Puheenvuoroon voi tulla myös porttari

Uuden Suomen omistama Puheenvuoro-palvelu on nyt pari kuukautta vanha. Kirjoittajien määrä kasvaa ankaraa tahtia ja uusia kovan tason yhteiskunnallisia keskustelijoita ilmestyy joukkoon käytännössä päivittäin.

Viime viikolla Puheenvuorossa vieraili noin 80 000 eri henkilöä liki 100 000 selaimesta. Sitä voi nyt ujostelematta kutsua maan vaikuttavimmaksi blogipalveluksi.

Yhteiskunnallinen keskustelu on vaikea taiteenlaji. Tunteet kuumenevat verkossa välillä siihen malliin, että asioista puhumisen sijaan siirrytään parjaamaan henkilöitä ja levittelemään tavallisten kansalaisten asioista tietoja, joiden todenperäisyys voi olla aivan sitä sun tätä.

Kahvipöytäkeskustelussa ikävien juorujen levittäminen ja pahan puhuminen lähimmäisistä on valitettavan yleistä. Huono tapa on siirtynyt sujuvasti etenkin valvomattomille nettipalstoille.

Puheenvuoro ei ole valvomaton verkkoareena vaan se on valvottu keskusteluympäristö, jonka kantavana ideana on lisätä yhteiskunnallista keskustelua.

Valvontaan kuuluu asiattomien kommenttien ja tekstien poistaminen, joskin vastuu tästäkin on vahvasti kullakin blogin pitäjillä. Käyttöehdoissa sanotaan muun muassa: ”Mikäli Puheenvuoro-palvelukeskustelua hallinnoiva Asiakas havaitsee blogissaan toisen Asiakkaan sääntöjen vastaisen kirjoituksen, Asiakas on velvollinen poistamaan kyseisen kirjoituksen Puheenvuoro-palvelukeskustelustaan.”

Kun me toimituksessa havaitsemme jossain blogissa asiattomuuksia, voimme ne poistaa ja poikkeustapauksissa annamme myös kirjoituskieltoja. Joissain tapauksissa porttarit ovat lyhytkestoisia, joissain erityistapauksissa määräämättömän pitkiä.

Uusi Suomi on määrittänyt linjauksiaan käyttöehdoissa ja keskusteluohjeissa. Jälkimmäisiin olemme tehneet juuri yhden lisäyksen. Tässä keskusteluohjeiden kohdassa jälkimmäinen virke on uusi: ”Valheellisen tai perättömän tiedon levittäminen on kiellettyä. Älä ylipäätään puutu luvatta toisten ihmisten yksityiselämään”.

Uuden Suomen toimitus puuttuu siis kirjoituksiin ja kommentteihin myös omatoimisesti, mutta tekstien paljouden vuoksi olemme paljolti Puheenvuoro-palvelun käyttäjien eli keskusteluyhteisöstä tulevien ilmoitusten varassa.

Kaikki saavat ilmoittaa meille kokemistaan asiattomista tapauksista koskevat ne sitten tekstejä tai vaikkapa tekijänoikeuksia mahdollisesti rikkovia kuvia tai muuta materiaalia. Me katsomme ne läpi ja poistamme harkinnan jälkeen kohteen tai olemme poistamatta. Osoite on toimitus@uusisuomi.fi

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu