Ulkoministeri Timo Soini?

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini valitutti itsensä eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajaksi. Eduskuntaryhmän kaksi jyrkän linjan miestä Jussi Halla-aho ja Jussi Niinistö saivat hallintovaliokunnan ja puolustusvaliokunnan johtajuudet. Ensimmäinen on tunnettu puolueen kriittisen maahanmuuttoideologian isänä ja jälkimmäinen on ehtinyt jo olla jo lakkauttamassa Dragsvikin ruotsinkielistä varuskuntaa, koska on nähnyt sen olemassaololle vain kielipoliittisia syitä.

Halla-ahosta ja Niinistöstä tuskin tulee ministereitä, otaksun. Sen sijaan Soinista tulee, jos hän löytää kokoomuksen Jyrki Kataisen ja demareiden Jutta Urpilaisen kanssa yhteisen sävelen hallitusneuvotteluissa.

Kolme on ministeriä ylitse muiden. Ne ovat pääministeri, valtiovarainministeri ja ulkoministeri. Ensimmäinen paikka on varattu Kataiselle, toinen mitä ilmeisimmin Urpilaiselle ja kolmas voisikin olla Soinille.

Siinä virassa Soini pääsisi valvomaan ja osaltaan myös johtamaan Suomen uutta EU-kriittisempää linjaa.

Soinille Espoossa henkilökohtaisessa kisassa hävinnyt Alexander Stubb (kok.) jäisi lehdille soittelemaan ja saisi jonkun vähäpätöisemmän postin. Puolueiden paikkajaon pohjalta näin pitäisikin käydä, mutta kauppoja voidaan puoluejohtajien kesken tietysti aina tehdä. Soini kykenee ostamaan ja myymään vaikutuspaikkoja siinä missä Katainen ja Urpilainenkin.

Perin erikoinen tilanne voisi muotoutua silloin, jos kokoomuksella olisi Kataisen ja Stubbin myötä ulkopoliittinen valta hallituksessa ja Sauli Niinistö valittaisiin ensi vuoden alussa presidentiksi. Silloin kokoomuksella olisi koko ulkopoliittinen kolmen suora itsellään.

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu