Usarin bloggaajien ”homokirjoittelusta” Hesarissa, pari kommenttia

Helsingin Sanomat (HS) kertoo tänään, että Uuden Suomen Puheenvuoro-palvelussa olleista teksteistä on kanneltu Julkisen sanan neuvostoon (JSN). Esille lehdessä on nostettu Jouko Pihon ja Janne Markus Jääskeläisen homoseksuaalisuutta käsittelevät blogitekstit.

Tosin HS puhuu verkossa otsikkotasolla ”Uuden Suomen homokirjoittelusta” ja printtilehdessään ”Uuden Suomen kirjoituksista”. Molemmat ovat väärin.

Mainitut blogikirjoitukset ovat kirjoittajien itsensä vastuulla olevia kirjoituksia Uuden Suomen yhteiskunnallista kansalaiskeskustelua edistävässä Puheenvuoro-palvelussa. Kansalaisilta ja päättäjiltä sinne tulevia tekstejä ei sananvapautta kunnioittaen tarkasteta yleisesti ennakkoon.

Tarkastuksen suhteen muodostavat poikkeuksen niiden vajaan kymmenen kirjoittajan tekstit, jotka Uusi Suomi tuottaa YLE Puheelle. Näitä ovat olleet vaikkapa kirjailija Jari Tervon ja esseisti Jukka Relanderin kuluneella viikolla paljon keskustelua herättäneet kirjoitukset liittyen Ylen Ajankohtaisen kakkosen Homoiltaan.

Uusi Suomi ei omista Puheenvuoro-palveluun tuleviin blogiteksteihin oikeuksia muutoin kuin edellä mainittujen YLE-yhteistyöjuttujen osalta. Nämä erikoistapaukset on merkitty blogeihin selvästi ja esimerkiksi Pihon ja Jääskeläisen jutut eivät kuulu tähän yhteistyöhön, kuten eivät satojen muidenkaan aktiivisten kirjoittajien tekstit.

Runsaan kuukauden vanhan Puheenvuoro-palvelun tekstit on erotettu selvästi Uuden Suomen muusta palvelusta omaksi kokonaisuudekseen. Uutispuolelle teemme sieltä päivittäin toimituksellisia nostoja, kuten teimme sen edeltäjästäkin, vuonna 2008 avatusta US-blogipalvelusta. Tällöin kyseessä ovat journalistisesti valitut kirjoitukset, joilla katsotaan olevaan laajempaa yhteiskunnallista merkitystä tai muuta kiinnostavuutta. Nämä uutispalvelun puolelle esiin nostetut kasvolliset kirjoittajat ovat usein kansanedustajia, europarlamentaarikkoja ja kunnanvaltuutettuja, mutta myös aktiivisia rivikansalaisia.

Puheenvuoro-palvelussa itsessään on suosituimpien puheenvuorojen lista, joka toimii automaattisesti. Se muodostuu matemaattisella kaavalla yksittäisen juttujen lukijoiden määrän, kommenttien ja tuoreuden pohjalta. Siinä ei tehdä journalistista ”käsityötä”.

Uusi Suomi on vastuullinen verkkojulkaisu ja tiedotusvälineiden itsesääntelyelimen JSN:n periaatteisiin sitoutunut toimija. JSN:n kanssa on Pekka Hyvärisen aikana tehty pelisäännöt selväksi siitä, milloin Uusi Suomi on vastuussa esitarkastamattomasta blogitekstistä. Tämä toteutuu silloin, kun verkkolehden toimitus on itse nostanut blogitekstin esiin palvelun yläosaan ja uutissivuston etusivulle, eli on siten tehnyt erillisen toimituksellisen päätöksen. Minusta se on hyvä ja selkeä sääntö.

Pihon ja Jääskeläisen teksteistä Uuden Suomen toimitus ei tehnyt kuvallista nostoa uutispalvelun puolelle, eli ne pysyivät useimpien muiden blogitekstien tavoin erillään Puheenvuoro-osiossa. Uutinen toki Pihon kohua herättäneestä jutusta tehtiin, kuten teki myös esimerkiksi Ilta-Sanomat.

On erittäin hyvä, että verkkojulkaisujen pelisäännöistä keskustellaan julkisesti ja myös JSN pohtii asiaa. Kantelujakin saa ja pitää tehdä. Jo poistettua Jääskeläisen kirjoitusta JSN ei ottanut käsittelyyn, Pihosta en tiedä.  

Me Uudessa Suomessa olemme ottaneet monia muita tiukemman linjan myös uutispuolella, koska enää vain rekisteröityneet saavat kommentoida uutisjuttuja. Nimimerkit ovat sananvapautta kunnioittaen uutiskeskustelussa sallittuja, kuten myös Puheenvuoron keskusteluissa, jos yksittäinen bloggaaja, jonka on siis henkilöllisyytensä kerrottava, niin haluaa.

Uuden Suomen käyttöehtoihin kannattaa tutustua täällä.

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu