Soinissa(kin) asustaa demari

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini todistaa oikeaksi sen nerokkaan olettaman, että kaikissa meissä suomalaisissa asuu pieni demari. Soinissa demari, tai jonkin sortin vasemmistolaisuus asustaa vain ehkä vähän suurempana kuin monessa muussa suomalaisessa mitä talousajatteluun tulee.

Soini kannattaa varallisuusveroa varakkaille sekä suurituloisten verotuksen kiristämistä. Näin hän eilen Ylen A-plus-ohjelmassa sanoi. Erityisesti suuria pääomatuloja voisi hänen mielestään verottaa nykyistä verisemmin.

Soini ei myöskään ole elinkeinoelämän edusmiesten tapaan valmis nostamaan eläkeiän alarajaa 63 vuodesta. Sekin on tämän päivän vasemmistolaisuutta.

Yrittäjyyden puolesta toisaalta puhuva Soini ei kuitenkaan tekisi eläkeiästä hallituskysymystä, kuten ay-liikkeen näkemyksiä häntä suoraselkäisemmin myötäilevä SDP on valmis tekemään. Eli vastustaminen muistuttaa vähän Vihreiden ydinvoimakantaa: vastustaa pitää ja vaikka muut hallituksessa jyräävät, ei se mitään.

Sen sijaan kehitysapua Soini leikkaisi kuin finanssikeikari Björn ”Nalle” Wahlroos, joka pitää koko apua turhana. Suomi voisi valtiontaloutta tasapainottaakseen leikata sitä Soinin mukaan kymmeniä prosentteja. Perussuomalaisittain Soini tipauttaisi myös maahanmuuttajista aiheutuvia kuluja, eli kutistaisi maahanmuuttoa.

Maassa maan tavalla -maahanmuuttonäkemys on myös tämän päivän demariajattelua. Vaan onhan SDP:llä ja Perussuomalaisilla yhteinen nimittäjäkin: Ylen Aamu-TV:n talousasiantuntija Matti Putkonen (ps., ex-sd.).

Hesarin pääkirjoitustoimittaja Juha Akkanen visioi tänään uudenlaista kolmen suuren hallitusta, jossa olisivat kokoomus, SDP ja Perussuomalaiset. Jyrki Kataisen kokoomukselle rikkaiden kurmoottaminen korkeammilla veroilla ei ole mikään ongelma. Se ei vie ”työväenpuolueelta” ääniä, vaan päinvastoin tuo niitä, nyt kun pääministerin paikka häämöttää.

Soini puolestaan taipuisi kehitysapu- ja maahanmuuttoleikkausvaatimuksissa aivan taatusti, kun vähän ministerin salkulla kutkuteltaisiin. Homoliittoja voisi vastustaa hallituksessa huoletta vanhaan tapaan, vaikka maailma kulkisi aivan toiseen suuntaan. Maistuu se valta populistillekin.

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu