”Hyvää hyvyyttään” Lipposesta ja Halosen hylkimisestä

Ex-pääministeri ja ex-eduskunnan puhemies Paavo Lipponen (sd.) kävi Ylessä lauantaiaamuna kertomassa omasta erinomaisuudestaan, haukkumassa vanhan verivihollisensa, ex-pääministeri, euroedustaja Anneli Jäätteenmäen (kesk.) ja läimimässä keskustaa myös puolueena.

Lipponen kävi kuin varkain tekemässä päivän politiikkaa ilmeisenä tarkoituksenaan auttaa SDP vaalivoittoon kahden kuukauden päästä. Ihan ”hyvää hyvyyttään”, niin kuin hän itse sanoi saapumisestaan parrasvaloihin.

Lipponen kiisti tv:ssä tietysti Wikileaks-sähkeen sisällön, jonka mukaan hän olisi jaellut amerikkalaisille tietoa presidentti Tarja Halosen keskusteluista venäläisten kanssa. Kalenterista kun ei löydy tapaamista Yhdysvaltain suurlähettilään kanssa kolmea päivää myöhemmin päivämäärältä 17.12.2004.

Lipponen kertoi voivansa jutella vaikka ”Kiinan keisarin kanssa” ja hän ei ole puheistaan tilivelvollinen. Hän maalaili itsestään kuvaa korkean tason diplomaatiipiireissä yhä sujuvasti sukeltelevana kosmopoliittina, joka nyt vain on poikkeuksellisen informoitu.

USA- ja Nato-myönteisen Lipposen mahdolliset juttelut Yhdysvaltain lähettilään kanssa vuonna 2004 ja muut Wikilieaks-vuodot ovat hyvin kiinnostava sivujuonne tämän kevään eduskuntavaaleissa ja jopa presidentinvaaleissa 2012. Samalla vuodot avaavat vähän vuoden 2003 vaalien jälkeen nähtyä draamaa, jonka takia Suomea johtikin kansan pyytämättä Matti Vanhanen (kesk.) neljä vuotta ja sitten vaalivoittajana vielä kolme päälle.

Vyyhti antaa koko oppositiolle ja Mari Kiviniemen keskustalle vaalimoukarin kokoomuksen Jyrki Kataista vastaan, koska puolueen Nato-halukkuus näyttää kulisseissa yllättävän avoimelta. Samasta asiasta voi kärsiä myös Sauli Niinistö, jos lähtee ehdolle vaaleissa 2012, koska gallupeissa kansalaiset ovat olleet hyvin Nato-vastaisia.

Toisaalta Niinistö voisi olla se avainhenkilö, joka saisi kansan asiassa taakseen, jos uskaltaisi sellaiseen yritykseen lähteä. Jos Niinistön päävastustaja olisi avoimesti Nato-vastainen, joutuisivat suomalaiset oikeasti ison päätöksen eteen, mikä olisi hyvä. Ja sitten pulinat pois.

Vuoden päästä väistyvän Halosen ideologiaan Nato ei missään tapauksessa sovi, mikä on näkynyt esimerkiksi amerikkalaisten kylmäkiskoisena suhtautumisena hänen vierailuehdotuksiinsa. Kiitos Wikileaksin, saimme tästä Haloseen kohdistuvasta hylkimisestä nyt kättä pidempää tietoa. Aiemmin Valkoisen talon suhtautumisesta on esitetty vain epäilyjä ja arveluita, jotka tosiasiaa peitellyt presidenttimme on voinut hymyillen torpata.

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu