Kohta on Aurinkorannikolla halpaa?

Espanja on kuilun reunalla, sanoivatpa eurooppalaiset poliitikot mitä tahansa. Jopa olemattomiksi haukutuissa stressitesteissä sen viisi pienehköä pankkia jäi nalkkiin, maassa on tiettävästi yhä noin miljoona myymätöntä uutta asuntoa ja asuntojen taannoin kuplineet hinnat eivät ole tänäkään vuonna toipuneet.

Maan pankkijärjestelmä on arvaamattomassa kunnossa. Sijoittajat ovat siihen kuitenkin jaksaneet uskoa. Esimerkiksi maan jättipankin Banco Santanderin osakekurssi hypähti loppukesällä parikymmentä prosenttia, ja on nyt valunut vasta viimekeväiselle tasolle.
 
Hyvänä kuumemittarina toimiva Santanderin osake on yhä tuplahinnassa verrattuna maaliskuun 2009 pohjiin. Tänään ja eilen se on tullut useita prosentteja alas.

Espanjassa on arvioitu olevan yhä lähes yksi miljoona myymätöntä uutta asuntoa. Välimeren rannikon tuntumaan on valmistunut aavemaisia asuntoalueita, joihin ei ole löytynyt ostajia.

Vaikka maan talous on elpynyt viimeisen vuoden aikana, eivät asuntojen hinnat ole elpyneet kuin osin ja yleisindeksi näyttää laskua. Espanjan asuntomarkkinoita seuraavan Kyero.com-sivuston hintatilastojen perusteella hinnat ovat kyllä elpyneet esimerkiksi Kanariansaarten Lanzarotella ja Fuerteventurassa, mutta mantereen Malagassa, Sevillassa ja Alicantessa on ollut nihkeämpää.

Jos Espanjassa puhkeaisi vakava pankkikriisi ja taloja alettaisiin panna vasaran alle, seurauksia velkaantuneille espanjalaisille ei kukaan halua edes ajatella. Myös koko Eurooppa kärsisi ja eurojärjestelmä voisi muuttaa muotoaan. Jonkun varakkaan egoistin mielestä se voi tietty olla vain kivaa, että Aurinkorannikolla saattaa olla kohta todella halpaa.

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu