Pudottakaa vaan perusintti 4 kuukauteen

Opin Parolannummella kevättalvella 1982 ampumaan, marssimaan, telttailemaan ja jotain sotilaskurista. Alle puolessa vuodessa minulle oli opetettu kaikki oppimisen arvoinen ja se oppimisjakso oli mukavaa aikaa. Loppuaika oli pääasiassa ajan kuluttamista alikersanttina, kun kyvyttömyyteni, laiskuuteni, auktoriteettikammoni tai muiden syiden vuoksi en ollut upseeriainesta.

Oman kokemukseni pohjalta pidän reservin yliluutnantti Risto Siilasmaan työryhmän esitystä painaa asepalveluksen pituus alimmillaan kuudesta neljään kuukauteen ihan hyvänä etenkin, kun valtiolla on rahasta tiukkaa. Siinä ajassa armeijaa saa opetettua suomalaiselle nuorelle miehelle tai naiselle hyvinkin yksittäisen taistelijan perusvalmiudet. Jos sitten uhkaa kriisin kaltainen tilanne ja pitää kouluttaa lisää, niin siitä vain kouluttamaan.

Reservi olisi uudessa mallissa ehkä luokkaa 250 000 taistelijaa, kun se nykyisin on 100 000 kansalaista isompi. Neljännesmiljoona olisi ihan napakka määrä varsinkin, jos koko joukon pystysi varustamaan nykyaikaisimmin varustein. Kokardein ja pystykorvin varustetut sotilaat ovat eilispäivää.

Yhdeksän kuukautta tai 12 kuukautta pysyisi tarjolla halukkaille. Siihen voisi Siilasmaan ryhmän mielestä kannustaa esimerkiksi tulevilla verohelpotuksilla, eli tulisi jopa taloudellinen kannustin. Varusmiesesimieshommiin olisi halukkaita muutenkin, sillä maanpuolustushenki on nuorten keskuudessa hyvällä tolalla, mikä on erinomainen asia.

Siviilipalveluksen pituus on yksi kysymysmerkki, eli pitäisikö se pitää uudessakin mallissa 12 kuukaudessa. Koska palveluksen sisältö on nykyisinkin usein turhauttava, voisi keston pudottaa esimerkiksi kahdeksaan kuukauteen. Neljän kuukauden perusintti pysyisi tällä tavoin siihen verrattuna hyvin kilpailukykyisenä vaihtoehtona ja lyhennetylle sivariajalle voisi löytyä paremmin jotakin järkevää tekemistä.

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu