Oma Homoilta kirkonmiehille Mäkiselle, Sipolle ja Leolle

Suomen evankelis-luterilaista kirkkoa pidetään Kristillisdemokraattien puheenjohtajan Päivi Räsäsen ja erinäisten muiden konservatiivien lujan äänen vuoksi vanhoillisena. Myös Ylen Ajankohtaisen kakkosen Homoilta hämmensi kansalaisten käsityksiä kirkosta, joka itsekin on näkemyksineen sanalla sanoen monipuolinen.

Oikean viestin välittäminen on vaikeaa. Esseisti Jukka Relander kertasi esimerkiksi Homoillan kaltaisten suurkokoontumisten ongelman hyvin tässä tekstissään.

Mutta miten evankelis-luterilainen kirkkomme voisi tuoda esiin kadoksissa olevan ”suvaitsevaisuus-brändinsä”? Voisiko se voisi tapahtua korostamalla suvaitsevaisuutta suhteessa muihin uskontoihin tai kirkkokuntiin kristillisen kirkon sisällä?

Jos arkkipiispa Kari Mäkinen toimisi bisneksen puolella, hän voisi tekaista Powerpoint-kalvot ja alustaa kirkkonsa homosuhtautumisesta verrattuna esimerkiksi ortodoksien, roomalaiskatolilaisten, muslimien, buddhalaisten, hindujen tai juutalaisten suhtautumiseen. Kirkonmiehelle se ei tietenkään ole suotavaa.

Tietoa on netissäkin tarjolla sitä tarvitseville. Uskontokuntien suhtautumisesta homoseksuaalisuuteen löytyy mielenkiintoista tarkastelua ainakin sivustolla religionfacts.com.

Kun en ole mikään teologi, en tiedä, mikä noissa ReligionFactsin englanninkielisissä tiivistelmissä on mutkien oikomista, mutta tällaista sieltä löytyy: ortodoksit pitävät homoja ”handicappeinä” (vammaisina!?), roomalaiskatolilaisten mukaan homous johtuu ”häiriöstä”, jyrkän islamilaisissa maissa homoudesta voidaan tuomita jopa kuolemaan tai vähintään vankeuteen, traditionaalisen linjan juutalaiset pitävät sitä inhottavana jne.

Päivi Räsäsenkin käyttämät ilmaisut tuntuvat ReligionFactsia selaillessa välillä jo laimeilta. Hänkin on tosin lehtitietojen mukaan puhunut takavuosina ”psykoseksuaalisen kehityksen häiriöstä”.

Ilmeisen objektiivisen ReligionFacts-tietolähteen mukaan Saksan luterilaiset ovat pohjoismaisia uskonveljiä suvaitsevaisempia. Tätä samaa viestitti tänään Helsingin Sanomien aihetta käsitellyt artikkeli.  Mäkisellä on nyt näytön paikka juntata ensin homoparien rukoushetki läpi ensi kuun kirkolliskokouksessa ja myöhemmin itse siunaamisen ajaminen.

Olisi hienoa saada uusi uskontolähtöinen tv-Homoilta. Siinä tähtinä olisivat luterilaisen Mäkisen lisäksi roomalaiskatolilaisia johtava isä Teemu Sippo ja ortodoksien täkäläinen päällikkö arkkipiispa Leo. Voisi siellä olla paikalla muutama muukin uskonnollinen johtaja.

Kuultaisiin näkemyksiä ja perusteluja. Keskustelu olisi todennäköisesti asiallista.

Veikkaan, että Kari Mäkinen vetäisi tuosta kirkonmiesten Homoillasta pisteet kotiin. Ehkä kuluneen viikon aikanakin eronneista joku tulisi takaisin. Ehkä joku muiden uskonnollisten yhteisöjen ulkoisiin puitteisiin ihastunut kansalainen palaisi takaisin suvaitsevaan mutta harmaaseen kansankirkkoon.

Tai en tiedä. Voivathan täkäläiset katolilaiset ja ortodoksit olla paljonkin suvaitsevaisempia kuin vaikka Italiassa, Puolassa, Kreikassa tai Venäjällä. Ilman kirkonmiehille omistettua Homoiltaa en sitä voi tietää.

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu