Puheenvuoro uutisissa, kerronpa miksi

Verkkolehti Uuden Suomen blogipalvelu Puheenvuoro on saanut hieman uudenlaista mainetta, kun Yleisradion uutisessa se on nimetty Julkisen Sanan Neuvoston vakioasiakkaaksi. Äkkiseltään tulee mieleen joku blogimaailman villi länsi, mutta kysymys on aivan päinvastaisesta asiasta.

Totta on, että Puheenvuoron bloggaajien teksteistä on tehty puolenkymmentä kantelua JSN:ään. Suurin osa niistä ei ole antanut lainkaan aihetta. Vain yksi meni käsittelyyn ja siitäkin Uusi Suomi sai vapauttavan päätöksen.

Tällä hetkellä Puheenvuoron tekstejä ei ole JSN:n käsittelyssä. Siellä ei ole myöskään Uuden Suomen toimituksen tekemistä uutisteksteistä tai otsikoista tehtyjä kanteluja. Sen sijaan muista tiedotusvälineistä sinne on satanut viime aikoina ropisemalla kanteluita liittyen muun muassa yksipuoliseksi koettuihin jääkiekkojuttuihin, valtakunnan suurimpien nettimedioiden harhaanjohtaviksi koettuihin uutisotsikoihin, Johanna Tukiainen -uutisointiin ja sen sellaiseen.

Mutta miksi Puheenvuoron blogeista on tehty kanteluita? Tämä johtunee siitä, että Uusi Suomi on vastuullinen verkkomedia, joka on hyväksynyt JSN:n pelisäännöt. Lisäksi Puheenvuoro on osa Uutta Suomea, vaikkakaan ei suoranaisesti sen journalistisesti toimitettu osa.

Journalistista vastuuta siirtyy siinä vaiheessa meille, kun teemme kirjoituksesta manuaalisesti noston Uuden Suomen etusivulle ja Puheenvuoro-palvelun yläosaan. Toisaalta toimituksemme siivoaa aina tarvittaessa keskustelua ja päättää viime kädessä siitä, saako kirjoittaja Puheenvuoroon kirjoittaa. Melkein kaikki saavat, mutta häiriköintiä emme siedä.

Ja sitten taas ennätyslukuja tietoonne, vaikka uusista ennätyksistä kertominen voi joidenkin mielestä tuntua liialliselta itsekehulta. Viime viikolla Puheenvuorossa vieraili 173 295 henkilöä pitkälle yli 200 000 selaimesta, kertoo TNS Metrix. Täällä on puitu runsaasti vaalitulosta. Esillä ovat olleet niin voittajat kuin tällä kertaa tappion kärsineet.

Esimerkiksi Suomen suurimman verkkopalvelun Iltalehden blogipalvelu pääsi 100 000:n pintaan. Kerron luvun siksi, että IL:n blogipalvelu on meille suorin vertailukohde, ja lehti raportoi tuonkin alasivustonsa luvun rehdisti TNS Metrixissä. Vuodatuksen kävijäluku oli vähän Puheenvuoroa suurempi, vajaa 250 000. Se ei ole kuitenkaan pelkkänä yleisenä blogipalveluna suoraan vertailukelpoinen Uuden Suomen uutissivuston kupeessa vuorovaikutuksessa elävän ja yhteiskunnallisiin asioihin painottuvan Puheenvuoron kanssa.

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu