Hävetkää ahneet lintsarit

Kansaa voi edustaa kahdella tavalla: hyvällä ja huonolla. Suurin osa Arkadianmäellä työskentelevistä kansanedustajista ajaa valitsijoidensa asiaa tunnollisesti, mikä käy ilmi esimerkiksi Uuden Suomen ja muiden viestinten selvitystyöstä koskien valtionyhtiöiden hallintoneuvostoja.

Joukkoon mahtuu kuitenkin pahemman luokan pinnareita. Kaksi heistä nousee yläpuolelle muiden: Jutta Urpilainen (sd.) ja Juha Rehula (kesk.). SDP:n puheenjohtajaksi kesällä 2008 nousseelle Urpilaiselle kelpasi lähes 14 000 euron palkkio Neste Oilin kahdesta kokouksesta vuosina 2008 ja 2009. Tänä vuonna sosiaali- ja terveysministerinä aloittanut Rehula kuittasi puolestaan yli 6 000 euroa Veikkauksen yhdestä kokouksesta viime vuonna.

Urpilaisen osallistumisprosentti oli 17 Rehulan 20. Koulukielelle ja viikkotasolle muutettuna jälkimmäinen onnistui raahautumaan pulpettiinsa kerran viikossa ja ensimmäinen vähän harvemmin. Kummankin selitykset lintsaamiselle ovat ontuneet, mutta reilut palkkiot ovat kelvanneet.

Tikun nokkaan on nostettu myös Veikkauksen kokouksissa poissaoloillaan loistanut Merikukka Forsius (kok.). Forsius missasi kaikki viisi hallintoneuvoston kokousta viime vuonna. Hänelle antaisin synninpäästön luottaen siihen, että kyse on ollut virallisista poissaoloista myös eduskunnasta, kuten hän itse sanoo.

Hallintoneuvostot ovat valtiollisissa pörssiyhtiöissä yhteiskunnallisia keskustelukerhoja, joita toiset osakkeenomistajat eivät tarvitse. Niiden kautta valtionyhtiöihin välittyy meiltä äänestäjiltä epäsuoria terveisiä, eli neuvostojen kansanedustajajäsenet ovat meidän hommissamme. Esimerkiksi Alkossa, VR:ssä ja Itellassa hallintoneuvostojen rooli on perusteltu.

Urpilainen lähti kaksi vuotta lintsattuaan kävelemään Nesteestä, mistä hänelle pieni plussa. Työurien pidentämistä propagoivan Rehulan pitäisi tehdä sama johtopäätös Veikkauksessa. Moni muukin saisi miettiä kalenteriaan enemmän etu- kuin jälkikäteen. Ja pitäisi osata myös hävetä.

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu