Merja Vanhanen ja Matti Apunen, kuin kaksi marjaa

Elinkeinoelämän nykyinen edusmies, entinen päätoimittaja Matti Apunen jatkaa siitä, minkä nurmijärveläinen kunnanvaltuutettu Merja Vanhanen aloitti. Apunen penää tietoa suomalaisista toimittajista, heidän puoluekannoistaan, Nato-näkemyksistä ja suhtautumisesta ydinvoimaa.

Muistatteko vielä Merja Vanhasen heiton runsaan vuoden takaa? ”Olen oikeastaan jo pitkään ihmetellyt sitä, miksei toimittajista ole olemassa julkista listaa, jossa lueteltaisiin mitä puoluetta tai viiteryhmää kukin toimittaja edustaa”, Vanhanen aprikoi.

Minäkin innostuin silloin kertomaan omasta äänestyskäyttäytymisestäni ja siitä minkä liittojen jäsen olen ollut. Tuo tarina löytyy täältä.

En ole henkilökohtaisella tasolla saanut kansanedustaja-toimittaja Tuulikki Ukkolan (kok.) tapaan sätkyä Apusen aikeista. Olen kertonut julkisuuteen positiivisesta suhtautumisestani Natoon ja ydinvoimaan.

Päätoimittajissa Nato- ja ydinvoimamyönteisyys on yleistä. Pääkaupunkiseudun päätoimittajien ja politiikan toimittajien ympyröissä kuulee lisäksi paljon typerää Kepu-naljailua. Tästä voi päätellä, että etelän metiaa syyttelevät keskustalaiset voivat olla jossain määrin joskus oikeassa näkemyksineen, joskin selvää herkkähipiäisyyttäkin on etenkin ministeri Paavo Väyrysen ja ex-puoluesihteeri Jarmo Korhosen tapauksissa ollut havaittavissa.

Jos Apunen saa hankkeensa toteutettua Journalistiliiton avulla, tulokseksi tulee puoluekantojen osalta lähes pyöreä nolla. Jopa puoluelehdissä on henkilöitä, jotka ovat karttaneet puoluejäsenyyttä kuin ruttoa, puhumattakaan Uuden Suomen kaltaisesta riippumattomasta verkkolehdestä.

Nato-jäsenyyteen ja ydinvoimaan Uuden Suomen toimituksessa suhtaudutaan myös päinvastaisella tavalla kuin minä. Oli niin tai näin, emme tässä toimituksessa kansalaisten päitä näissäkään asioissa käännä.

Vain Helsingin Sanomien, iltapäivälehtien sekä Yleisradion päätoimittajien ja muutamien toimittajien näkemyksillä on edes jotain pientä merkitystä esimerkiksi Nato-kannan muokkaajina. Tästä pienestä porukasta irtoaisi kiinnostava kasvollinen tulos, joka jää laajan otannan anonyymeissä selvityksissä saavuttamatta.

Nato-asiassa on kylläkin yhden henkilön mielipide tärkeämpi kuin koko maan kaikkien suomalaisten toimittajien näkemykset yhteensä: Suomen tasavallan presidentin. Toimittajien ydinvoimamielipiteillä ei puolestaan ole yhtään mitään merkitystä, koska Vihreätkin sen lisärakentamisen hallitusjäsenyydellään siunaavat.

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu