Nokian saisi nyt takaisin Suomeen

Suomalaiset veronmaksajat ovat menettäneet tuommoiset parisataa miljoonaa euroa, siis kymmenen helsinkiläisen kivitalon verran Kreikan valtion pelastusyrityksessä, otaksuvat tietämäni finanssiviisaat. Arvio perustuu siihen, että kolmannes tähän mennessä Kreikalle vipatuista euroista menee. Huono sijoitus valtiolta.

Kreikan tukipaketilla estettiin mahdollisesti finanssikriisi. Toistan: mah-dol-li-ses-ti. Sillä ei estetty maan päätymistä konkurssiin, eikä myöskään euron mahdollista hajoamista.
Kreikka on käytännössä kaput, kuten Argentiinan valtio kymmenen vuotta sitten.

Konkurssimahdollisuuden toi esiin viime viikonloppuna myös Ole Norrback, entinen poliitikko ja Ateenan suurlähettiläämme takavuosilta.

Katsokaa vaikka Kreikan lainojen korkoja. Yli 12 prosenttia tarkoittaa, että veren viime vuonna haistaneet pelaajat ovat voitolla. Ei vielä auta, että maan pääministeri Georgios Papandreou on luvannut myydä valtion omaisuutta roppakaupalla. Ylpeä kansa ei myynteihin helpolla taivu; kanssaeurooppalaisten solidaarisuusmiljardeilla ollaan valmiita pyyhkimään kreikkalaista takapuolta.

Paljon parjatut markkinat eivät ole väärässä. Ne ovat valitettavan oikeassa. Norrbackin Hesarissa lausumin sanoin: ”Maan kulttuurin pitää kokonaan muuttua”.

Kreikka on velkaongelmissa, mutta niin ovat myös Irlanti, Portugali, Belgia, Italia ja Espanja. Loppuviikosta ratkaisuja vatvotaan Eurooppa-neuvostossa. Suomi lähettää tietysti kuunteluoppilaansa paikalle.

Mutta nyt kun törkeän velkainen Suomi sitoutuu historiansa suurimpaan apupakettiin, täytyy minun muistuttaa, että on myös vaihtoehtoisia sijoituskohteita. Tulee mieleen yksi suomalainen yhtiö: Nokia.

Maailman suurin matkapuhelinvalmistaja on nimittäin romahtanut epäonnistumisten ja kansainvälisen parjaamisen vuoksi pörssissä sellaiseen hintaan, että meilläkin olisi siihen taas varaa.

Suomalaisen insinööriluomuksen arvo on nykyisin 20 miljardia ja rapiat. Se on enää Fortumin arvoinen.

Nokiasta saisi hyvinkin hallitsevan aseman jo 3 – 5 miljardilla eurolla. Miljardi per kotimainen työeläkeyhtiö, ei pitäisi olla ongelma. Varakkaimmat säätiöt voisi ottaa kaveriksi. Operaatiota johtaisi valtion oma sijoitusyhtiö Solidium, jolla olisi vihdoin kansallisesti merkittävä tehtävä.

Nokia-osaamistakin Solidiumissa olisi valmiiksi, kun sen hallitusta johtaa Pekka Ala-Pietilä, mies Jorma Ollilan vanhasta dream teamistä.

Osinkotuottoa Nokiasta kertyisi helposti saman verran kuin korkoa vaikka Espanjan valtionlainoista ja riskit eivät olisi sen kummoisemmat. Houkuttelevaa ja ylevää, eikö totta!

Loppuisi spekulaatio Nokian maasta muutosta ja kotimaisten osaajien suurtyö palaisi sellaiselle omistajalle, joka sitä osaisi arvostaa. Ja eipähän annettaisi enää sellaisia absurdeja neljän miljoonan euron huomenlahjoja, jollaisen yksi kanadalainen sai avatessaan viime syksynä Nokian oven.

Mutta emme me suomalaiset taida Nokiaan ja itseemme sentään niin paljon uskoa.

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu