Ihan paras vaalistartti – loistavia riitoja!

Yleisradion tv-ykkösellä eilen nähty vaalistartti oli poliittista väittelyä koko rahan edestä. Oppositio oli ärhäkkä, kiitos Jutta Urpilaisen (sd.) ja Timo Soinin (ps.). Hallituskaksikko Mari Kiviniemi (kesk.) ja Jyrki Katainen (kok.) joutuvat antamaan kaikkensa puolustaessaan linjojaan.

Toisaalta Kiviniemi ja Katainen hakeutuivat eri leireihin esimerkiksi osinkoverotuksessa ja yritysverotuksessa. Katainen jäi kahdeksikossa käytännössä yksin puolustamaan  työnantajien näkemystä, jonka mukaan yritysten ja omistajien sekä työntekijöiden vähempi verottaminen ovat talouskasvun ja työpaikkojen tae.

Urpilaisen ja Kataisen selvin riita koskee arvonlisäveroa, jota jälkimmäinen nostaisi. Urpilaisen mielestä nosto kurittaa pienyrittäjiä, kuten partureita ja suutareita.

Soini pamautti eurokeskusteluun aivan uusia tehoja. Hän teki selväksi, että ei ole tekemässä päätöksiä Euroopan kriisirahastolle antamien takausten lisäämisestä 16 miljardiin. Tämä taistelu jatkuu ja siinä hallitus on helisemässä. Eroaako Suomi vaalien jälkeen eurosta?

Ydinvoimakielteisin nelikosta on Urpilainen kolmen muun ollessa varsin atomienergiamyönteisiä.

Kuka vain noista neljästä puoluejohtajasta voi olla Suomen seuraava pääministeri. Päivi Räsänen (krist.), Anni Sinnemäki (vihr.), Paavo Arhinmäki (vas.), Stefan Wallin (r.) ovat statisteja neljän suuren varjossa.  Niin myös eilisessä tv-keskustelussa.

Ylen pätevä juontajakaksikko Kirsi Skön ja Jan Andersson pitivät homman hanskassa. Tästä on hyvä jatkaa poikkeuksellisen jänniin vaaleihin, joissa ei nyt hyssytellä.

Kannattaa muuten tehdä Puoluekone täällä ja selvittää, kenen joukoissa oikeasti seisoo. Vastaus voi olla yllättävä nyt, kun yhdeksän pienpuoluettakin on mukana!

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu