Sananvapauden puolustajat, JSN tarvitsee teitä

Hyvät Puheenvuoron bloggaajat, nyt on paikka päästä vaikuttamaan siihen, mikä on bloggaamisessa ja ylipäätään verkkokeskustelussa OK ja mikä ei. Vaikuttaa voi myös muunkin kuin verkkomedian toimintaan Suomessa.

On nimittäin niin, että Julkisen sanan neuvosto hakee kolmea yleisön edustajaa ja heille henkilökohtaisia varajäseniä kolmivuotiskaudeksi 1.1.2011–31.12.2013. Neuvosto valitsee heidät hakemusten perusteella tämän vuoden loppuun mennessä.

Neuvoston jäsenet ratkaisevat tiedotusvälineistä tehtäviä kanteluja antamalla joko langettavia tai vapauttavia päätöksiä. JSN määrittelee päätöksillään hyvää journalistista tapaa.

Näin sanoo JSN:n puheenjohtaja Risto Uimonen tiedotteessa: ”Kyseessä on JSN:n historian ensimmäinen täysin avoin valtakunnallinen haku. Edellisen haun aikana kolme vuotta sitten yleisön edustajien paikat pantiin haettaviksi ainoastaan neuvoston nettisivulla. Tavoittelemme läpinäkyvyydellä, avoimuudella ja hakuprosessin herättämällä huomiolla lisää uskottavuutta JSN:lle”.

Neuvostossa on ensi vuoden alusta 12 jäsentä, joista neljä edustaa yleisöä. Yhden yleisön edustajan kausi jatkuu ensi vuoden loppuun. Puheenjohtajalla ja muilla jäsenillä on mediatausta. Yleisön edustajiksi valitaan journalismista ja journalistisesta itsesääntelystä kiinnostuneita henkilöitä. Lisäksi kahdelta heistä edellytetään mahdollisuuksien mukaan perehtyneisyyttä sananvapausasioihin tai viestinnän etiikkaan.

Neuvosto kokoontuu arki-iltapäivisin noin kymmenen kertaa vuodessa Helsingin Kruununhaassa. Kyse on luottamustehtävästä, josta maksetaan kokouspalkkio. Neuvosto maksaa lisäksi matkakulut ja päivärahan Helsingin ulkopuolelta tuleville.

Vapaamuotoiset hakemukset toimitetaan 15.11.2010 mennessä osoitteeseen Julkisen sanan neuvosto, Vironkatu 3 D, 00170 Helsinki tai sähköpostitse osoitteeseen jsn@jsn.fi.

Julkisen sanan neuvosto on median itsesääntelyelin, jonka toiminta perustuu vapaaehtoisuuteen. JSN:n toimivallan piiriin kuuluvat lähes kaikki suomalaiset tiedotusvälineet. Neuvosto saa vuosittain yli 200 kantelua yleisöltä. Neuvoston tulkinnat perustuvat Journalistin ohjeisiin. Lisätietoja hausta löytyy tästä osoitteesta.

Siinähän se oli koko tiedote kopioituna, kun koin tarvetta levittää asiasta tietoa. Tosihan se on, että Puheenvuoron aktiivisista kirjoittajista hyvin suuri osa täyttää kevyesti nuo vaatimukset. Lienee turha enempää vakuutella kenellekään täällä kirjoittaville, että valtakunnan johtavat kasvolliset mediakriitikot, verkkokeskustelun asiantuntijat ja sananvapauden puolustajat löytyvät Puheenvuorosta.

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu