Mikä yhdistää näitä puolueita vai yhdistääkö mikään?

Mielenkiintoa lisää se, että Perussuomalaisten joukoissa on ehditty jo iloita Ruotsidemokraattien voitosta. Siitä on esimerkkinä esimerkiksi tämä eduskuntavaaliehdokas Olli Immosen teksti.

Perussuomalaisten päällikkö Timo Soini on kuitenkin lähtenyt heti tekemään pesäeroa Ruotsidemokraatteihin. MTV3:n haastattelema Soini sanoo, että puolueiden välillä ei ole yhteyksiä ja hengenheimolaisuutta ei maahanmuuttopolitiikassa ole.

Kun katsoo puolueiden linjauksia netistä, on tämä huomattava ero havaittavissa. Siinä missä Ruotsidemokraatit julistavat heti kärkeen jyrkästi maahanmuuton rajoituksiaan ja ruotsalaisen kulttuurin vahvistamista, puhuu Soinin puolue arvomaailmakoosteessaan lähinnä suomalaisten vähävaraisten, vanhusten, vammaisten ja sotaveteraanien auttamisesta.

Löytyy soinilaisten arvoista myös lievää maahanmuuttokritiikkiä, kun puolue katsoo, että ”kansanvallan toimintamahdollisuuksia ei saa heikentää erilaisilla lyhytnäköisillä monikulttuurisuushankkeilla”. Löytyypä sieltä arvoista myös kirjaimellisesti ”maassa maan tavalla” -linjaus, mistä demarit saivat Jutta Urpilaisen epäonnistuneen heiton jälkeen median höykytyksessä maahanmuuttovastaisen leiman otsaansa.

Suomessa Ruotsidemokraattien kaltaista maahanmuuttovastaisuutta ei eduskuntapuolueissa ole. Suomalainen vastine on lähinnä eduskuntavaaleihin virittäytyvä marginaalinen liike Muutos 2011, jonka periaatelausumassa kritisoidaan heti toisessa virkkeessä Suomen maahanmuuttopolitiikkaa.

Edes kansalaisten suoraa demokratiaa ajava suomalainen muutosliike ei ole puhunut julistuksessaan kansallisesta identiteetistä ja kantaväestön kulttuurin vahvistamisesta yhtä äärioikeistolaiseen sävyyn kuin Ruotsidemokraatit. Tätä taustaa vasten ymmärrän myös ruotsalaisia urheilijoita ja mediaa, jotka lähtivät avoimesti Ruotsidemokraatteja vastaan.

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu