Uusi Suomi sai JSN:ltä vapauttavan Puheenvuoron homobuumitekstistä

Julkisen sanan neuvosto katsoo, että verkkolehti Uusi Suomi ei ole rikkonut hyvää journalistista tapaa Puheenvuoro-blogipalveluunsa ilmestyneen ”Miksi ja keiden tahdosta maailmassa on homomyönteinen buumi?” -tekstin tapauksessa. Kirjoituksen laittoi lokakuussa 2010 Puheenvuoron blogiinsa tuossa vaiheessa Kristillisdemokraattien riveissä kansanedustajaksi pyrkinyt Jouko Piho.

JSN:n mukaan blogitekstin kirjoittaja kertaa ja luettelee sukupuoliseen vähemmistöön kohdistuneita ja kohdistuvia ennakkoluuloja ja asenteita niitä kuitenkaan arvottamatta. ”Salaliittoteoria on tekstin huipentuma ja kirjoittajan mielipide, johon hänellä on sananvapauden nimissä oikeus ja jonka verkkolehti Uusi Suomi voi julkaista”, arvioi JSN.

Julkisen sanan neuvoston, tässä tapauksessa käytännössä puheenjohtaja Risto Uimosen, Uudelle Suomelle antama vapauttava päätös on ymmärrettävä, joskaan Uusi Suomi ei ole millään tavalla vastuussa kyseisestä blogitekstistä. Emme ole tuolle yksittäisen bloggaajan mielikuvituksen tuotteelle mitään journalistista tehneet, eli nostaneet sitä esimerkiksi Uuden Suomen etusivun poimintoihin.

Kertaan vielä, että Puheenvuoroon bloggaajien itsensä laittamien tekstien osalta Uuden Suomen toimitus ei suorita ennakkotarkastusta. Puheenvuoro ei ole siten rinnastettavissa sanomalehtien perinteisiin mielipidekirjoituspalstoihin, joilla julkaistut tekstit seulotaan toimituksissa.

Uuden Suomen toimituksen politiikkana on se, että yksittäisiä henkilöitä ja henkilöryhmiä loukkaavat blogitekstit poistetaan jälkikäteen. Toivomme, että näistä loukkaaviksi koetuista tapauksista ilmoitetaan meille suoraan esimerkiksi osoitteeseen toimitus@uusisuomi.fi

Puheenvuoron sääntöjen rikkoja voi saada kirjoituskiellon ilman varoitusta ja yhdestä kerrasta. Palvelu on hengeltään vapaa ja sananvapautta kunnioittava, mutta vapautta ei pidä ymmärtää väärin. Linjamme on syntynyt ja muokkautuu jatkuvasti kehittyvien parhaiden verkkokeskustelukäytäntöjen sanelemana, ei oppikirjasta poimittuna tai vanhanaikaisten mediatapojen ohjaamana.

Onneksi keskusteluohjeiden noudattamatta jättäminen ei ole Puheenvuoron bloggaajille mitenkään tyypillistä. Sen sijaan painavien poliittisten avausten tekeminen palvelun kautta on yhä yleisempää. Olemme yhdessä saaneet tehtyä Puheenvuorosta Suomen vaikuttavimman yhteiskunnallisen verkkokeskustelufoorumin. Sen kasvua ei estä jatkossakaan mikään.

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu