Sinipunaniska syntymässä – alkaa Kataisen kujanjuoksu
Suomeen syntyy nyt jo melko suurella todennäköisyydellä hallitus, jonka rungon muodostavat kokoomus, SDP ja perussuomalaiset. Nettipalstoilla nokkelasti sinipunaniskaksi nimetyn kokoonpanon synnyn toi lähemmäksi se, että demarit ja keskusta ovat taipumassa Jyrki Kataisen (kok.) Portugali-mallin taakse eduskunnassa.
Kansanedustaja Antti Kaikkonen (kesk.) vahvisti tänä aamuna, että keskusta valitsee linjakseen ”parhaan ja vastuullisimman ratkaisun” suomalaisille, mikä lienee suomennettavissa Portugali-tukimyönteisyydeksi. Suuren valiokunnan puheenjohtaja Erkki Tuomioja (sd.) puolestaan on lientynyt Portugali-asiassa, koska asian eduskuntaan on tuomassa toimitusministeristö, vaikka Mari Kiviniemi (kesk.) itse jäisikin taustalle.
Tuomioja itsekään ei usko, että itse Portugali-pakettiin olisi saatavissa erillistä vastuulauseketta koskien sijoittajia ja pankkeja, kuten demarit ovat halunneet. Sen sijaan hän elätteli tänä aamuna Ylen Ykkösaamussa toiveita erilaisista lisäklausuuleista, muun muassa vasemmistolle mieluisista valuutansiirtoveroista, joihin EU:n komissio voisi nyt ottaa myönteisen kannan suomalaisten mieliksi.
Hallitustunnustelija Kataisen luova malli, jossa Portugali irrotettiin varsinaisista hallitusneuvotteluista, on siis kantamassa hedelmää. Kuvio on rakennettu siksi, että perussuomalaiset saadaan hallitukseen vastuuta kantamaan. On Timo Soinin ryhmällä siihen niin hirveä himokin, että puheet eurokansanäänestyksestä ja muut sotakirveet on haudattu.
Tuossa kansanäänestyksessähän eli vaaleissa voittivat eurokriitikot, viime eduskunnan oppositio. He saivat uuteen eduskuntaan edustajia 101 ja hallituspuolueet 99. Tosiasiassa SDP oli vain vaalitaktisesti eurokriittinen. Euromyönteisten voidaan katsoa saaneen paikkoja siten 141. Vihreätkin ovat Eurooppa-faneja, vaikka vikuroivat nyt Portugali-asiassa vaalitappiosta pettyneinä.
Toisaalta keskusta oli nähdyllä tavalla euromyönteinen pääministerivastuunsa vuoksi ja siellä ääni muuttunee kellossa, kun Portugali-paketista päästään eroon ja sinipunaniska kasaan. Keskustan ja SDP:n osat politiikan näytelmässä siis vaihtuvat ja hallituksen sisälle on tulossa eurokriittinen PS.
Katainen huusi tähän hallituksen pihtisynnytykseen apuun keskustaa ja on siis Kaikkosen lausunnon perusteella sen myös avukseen saamassa. Perussuomalaiset puolestaan on saamassa tahtonsa näennäisesti läpi, mutta Suomi siis näyttää tukevan Portugalia juuri niin kuin Katainen haluaa. Soini lähtee euromyönteiseen hallitukseen ilmeisenä ajatuksenaan, että seuraavassa eurokriisissä isketään hallituksen sisältä.
On siinä Kataisella Soinissa pitelemistä. Demarit on helpompi tapaus, mutta Katainen saa Tuomiojan ja Eero Heinäluoman vahvan vaikutuksen vuoksi unohtaa kaiken perinteisen oikeistolaisen talouspolitiikan: pääomatulojen verotusta kiristetään, eläkeikää ei nosteta ja ansiotuloverotusta ei ainakaan lievennetä.
Sinipunaniskan – jos se syntyy – taipaleesta on kaikkiaan tulossa tuskainen. Koalition iäksi ei voi mitenkään veikata täyttä neljää vuotta.
Viimeistään Juhannuksen jälkeen Persujen olisi pakko äänestää eduskunnassa omia hallituksen lakiesityksiään vastaan. Ei onnistu.
Ilmoita asiaton viesti
Se tässä ihmetyttääkin. Hallitus antaa myöhemmin eteen tulevat tukipaketin päätökset eduskunnalle ja sitten äänestetään hallituksen luottamuksesta. Persut eivät voi äänestää pakettien puolesta tai menettävät uskottavuutensa. Toisaalta hallituspuolue ei voi äänestää hallituksen luottamusta vastaan.
Kuvitellaanpa tilanne, jossa hallitus antaa esityksen (kokoomuksen ja demarien äänillä hallituksessa). Persut äänestävät eduskunnassa vastaan. Pitääkö vielä tässä vaiheessa keskustan ”vastuullinen tuki” niin, että he pelastavat hallituksen? Todennäköisemmältä tuntuu, että käyttävät tilannetta hyväkseen kaataakseen hallituksen. Siis enemmistöhallitus, joka tietää että varsin pian sen jatko riippuu opposition myötämielisyydestä?
Kuka uskoo?
Ilmoita asiaton viesti
Juhannukseen mennessä saattaa Portugalissakin olla uusi hallitus, joka kaataa kuitenkin uudelleen sen säästöpaketin, jonka edellinen kaatoi muutama viikko sitten. Vaalit ovat siellä kesäkuun alussa.
Portugali voi siis hylätä sen paketin, jonka syntyminen on Suomessa hallituskysymys.
Tässä ei ole oikein päätä eikä häntää.
Ilmoita asiaton viesti
Aika kevyttä leikkiä asialla, joka ei ole Portugalissa leikin asia.
Täällä Suomessa kun ei ole kärsitty hallituksen viisaan elvytyspolitiikan ansiosta juuri mistään, ei osata kuvitella oikeasti surkeita oloja.
Toki Portugalin uusi hallitus voi vaalien jälkeen valita Euroopan tuen sijasta konkurssin tai/sekä eurosta eroamisen. Vaan tuskinpa valitsee.
Ilmoita asiaton viesti
Ei ole kärsitty mistään?
Suomessa on yli 750 000 työikäistä päivittäistyötöntä
Suomessa on noin 200 000 toimeentulotukiasiakasta
Suomessa on työikäisen keskivertotulo noin 1 600 euroa kuussa (sisältää lapsilisät, asumistuet yms.), josta verot ja asumiskulut.
Ei ole kärsitty mistään?
Ilmoita asiaton viesti
Voi sitä Demarien kunnallisvaali tappiota joka syntyy kun kääntävät takkinsa keskeisimmässä vaalilupauksessa.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllähän tämä erikoinen tilanne eduskunnassa on. Katainen kysyi, kertokaa toinen tapa määrittää hänelle Suomen kanta Ecofinin kokoukseen. Mitään muuta tapaa ei ole esitetty.Minusta Kataisen valitsema tapa oli näissä olosuhteissa täysin oikea. Minusta antaisi maailmalle ja muille EU-jäsenmaille oudon kuvan nk. vanhoista puolueista, jos nyt puoluetaktisista syistä alettaisiin äänestää toisin, mitä kukin puolue on toiminut EU-asioissa hallituksessa ollessaan. Toisaalta riskit Suomelle olisivat sittenkin suuremmat, jos Suomenkanta on ei.
Siinä olen samaa mieltä, että persujen ryhmän yhtenäisyys on koetuksella ja tulevissa tiedonantoäänestyksissä ei persut voi hallituspuolueena äänestää hallitusta vastaan.
Mitä kukin hallituspuolue voittaa tai häviää hallitusohjelman tavoiteasetannassa on loppujen lopuksi aika marginaalinen kysymys. Kokoomus taisi asettaa kolme ehtoa, tuloverotusta ei kiristetä, työllisyyden kohentamiseen panostetaan ja pieni- ja vähävaraisten asemaa ei heikennetä. Pääomaveroa kiristetään ja oikeudenmukaisuuden kannalta verovapaata 90 000 euron rajaa ei-listaamattomien yhtiöiden osingoista supistetaan. Luulenpa, että alv:ta nostetaan 1 %-yksiköllä kuitenkin, ettei se koske eräitä tuotteita/palveluja (ruoka, lääkkeet ym.).
Ulkopolitiikan osalta tulee varmaan kirjauksia, joissa korostetaan ulkopoliittisen linjan jatkuvuutta, mutta toisaalta esim. EU:n päätöksenteon nk. demokraattisuutta jäsenmaissa korostetaan. Minusta EU:lle sopisi kolme johtavaa periaatetta: vapaakauppa-alue, vapaa liikkuvuus (Sengen rajoituksilla) ja kaikesta huolimatta yhtenäisvaluutta ainakin osalla EU-maita.
Työurien osalta hallitus ei kirjaa sellaista tekstiä, joka olisi vastoin työmarkkinajärjestöjen keskinäistä sopimista.
Jos tämä Portugal case tästä päästään ylitse ja hallitus saadaan kasaan toukokuun aikana, alkaa jokainen puolue miettiä Mäntyniemen isäntää ensi vuoden maaliskuusta alkaen. Mielenkiintoista on Sauli Niinistön ilmoitusajankohta, venyykö se kuinka pitkälle. Pitkittyessään se tietää hänen ehdokkuuttaan –ennustan.
Ilmoita asiaton viesti
Erittäin hyviä pointteja. Tuo Mäntyniemen isäntä -asia tuo lisäsäpinää pelilaudalle. Suomalaiset ovat valmistautuneet galluppien myötä siihen, että Sauli Niinistö huudetaan ensi vuonna presidentiksi. Jos hän ei isännäksi halua, kenestä maalle keulahahmo? Stubbista, Soinista, Heinäluomasta, Rehnistä, Jäätteenmäestä…
Ilmoita asiaton viesti
Erittäin hyvä analyysi, josta on helppo olla samaa mieltä.
Ilmoita asiaton viesti
Jos sekä Persut että Demarit menevät Jykän vetämään hallitukseen;
– se joko hajoo mallia ”pian”
– Kokoomus, silkkiääninen kuristajakäärme, saa aikaan molemmille puolueille jättitappiot. => Uusia äänestäjiä Vassareille.
Ei onnistu – eihän sentään lapsista puhuta kun puhutaan puolueiden johdosta.
Henry
Ilmoita asiaton viesti
Peistaan tähän saman kommentin, jonka jo aiemmin pukkasin Jaakko Korpi-Anttilan blogiin:
Koko kuvio Suomessa on kuin psykologinen trilleri. Näin monitasoista ja moniulotteista sekavaa vyyhteä ei varmaan koskaan ole aiemmin ollut, joskin seuraamuksiltaan vakampiakin uhkia toki on koettu, sotia, ym.
Portugalipaketin ylin puolestapuhuja ja sen ehdottoman välttämättömyyden korostaja oli Mari Kiviniemi ennen vaaleja, jolloin hän uhkaili jopa Suomen eroa eurosta, hyvä ettei EU:stakin, ellei Suomi pakettia hyväksy. Kun KEPU hävisi vaaleissa, hän ei enää katso isänmaanedun vuoksi tarpeelliseksi myötävaikuttaa paketin läpimenemiseksi. Jopa KEPU:n kanta koko tukeen on viime päivien valossa asettunut kyseenalaiseksi. Tulee mieleen vanha sanonta ”KEPU pettää aina”, mutta tässä kohtaa kyse on kyllä huippuluokan oikuttelusta ja frustraatiosta, jollaista ei ennen ole nähty.
Mr Persu (=Timo Soini) hillittömässä hallituskiihkossaan olisi ollut valmis kääntämään takkinsa ja hyväksymään tukipaketin kosmeettisin ”neuvottelutuloksin”, mutta hänen ryhmänsä pani hanttiin. Eivät olleet vielä poliittisesti niin kokeneita, että luulevat että vaalilupauksista on tarkoitus pitää kiinni. Nyt tuo persujen jytky on ampumassa niin Soinia kuin kaikkia muitakin puolueita nilkkaan.
Demarit elättelevät toiveita pääministerin paikasta ja pyrkivät kiristämään kokoomukselta sisäpoliittisiin agendoihin (veropolitiikka ym) etuja pitämällä Portugalipakettia giljotiinin lavalla kirves kohotettuna.
Paketti pitää päättää toukokuun puoliväliin mennessä eikä hallitusta ole sitä esittelemässä eduskunnalle. Ainakaan demarit eivät katso mahdolliseksi edetä Kataisen lanseeraaman puolue-edustajista koostuvan ”varjohallituksen” kaavan pohjalta.
Pisteenä ii:n päälle jopa pakettia tukeneet vihreät ovat ilmoittaneet, että äänestävät pakettia vastaan, jollei hallitukseen menevät puolueet sitä kannata yhteisymmärryksessä. Mitenkähän moinen periaatteellisuus sopii yhteen heidän oman hallituksesta käsin tapahtuneeseen ydinvoimaäänestyksen vastustavaan kantaan?
Tuntuu kuin kaikilla muilla paitsi kokoomuksella ja RKP:lla olisi nyt jonkinlainen halu tehdä itsestään niin vaikeita kuin vain mahdollista.
Mielenkiintoista!
Ilmoita asiaton viesti
” …hän uhkaili jopa Suomen eroa eurosta, hyvä ettei EU:stakin, ellei Suomi pakettia hyväksy.”
Uhkaili? Tarkoitat kai lupaili? 😀
”Mr Persu (=Timo Soini) hillittömässä hallituskiihkossaan olisi ollut valmis kääntämään takkinsa ja hyväksymään tukipaketin kosmeettisin ”neuvottelutuloksin”, mutta hänen ryhmänsä pani hanttiin.”
Hyvä kun pani hanttiin (ja toivottavasti panee hanttiin jatkossakin).
”Eivät olleet vielä poliittisesti niin kokeneita, että luulevat että vaalilupauksista on tarkoitus pitää kiinni. Nyt tuo persujen jytky on ampumassa niin Soinia kuin kaikkia muitakin puolueita nilkkaan.”
Hyvä!!!
”Demarit elättelevät toiveita pääministerin paikasta ja pyrkivät kiristämään kokoomukselta sisäpoliittisiin agendoihin (veropolitiikka ym) etuja pitämällä Portugalipakettia giljotiinin lavalla kirves kohotettuna.
Paketti pitää päättää toukokuun puoliväliin mennessä eikä hallitusta ole sitä esittelemässä eduskunnalle. Ainakaan demarit eivät katso mahdolliseksi edetä Kataisen lanseeraaman puolue-edustajista koostuvan ”varjohallituksen” kaavan pohjalta.”
Hyvä!
”Tuntuu kuin kaikilla muilla paitsi kokoomuksella ja RKP:lla olisi nyt jonkinlainen halu tehdä itsestään niin vaikeita kuin vain mahdollista.”
Hyvä! xD
Ilmoita asiaton viesti
Sait multa pointsin, kun osoitit kiinnostusta.
Ilmoita asiaton viesti
Minä en vieläkään jaksa uskoa, että KOK-SDP-PS -yhteistyö osoittautuisi lähellekään niin vaikeaksi kuin uumoillaan. Kokoomus ja SDP ovat aina tulleet reaalipolitiikan suhteen hyvin toimeen keskenään ja PS:n hallitushalu on suorastaan hellyttävän vahva.
Jos PS:llä ja SDP:llä ei olisi vahvaa tahtotilaa sinipunaniskahallituksen synnyttämiseen, jo nyt nähdyt kuviot olisivat olleet huomattavan paljon vaikeampia. Nythän hallitusneuvottelijat huokuvat yhteistyöhalua ja tyytyväisyyttä hyviin keskusteluihin, kunhan vaan saadaan ikävän kiusallinen Portugali-paketti siihen liittyvine lupauksineen lakaistua tieltä pois.
Ilmoita asiaton viesti
Professorit Kenneth Holmström, Vesa Kanniainen ja Heikki Patomäki ovat täysin eri mieltä kuin entiset hallitusherrat. Portugalin tulee irtautua eurosta Kreikan kanssa jne… Maksettava tuki menisi pankeille lyhennyksinä ja korkoina ja me maksamme ja Portugalin kansa ei todellisesti saa mitään. Iltasanomien mukaisesti 108 kansanedustajaa on vastaan Portugalin pakettia. Saksa odottaa, että jostain löytyy selkärankaa. Suomi ???
Ilmoita asiaton viesti
Huusko: …”että seuraavassa eurokriisissä isketään hallituksen sisältä.”
Kyllä se on mitä ilmeisemmin niin, että seuraavan kerran Kreikka ja Portugali tulevat ajankohtaiseksi sitten, kun joudutaan tekemään lopullisia ratkaisuja eli velkasaneeraukset. Nyt ostetaan vain lisäaikaa.
Professorit Bengt Holmström ja Vesa Kanniainen ihan äskettäin pitivät liki varmana velkasaneerauksia. Samaa mieltä on suurin osa riippumattomista talousviisaista.
Kreikan tapauksen johdosta joudutaan maksamaan vain turhan kalliit oppirahat. Virheet myönnetään vasta sitten kun siihen on äärimmäinen pakko.
Ilmoita asiaton viesti
Ei se ihan niinkään mene. Voi olla hyvinkin mahdollista, että velkasaneeraus lopputuloksena on ollut tiedossa ja todennäköinen jo Kreikan tuesta päätettäessä. Oppirahojen määrästä voidaan olla sen sijaan montaa mieltä, yhtä lailla mahdollista on nimittäin se, että lisäaikaa ostamalla ollaan onnistuttu pehmentämään tästä seuraavia kerrannaisvaikutuksia niin paljon, että kokonaisvaikutus Suomen kannalta jää positiiviseksi. Menetetyistä tukirahoista huolimatta.
Nähdäkseni on jopa todennäköistä, että juuri tähän ollaan tukipaketeilla reaalisesti pyritty.
Ilmoita asiaton viesti
Eikö lisäajalla ole saatu aikaan esim. Kreikassa lähinnä pehmennyksiä Kreikkaa rahoittaneiden pankkien tappiohin. Valtioiden lainoilla ei Kreikkaa elätetä, vaan niillä maksetaan pois Kreikan pankeilta ottamat ja erääntymässä olevat lainat. Sen jälkeen kun velkasaneeraus toteutetaan, tappiot kärsii uusi lainoittaja eli veronmaksajat, ei aikaisemmin holtittomasti lainoja syytäneet pankit.
Portugalin tapauksessa kiire syntyy siitä, että Portugalilla erääntyy suuria lainoja kesäkuun puolivälissä. Se ei niistä ilman valtioden rahaa selviä, joten valtiot antavat rahat, joilla pankkien lainat maksetaan. Taas velkoja muuttuu ja lopullisen tappion kantaja samalla..
Esimerkiksi Portugalin tapauksessa velkasaneerauksen ensimmäinen osa olisi se, että nyt erääntymässä olevia pankkien lainoja ei makseta takaisin, vaan takaisinmaksuaikoja pidennetään eli lyhennysohjelmia muutetaan. Ei se taida pankkimaailmassa mitään vallan poikkeuksellista olla.
Liemessä ovat lähinnä saksalaiset, ranskalaiset ja brittiläiset pankit. Olin jostakin laskevinani, että näiden maiden pankkien yhteenlasketut lainat EU:n kriisimaille ovat yli 1000 miljardia euroa. Jos tästä kirjautuu tappioita esimerkiksi puolet eli 500 miljardia, sellainen pankkituki voisi heiluttaa kyseisten maiden hallituksia (kaikissa kokoomuksen veljespuolue vallassa). Miten tämä vaikuttaa Kataisen sitoutuneisuuteen asiassa?
Ilmoita asiaton viesti
Professori Holmström haluaa kuitenkin, että Portugalia nyt apupaketilla tuetaan. Kreikan velat ainakin saneerataan melkoisella varmuudella, mutta mitä se lopulta tarkoittaa? Pidennettyjä maksuaikoja, korkohuojennksia, velkapääoman pois pyyhkimistä (esim. 30-40% pois) vai mitä?
Professori Kanniainen on tosiaan sitä mieltä, että ongelmamaat ulos eurosta. Tässä hän on samaa mieltä kuin eräät tuntemani markkinapelurit. Euron kova ydin, Suomi mukaan lukien, tulee säästää. Mutta tässäkin on riskinsä: kun markkinat haistavat verta, aletaan seuraava maata kammeta ulos eurosta. Onko se maa yhtenä päivänä Suomi? Jos on, toteutuuko silloin perussuomalaisten toive?
Ilmoita asiaton viesti
”Mutta tässäkin on riskinsä: kun markkinat haistavat verta, aletaan seuraava maata kammeta ulos eurosta. Onko se maa yhtenä päivänä Suomi? Jos on, toteutuuko silloin perussuomalaisten toive?”
Jos euroalueen muodostaisivat vain Saksa, Luxemburg, Hollanti, Itävalta, Viro ja Suomi, niin kyllä siinä olisi niin kova kuusikko, ettei moista riskiä sukenisi.
Ilmoita asiaton viesti
Persun ja muidenkin vasemmistolaisten toive on mahdollisimman suuret vaikeudet euroalueella/EU:ssa, sillä vain täten tyytymättämien lauma Suomessa voi kasvaa, ja edelleen ruokkia epäonnistuneiden ja päähänpotkittujen joukon kasvua maassa. Muutenhan näitä ei kukaan enää äänestäisi.
Ilmoita asiaton viesti
Henkilökohtaisesti olen puhunut uuden Hansa-liiton puolesta. Nyky-EU:n tilalle Saksan johdolla löyhä monella tapaa samanlaisten valtioiden välinen liitto, jolla olisi oma valuutta. Arvioin, että tällaisella ajatuksella on paljon kannatusta perussuomalaisten piirissä.
Ilmoita asiaton viesti
Yksi asia tässä tahtoo unohtua:
Euron arvo.
Euro suhteessa dollariin on nyt jo huipussaan.
Miten ihmeen korkealle euro = europpalaisen työn myyntihinta nouseekaan, jos nämä heikot maat heitetään pois liihottelua jarruttamasta!
Ruotsin kruunun nousu antaa osviittaa – laskin juuri, että sama palvelu Tukholmassa on kallistunut 25% kahden vuoden takaisesta alhaisimmasta SEK-kurssista. Älä osta mitään Ruotsista!
Ilmoita asiaton viesti
Huusko: ”Mutta tässäkin on riskinsä: kun markkinat haistavat verta, aletaan seuraava maata kammeta ulos eurosta. Onko se maa yhtenä päivänä Suomi?”
Se maa saattaa yhtenä päivänä olla Suomi ja juuri siitä syystä, että antamamme takaukset laukeavat ja vievät kestävältä uralta julkistaloutemme, joka omine velkoinemme ja vastuinemme olisi vielä pelastettavissa!
Ei nyt annettavat takaukset maksa vielä paljoakaan ja vakausmekanismiin syötettävä pääomakaan ei ole meille kallis ratkaisu – mutta vain niin kauan kuin pääoman takaisinmaksu on turvattu!
Kukin sitten itse tykönään miettiköön miten turvattu on tilapäisen vakausmekanismin lähes 8 miljardin euron pääomasijoitus luxemburgilaisessa osakeyhtiössä, joka käyttää pääomiaan takaamaan lainoja… joissa velanottajina ovat yli 150% BKT:stään velkaantuneet valtiontaloudet… jotka vielä velvoitetaan keräämään lisää veroja ja yksityistämään julkisia palveluita tilanteessa, jossa talous jo muutenkin vetää todella heikosti ja suhteellinen kilpailukyky muihin euromaihin nähden on pohjaluokkaa…
Jos Suomi joutuu autettavien listalle, se johtuu leväperäisestä kriisimaiden tukemisesta ja takaamisesta – rehellisessä uuslamassa meillä taas on muihin euromaihin nähden kilpailuetua kouluttaneisuudessa, julkisten palvelujen laadussa – you name it.
Suomalaisen veronmaksajan kannalta oikea ratkaisu on yhtä (vähän) solidaarinen kuin nykyisten kriisimaiden sitoutuminen EU:n vakaus- ja kasvusopimukseen silloin, kun Suomi hampaat irvessä reivasi taloutensa eurokuntoon ja kiritti taloutensa nousuun pilkuntarkasti vakaus- ja kasvusopimusta noudattaen: meidän ei kuulu nyt tehdä yhteiseksi hyväksi sitä mitä muut EU-maat eivät katsoneet voivansa tehdä yhteiseksi hyväksi aiemmin, kun niitä siihen velvoitettiin.
Sitäpaitsi: Lissabonin sopimus yksiselitteisesti KIELTÄÄ vastuunoton muiden EU-maiden veloista. Siihen sopimukseen Suomikin on allekirjoittajana ja sen mukaan kuuluu mennä!
Ilmoita asiaton viesti
Onnittelut Tossu hyvästä vaalimenestyksestä.
Mutta, mies mitataan vasta käytännössä, aiotko pitää ”puheesi”.
Ilmoita asiaton viesti
Kaikkein paras olisi, jos Kokoomus ymmärtäisi jäädä näiden idioottien leikistä suosiolla pois ja antaa vasemmistopersujen hoitaa homma kiville oikein kunnolla. Siinä olisi naurussa pitelemistä, kun tuo sirkuselukkalauma päästettäisiin toteuttamaan ohjelmaansa ilman pidäkkeitä.
Ilmoita asiaton viesti
Mutta voisiko yhteiskuntavastuuta kantava isänmaallinen taho toimia siten vain puhtaasta vahingonilosta?
Ilmoita asiaton viesti
Aivan oikein. Jos ajattelisi pelkkää omaa etuaan, niin kannattaisi tehdä kuten suosittelin – pilke silmäkulmassa. Rintamakarkuruus ei kuitenkaan kuulu vastuullisten poliitikkojen pirtaan.
Kävi miten kävi, niin pitkäaikaisten hallitusten aika Suomessa on ohi. Siitä olen aivan varma.
Ilmoita asiaton viesti
”Sirkusselukkalauma” ei liene ilmaisuna kohteliaimmasta päästä. Kuvannee kirjoittajan omaa lähiympäristöä?
Ilmoita asiaton viesti
Kaikkien suomalaisten etu vai oman puolueen etu?
Olen sitä mieltä, että tiukan paikan tullen keskustan pitäisi – kuitenkin – lähteä hallitukseen.
En usko, että perussuomalaisten kannatus enempää nousee, tehdään sitten mitä tahansa.
Ilmoita asiaton viesti
Sinulla taitaa olla lähipiirissä paljonkin kokemusta idiooteista ja sirkuselukoista. Ensimmäinen katsoo aamulla peilistä ja taustalla pelmuaa se lauma.
Eipäs mennä leimaamiseen, vaikka kuinka ollaan raoul-vähemmistön oikeudella enemmistöä parjaamassa!
Nettikommenteissa on kohtuullisuudelle hyvä mitta se, uskaltaisiko samat asiat sanoa pilkan kohteelle päin näköä. Käypä kokeilemassa: ja jos perussuomalaiset kansanedustajat ovat liian kohteliaita alentumaan tasollesi, kerro mihin sovitte tapaamisen, niin voin minä tulla hutkaisemaan sinua päin näköä sen herjanheittosi jälkeen. 🙂 Ihan vain suomalaista demokratiaa kohtaan osoittamasi halveksunnan vuoksi.
Ilmoita asiaton viesti
Demarit antautuivat jo kerran Lipposen johdolla oikeistolaiseen kuolemansyleilyyn. Nyt kun jo näytti siltä, että ne alkavat toipua siitä, ne ovat heittäytymässä takaisin?
Ilmoita asiaton viesti
Raoul Konnos kirjoitti:
”Kävi miten kävi, niin pitkäaikaisten hallitusten aika Suomessa on ohi. Siitä olen aivan varma.”
Hyvä niin, kyllä yhtiöissäkin johto vaihtuu nopsasti jos ei tulokset miellytä. Tosin eihän tämä nykyinenkään hallitus ole istunut vielä vuottakaan, Jäättenmäen hallitus tais kestää reilun kuukauden.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen politiikassa on tiettyjä ikoneita, joiden elämässäolo estää joidenkin järkevienkin hallitusyhteistyökuvioiden mahdollisuuden.
Suurin niistä on koskaan-anteeksi-antamaton Paavo Lipponen.
Vaan kun nuoremmat polvet kasvavat, palataan taas rauhallisiin aikoihin.
Ilmoita asiaton viesti
Joo on se ollut se kansalaissota mut ei se enää vaikuta. ihmiset on ottanut ihan todesta esim työväen presidenttijutut. Enemmän vaikuttaa oikeasti yhteinen historia ja ruotsalaisten (ei suomenruotsalaisten) suomisokeus. Jos ruotsinsuomalaiset olisi,silloin kun vyöry oli,saaneet edes jotain oikeuksia niin tuntuisi että maat oikeasti ovat lähellä toisiaan eikä Suomessa opiskella ruotsia yksipuolisena eleenä. Sitten kun tuli tämä vähemmistökieliasema niin laittoivat meänkielen eri kieleksi jottei ryhmä olisi niin iso.
mä oon kuluttajana täysin poliittinen.äärimmäisyysihminen ja moralisti, kai epätasapainossa. hintavertailu on turhaa jos ostaa vaan ruokaa ja palveluita. lähikauppa on palvelu josta pitää maksaa.
Ilmoita asiaton viesti
””Sinipunaniskan – jos se syntyy – taipaleesta on kaikkiaan tulossa tuskainen. Koalition iäksi ei voi mitenkään veikata täyttä neljää vuotta.””
Luulisi noinkin kokeneen talousmiehen tajuavan, että seuraava hallitus tekee päätöksiä, joita on PAKKO tehdä. Ihan sama mitä mieltä siitä kukakin on.
Luulisi nyt päätoimittajan ymmärtävän, että ei maailma parane yhden Portugalin lainojen maksuun tai maksamattomuuteen. Olemme niin syvällä suossa, että tietyt toimenpiteet ovat pakko tehdä. Oli sitten hallituksessa ihan kuka tahansa.
Tuo seuraava hallituskausi ei tule olemaan helppo, ei kenellekään!
Perussuomalaiset toivottavasti tuovat päätöksentekoon maalaisjärkeä, jota tuolta on puuttunut vuositolkulla!
Ilmoita asiaton viesti
Euro on Etelä-Euroopan raha siinä missä Pohjois-Euroopankin, varsinkin nyt, kun EKP:n johtokaksikoksi tulee luultavasti Italian Draghi ja Portugalin Constancio. Eurosta ei voi erottaa ketään, tuolla ajatuksella leikkijät eivät ole ajatelleet asiaa tarpeeksi pitkälle.
EU:n vakausmekanismi hävittäisi kansallisvaltioiden itsenäisen päätösvallan Euroopasta lopullisesti. Se ei ole välttämättä huono asia, mutta tilalle pitää saada jotain muuta kuin nykyinen pankkivalta. Siksi Suomen pitää kaataa Portugalin paketti.
Toinen hyvä kysymys on, kannattaako Suomen olla mukana päättämässä Portugalin työttömyyskorvausten puolittamisesta tai eläkkeiden leikkaamisesta. Tai auttaa Portugalin poliitikkoja rosvoamaan julkisia varoja. Kun paketin kanssa ei voitu odottaa Portugalin kesäkuun vaalien yli ja kaikki sikäläiset merkittävät puolueet sidottiin pakettiin, samalla luultavasti haudattiin kaikki mahdollisuudet tutkia Socratesin kuusivuotiseen hallituskauteen kohdistuvat laajat korruptioepäilyt.
Ilmoita asiaton viesti
Olli Pusa:
”Persut eivät voi äänestää pakettien puolesta tai menettävät uskottavuutensa. Toisaalta hallituspuolue ei voi äänestää hallituksen luottamusta vastaan.”
Ainahan voi ”äänestää” TYHJÄÄ/POISSA. 😉 Yksinkertainen temppu esittää eriävä mielipiteensä kaatamatta hallituksen esitystä, kun ääniä ei mene vastustavalle puolellekaan. Jos enemmistöhallitus saadaan kasaan, se ei kaadu ennen seuraavia vaaleja, kunhan Katainen ja Soini ovat vähintään normaaliälyisiä. Ja uskoakseni he ovat. Huuskon pessimismiä en siis jaa.
Petri Suomi:
”Kansanedustaja nimike olisi syytä poistaa kokonaan. Tilalle puolue-edustaja.”
Hyvää kritiikkiä, nykyjärjestelmä on tehty suojelemaan takinkääntäjiä ja kansankusettajia.
Ilmoita asiaton viesti
”Jos enemmistöhallitus saadaan kasaan, se ei kaadu ennen seuraavia vaaleja, kunhan Katainen ja Soini ovat vähintään normaaliälyisiä. Ja uskoakseni he ovat.”
Epäilen sitä normaaliälyisyyttä ainakin Kataisen kohdalla… Ja itse toivon, ettei ”sinipunaniska” hallitus onnistu, enkä koe sitä pessimisminä vaan optimismina. Jaksan positiivisesti toivoa, ettei se onnistu tai kaatuu alkuunsa!
Ilmoita asiaton viesti
Tässä pelissä on nyt aika paljon ”haisevia” yksityiskohtia.
Keskusta on sikäli mielenkiintoinen, että Esko Aho myi tärkeimmän kannattajakuntansa, eli maanviljelijät, EU:lle niin sikamaisilla ehdoilla, että kannattajien verenpaine jäi pysyvästi koholle. Kepulainen voi äänestää äärihädässä Kokoomusta, mutta SDP:tä vain mielenhäiriössä. Haja-asutuksen mitta tuli täyteen Pekkarisen energiasuhmuroinneista ja YARA-kaupasta, jotka rokottivat taviksen lompakkoa ennen näkemättömällä tavalla. Syrjäseutujen infran mureneminen meni kokonaan Keskustan piikkiin. Vanhasen ja Kiviniemen EU-myönteisyys tulkittiin näissä piireissä maanpetokseksi. Perussuomalaisten nouseva kannatus antoi vihdoin väylän parikymmenvuotisten tunteiden purkamiseen.
Kokoomuksessa ei sinänsä ole mitään yllättävää, koska puolueen selkeä tavoite on Euroopan Yhdysvallat, jossa omistus on yksityistä ja raha ratkaisee. Kokoomus on jo kotinsa ja isänmaansa myynyt, uskonto on vaihtunut ev.lutista taloususkontoon, mikä ei itsensä liberaaleiksi mieltävien kannattajien mieltä paina, koska rahalla voi ostaa mitä vaan.
Köyhät ja kerjäläiset kuuluvat luontaisesti katukuvaan, kunhan se on NIMBY.
Urpilainen näytteli vaalitenteissä vanhaapiikaa; antaa ymmärtää, muttei ymmärrä antaa. Jutta tiesi tasan tarkkaan jo silloin lähtevänsä Jyrkin kelkkaan. Tuomiojan annetaan sopottaa julkisuudessa parlamentarismin syvimmästä olemuksesta, mutta kabinetista löytyvät Lipponen, Heinäluoma ja joltisellakin varmuudella sieltä löytyy myös Ihalainen. Jokainen on EK:n herraseurassa yhtä kotonaan kuin paatunein oikeistolainen, eikä tavoitteellista ristiriitaa ole olemassa. Molemmille tahoille korporatismi on autuus ja eliitin ajama tavoite. SDP:n kannalta tämä tulee osoittautumaan massiiviseksi typeryydeksi, koska työväestöstä koostuvat kannattajat jäävät tässä yhtälössä soittelemaan lehdellä.
AY-liikkeen murentuvilla raunioilla patsasteleekin nyt Soinin luottomies Putkonen, eikä tässä tilanteessa agiteeraamiseen tarvitse käyttää paljoakaan energiaa. SDP:n johdon ylimielinen asenne ”tyhmää” työläisporukkaa kohtaan antaa aktiiviselle kalastajalle runsaan saaliin, ellei se typeryyttään sitä viime hetkellä karkota.
Mielenkiintoisinta onkin nähdä, onko Soini lopulta mies vai silakka. Liittovaltion kasassa pitämiseen tarvitaan aivan välttämättä katolisen kirkon tuki ja se on kyllä ajoissa varmistettu. Onko Soini lopulta ilmoituksensa mukaisesti Paavin miehiä ja marssittaa suomalaiset änkyrät liittovaltioon, kuten Aho maajussit euron taakse?
Luulisi, että johtoporsailla pursuaa hiki kainaloon kun eri puolilta Eurooppaa aletaan kyseenalaistamaan hankkeen mielekkyyttä. Vaikka Soini sanoo kansan tietävän, niin se saattaa tietää vielä luultua enemmän. Tiedon pimittäminen on ollut ajalle ominainen ilmiö, joten näkemys perustuu useammin luuloon tai silkkaan intuitioon. Epäilykset on herätetty ja luottamuksen puute käsin kosketeltava.
Kasinotaloudesta kehittyy aina kupla, jonka puhkeaminen tekee kipeää. Politiikka on mennyt myös uhkapelin puolelle. Mitkä ovat bluffin paljastumisen seuraukset?
Ilmoita asiaton viesti
Persujen ei kannata mennä tuohon hallitukseen. Menköön sinne sen asemasta Kepu, jos tuollaisen hallituksen hyväksi äänestääkin. Ei olisi varsinaisesti yllätys. Valmistaudutaan pressanvaaleihin…
Ilmoita asiaton viesti
Eih, ei Kepua! Mieluummin vaikka persut sinne kokoomuksen kanssa, vaikka kaikista mieluiten kokoomus oppositioon.
Ilmoita asiaton viesti
Ei ole vastuullista pyrkiä estämään maahan syntymästä vahva enemmistöhallitus. Vihreät ja Keskusta voisivat myös oppositiossa äänestää vastuullisesti ja niin kuin äänestäjilleen Portugali-asiassa lupasivat. Näistä tässä nyt on kysymys eikä niinkään Portugali-tuesta.
Vihreät on Kepun perinnetapaan lähtenyt iltalypsyn tielle. Pelin politiikkaa jos mikä.
Ilmoita asiaton viesti
”Ei ole vastuullista pyrkiä estämään maahan syntymästä vahva enemmistöhallitus.”
Tarkennapa nyt, mitä tarkoitat vastuullisella. Mielestäni vastuullista on se, että puolueet pitävät rehdisti kiinni linjoistaan, ja jos enemmistöhallitusta ei muodostu niin sitten ei.
Ilmoita asiaton viesti
Et kai halua Suomea Belgian tielle. Kepu ja Vihreät on jo oppositioon lähteneet. Vasemmistoliitto on myös ei-linjalla. Hallitus syntyy vain Perussuomalaisten avulla joka vastustaa Portugali-apua.
Voi asian myös niin sanoa, että on vastuutonta tulevalta oppositiolta vastustaa Portugali-apua vain poliittisen kiusanteon vuoksi mm. vaatimalla tulevalta hallitukselta yksimielisyyttä Portugali-paketista. Miten sellaista voi vaatia kun seuraavan hallituksen kokoonpanoa ei tiedetä.
Katainen tarvitsee Suomen kannan, jota esitellä EU-kermalle. Joko se on ei tai kyllä. Eduskunta päättää ja mitä sitä enää jankataan ja vetkutetaan. Tulevien oppositiopuolueidenkin luulisi pitävän lupauksensa äänestäjilleen Portugali-avun suhteen. Minä ainakin suutun jos Vihreät pettävät sekä hallituksessa että oppositiossa.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä nyt on taas keskustelun paikka, tarvitaanko hallitusta ollenkaan – näköjään Belgiassa on mahdollista toimia, jo kohta vuoden verran, ilman 1 yhden keskusjohtoisen hallituksen päätöksiä. Miten nyt sitten nämä pienemmät kantonit siellä päätökset tekevät, kertokaa ne jotka enemmän tietävät, tai ovat perehtyneet asiaan.
Ilmoita asiaton viesti
Onko pakko antaa kokkareitten päästä hallitukseen?
Eli siis tuleva hallituspohja SDP + PerusS + Kok + KD + Vas?
Eipä kuultu kansan ääntä riittävästi, vai?
Joka tapauksessa Kataisen Jyrkin luotsaamalle rahavetoiselle Kokoomukselle pitäisi lyödä tai selvittää – suorin sanoin, että Euroopan pankkien tukeminen eikä muukaan ryssiminen ole, eikä pidäkään olla mikään läpihuutojuttu.
Jatketaanko vielä blogeissa tästä grillausta?
Ilmoita asiaton viesti
Minusta tärkeää on nyt kuulla talousviisaita,
Profesorit Kanniainen ja Holmström kertoivat näkemyksensä.
Tämä poliittinen nykytanhu hermostuttaa kansalaiset.
Puoluepoliittisen leikin tulee loppua.Tämähän ei auta Suomea.
Poliittiset kärhämät on syytä pistää hetkeksi sivuun ja ryhtyä katsomaan Suomen etua.
Kuulkaa osaajia, te kaikki uudet ja vanhat kansanedustajat.
Te tuskin hallitsette asiaa heitä paremmin.
Joissain asioissa ei löydy totuutta kansan jutuista.
Pitäisi tajuta, että meillä ei ole Sampoa.
Onneksi meillä on tahoja, jotka kertovat faktat.
Nämä nykypoliitikot kieroilevat ja vahtivat oman puolueensa etuja.
Ilmoita asiaton viesti
Päivän aikana pelitilanne on taas muuttunut. Keskusta vetäytyi taka-alalle odottamaan ”tulevien hallituspuolueiden kantoja”. Sinipunaniskan todennäköisyys siis vähän laski. Mitähän huomenna? Huh, mikä vääntö.
Ilmoita asiaton viesti
Vihreiden ja Keskustan toiminta on täysin loogista peliteoriaa. Nyt on aika persujen näyttää, osaavatko he muutakin kuin virnuilla voitonriemuisena ja hokea omaa mantraansa ymmärtämättä mitä heidän ympärillään oikeasti tapahtuu. Mitä mutkikkaammaksi tilanne menee, sitä tärkeämmäski tulee konsensuksen hakeminen, joka on aina tärkeä osa toimivaa demokratiaa. Persut saavat toki olla tästäkin asiasta muuta mieltä.
Ilmoita asiaton viesti
Raoul: ”Mitä mutkikkaammaksi tilanne menee, sitä tärkeämmäski tulee konsensuksen hakeminen, joka on aina tärkeä osa toimivaa demokratiaa.”
Tärkeintä on enemmistöpäätöksen eikä Kataisen haluaman lopputuloksen saaminen. Toimivassa demokratiassa konsensus ei synny työryhmän puheenjohtajalle nyökytellen, vaan vieden äänestäjien tahto neuvottelupöytään oman puolueen koko painoarvolla. Vastakkainasettelun aika ei ole ohi.
Konsensuksen aika klassisessa Keskustan, SDP:n, Kokoomuksen sulle-mulle -mielessä on menneisyyttä; nyt demokratiallakin alkaa olla toivoa, kun ei ole vain yhtä virallista totuutta, vaan myös kansan tahto saatetaan huomioida.
Ilmoita asiaton viesti
Mainitsemasi kolmen puolueen äänimäärä taisi olla kuitenkin vielä toistaiseksi kolme kertaa suurempi kuin persujen, ja kymmenkertainen sinun lahkoosi verrattuna, joten kyllä demokratia toteutuu, älä Petri yhtään huoli.
Ilmoita asiaton viesti
Mielestäni tässä Portugal – tuki Asiassa on kyse pohjimmiltaan
Globaalista Verotuskäytännöstä ja siis Periaatteesta jossa Suomalaisentyön tuloksia (Ansioita) siirrellään YK:n , EU:n yms.
toimesta pois meidän hallinnastamme.
Rahan suhteen on myös ”häviämättömyydenlaki” , se vain kertyy nyt
muualle.
Kultavarannoista näkyy Valtioiden todellinen vauraus.
Top 2. on USA yli 8000 yksikköä sekä Saksa yli 3000 yksikköä.
Siis suhdelukuina.
Vaikuttaa että Euro on nyt sidottu EKP-kantaan.
ja kyllä Taloudesta juttua piisaa.
Ilmoita asiaton viesti
A-talkin parhaana pidin Heinäluomaa. Hän tuntuu paneutuvan asiaan sen vaatimalla vakavuudella, ottaa todella asioista selvää ja pystyy puhumaan asioista. Mieheltä sitten lipsahti, että keskusta hallitukseen (persujen sijasta).
Sekin ilmeni, että kokoomus ja demarit tulevat kyllä toimeen keskenään. Salolainen olisi voinut hiukan edes selittää katsojille, miten uhat syntyvät. Miksi ei kukaan vastannut Jääskeläiselle, mitä Jääskeläisen laskuoppi merkitsee Portugalille: jos siellä otettaisiin käyttöön oma devalvoitu valuutta, velkojen määrät kasvaisivat devalvaatioprosentin verran. Se nyt ainakin olisi mahdoton tilanne Portugalille – vaikka tosin Suomi selvisi 1990-luvun alussa markan 13 prosentin arvonromahduksesta, mutta me olemmekin kurinalainen kansa.
Jääskeläisellä ei ollut yhtään kiinnostusta eikä kompetenssia paneutua koko Portugali-asiaan, vain sitä samaa propagandaa vaahtosi suustaan. Olen tuon jälkeen ihan vakuuttunut, että noin laiskasti asioihin suhtautuvia ihmisiä ei hallitukseen pidä päästää. Ja Soinihan on sanonut nyt – kuten Jääskeläinenkin – että EU:n vakavaraisuustyötä tekevässä hallituksessa ei haluta olla, jäädään sitten vaikka oppositioon. Onko enää muuta vaihtoehtoakaan, koska EU-asioita on paljon hoidettavana tämän toukokuun jälkeenkin!
Keskustan harmituksen kyllä ymmärrän. Siltä vietiin edustajapaikkoja vilpillisillä puheilla, ja nyt pyydetään tukea vilppipuheiden levittäjien pääsemiseksi hallitukseen. Ei minusta kyllä olisi sellaiseen tukemiseen… Kaikkonen kyllä antaa ymmärtää keskustan tekevän vastuullista työtä, mutta ryhmässä saattaa olla liian monta v-tuuntunutta edustajayksilöä.
Jääskeläinen yritti vakuuttaa ryhmänsä yhtenäisyyttä juuri, kun oli kerrottu kyselytulokset, joiden mukaan ryhmä on hajallaan.
Luulenpa, että Katainen on ihan fiksu pelaaja tässä shakissa.
Olen edelleen sitä mieltä, että ennen vaaleja usein esille otettu sateenkaari ilman perussuomalaisia on Suomelle nyt kansainvälisen kaupan ja muun menestyksen kannalta paras hallitus. Se edustaa kokonaisempaa enemmistöä kuin sinipunaniska. Ei se persuryhmä oppositiossakaan enää kasva, kun hallitus tekee hyvän työn eli kuuntelee kansaa ja parantaa vaalikeskusteluissa esiin tulleita epäoikeudenmukaisuuksia.
Talous on lähtenyt hyvään kasvuun, eikä siitä pidä antaa pointseja persuille, jotka eivät ole tehneet sen eteen tikkua ristiin.
Ilmoita asiaton viesti
Yhdyn edelliseen. Täyttä asiaa.
Ilmoita asiaton viesti
Kysymys Pohjan Akalle.
Kehoitit ylempänä että ”älä osta mitään Ruotsista!” Itselläni on ollut tämä tunnuslause jo vuosikausia ja olen kokenut olevani aivan yksin. Olen ihmetellyt kun aina levitetään kateus-viha-saastaa suhteessa Ruotsiin esim netissä ja samalla kannetaan kaikki irtorahat H&Mään, IKEAan ja Handelsbankeniin. Olen jopa ajatellut että juuri ikeauskollisuus osoittaa että persujen pakkoruotsiviha ei ole kuin hetken ilmiö, koska se ei nojaudu muuhun kuin kateelliseen loanheittoon.(Pakko)ruotsivihaajat eivät vaadi itseltään mitään eivätka siksi tule saamaan mitään aikaiseksi muuta kuin pahaa mieltä.
Itse olen siinä onnellisessa asemassa että voin nauttia naapurin hyvistä puolista mutta täysin vakuuttunut siitä että rahojani he kaikista vähiten tarvitsevat.
Ilmoita asiaton viesti
Ruotsissa minulla on rakkaita ihmisiä. Tavallaan Ruotsi on minulle toinen kotimaa.
Älä osta mitään Ruotsista -kehotukseni liittyy ainoastaan tämänhetkiseen SEK:n arvoon. Miten paljon kalliimmaksi vierailuni Tukholmassa ovatkaan valuutan arvon muutoksen vuoksi tulleet, vaikka lentäminen ei maksa enempää kuin ennenkään!
Ruotsista saa jokseenkin samat tavarat kuin Suomesta, koska nuo ketjut toimivat molemmissa maissa. Kannattaa katsoa, mistä milloinkin ostaa.
Ikeassa en ole vielä onnistunut käymään missään, mitä kaikki aina ihmettelevät. Minulla ei vain ole ollut sinne asiaa. En ole shoppailufriikki.
Perus-suomalainen ostaa aina sitä ja sieltä, minkä halvimmalla saa. Paljon pitää saada, laadulla ei niin väliä – ja sitten mitkään ostokset eivät näytä hyvältä päällä ja saadaan ähkydiabetes…
Ilmoita asiaton viesti
Ketjuun pari kommenttia. Heinäluoma todellakin osoitti ainoana sekä jonkinasteista ymmärrystä että myös selkeää ulosantia. Missä helkkarissa tuo näkökyky ja itseluottamus olivat aiemmin? Ja vastaus: Ei ollut tarvetta kun isot pojat EU:ssa hoitivat asiat ja lammasmainen peesailu riitti.
Jos Jääskeläinen jotain asioista ymmärsi, hän toi sen heikosti esille. Salolainen oli vakavasti huolissaan, mutta ei tiennyt mistä. Kaikkonen taitaa upottaa sen, mitä kepusta vielä on pinnalla.
Toisaalla Sauli Niinistö esitti aiheellisen kysymyksen: ”Missä ovat euron ulkopuoliset maat keskusteltaessa maailmantalouden pelastamisesta?” Tästä Portugalissa on kyse. Aika ilmiselvänä vastauksena; ne eivät itsekään kykene auttamaan tai sitten keskittyvät pelastautumaan uppoamiselta euron mukana. Kilpailu käydäänkin nyt siitä, kumpi uppoaa ensin, euro vai dollari. Luultavasti euro, koska päätöksentekokoneisto on oleellisesti jenkkejä hitaampi, eikä sitä ole kriiseillä koeteltu.
Ja vielä yksityiskohta pakkoruotsista. Ruotsin kieli on vain sivuseikka. PAKKO on se, mitä vastustetaan. Erilaisten pakkojen kuorma on useimmille sietämätön. Se nyt vain on purkautunut konkreettisimmin kieliasiassa.
Ilmoita asiaton viesti
Ruotsin kielestä…
Minä kyllä uskon, että ”pakkoruotsin” taustalla on sukuhistorioista periytyviä kaunoja. Viime sotien jälkeisistä köyhistä ajoista vasta 50 vuotta.
Kun Suomessa on edelleen pitäjiä (=paikkakuntia), joiden poliittisen syväilmaston omituisuuden takaa löytyy yhä kansalaissodan tapahtumia ja kaunoja. Siitä kun ei ole vielä sataa vuotta.
Ilmoita asiaton viesti
Portugalin valtionvarattomuusministeri Teixeira dos Santos sanoo ”tuntevansa hyvin Suomen uuden pääministerin.” Mitä vääntöä tässä siis enää on? : D http://www.dn.pt/inicio/portugal/interior.aspx?con…
Ilmoita asiaton viesti
Virheistä pitää oppia, on vanha kansanviisaus. Tarkastetaanpas Portugaliasiaa Kreikan esimerkin valossa. Kreikan kanssa on tehty samanlainen tukisopimus jo vuosi sitten. Tässä EU:n antamaa tiedotetta Kreikkasopimuksesta viime keväältä:
http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_data/doc…
”EUROALUEEN VALTIOIDEN- TAI HALLITUSTEN PÄÄMIESTEN JULKILAUSUMA
1/ Kreikan tukipaketin täytäntöönpano
Helmikuussa ja maaliskuussa sitouduimme toteuttamaan päättäväisiä ja koordinoituja toimia rahoitusvakauden turvaamiseksi koko euroalueella.
Kreikan hallituksen 23. huhtikuuta esittämän pyynnön johdosta ja euroryhmän päästyä asiasta sopimukseen 2. toukokuuta myönnämme Kreikalle 80 miljardia euroa yhteensä 110 miljardin euron yhteisestä tukipaketista IMF:n kanssa. Kreikka saa ensimmäisen maksuerän lähipäivinä, ennen 19. toukokuuta.
Kreikan hallituksen hyväksymä ohjelma on kunnianhimoinen ja realistinen. Siinä pyritään valtiontalouden vakavan epätasapainon korjaamiseen, lisäämään talouden kilpailukykyä ja luomaan
pohja vahvemmalle ja kestävämmälle kasvulle ja työpaikkojen luomiselle.
Kreikan pääministeri toisti, että Kreikan hallitus on täysin sitoutunut näiden ratkaisevan tärkeiden uudistusten täytäntöönpanoon kokonaisuudessaan.”
No, nyt tiedämme mitä merkitystä tällaisilla EU:n rustaamilla tukisopimuspapereilla on. Se osoittautui paskapaperin arvoiseksi. Sopimus ei ollut ollenkaan realistinen, kuten EU:n edustajat väittivät. Kreikka ei pystynyt/halunnut noudattaa tiukkoja ehtoja, vaan ilmoitti rahat saatuaan, ettei voikaan noudattaa sitä, vaan tarvitsee siihen koronlievennyksiä sekä maksuajanpidennyksiä. Käytännössä tämä tarkoittaa myös sitä, että Kreikka ei pysty maksamaan velkaansa pois, vaan Kreikka joutuu velkasaneeraukseen, johon EU valmistautuu jo tänä kesänä.
Tämän ”realistisen” sopimuksen todettiin EU:n puolesta myös vakauttavan euroaluetta, mikä myöskään ei pitänyt paikkaansa, vaan syksyllä oli eurokriisissa Irlanti, nyt keväällä Portugali.
Itseasiassa sopimuksessa ei pitänyt paikkaansa mikään muu kun Kreikalle maksetut summat, joita muut euromaat hätäpäissään ja asiaa tarkemmin tutkimatta antoi lainaksi. Ja nyt on ilmennyt, että niitä rahoja Kreikka ei pystykään maksamaan takaisin, puhumattakaan että Kreikka saisi taloutensa tasapainoon.
Ja tämä sama kusetuspaperi pitäisi meidän veronmaksajien olla hyväksymässä taas, nyt Portugalin takia. Toistaako historia siis itseään vain olemmeko mitään historiasta oppineet?
Eihän ongelmia ratkaista siten, että pyritään korjaamaan ongelmista aiheutuneita seuraamuksia, vaan ongelmia ratkaistaa siten, että korjataa ongelmia aiheuttava syy.
Syy on tässä tapauksessa EMU:un väärennetyillä taloustilastoilla ja löperöllä rahapolitiikalla mukaan otetut maat, jotka eivät ole noudattaneet vakaata ja vastuullista talouspolitiikkaa ennen EMUun ottoa ja vielä vähemmän sen jälkeen. Suomeksi sanottuna ovat vain lisänneet velaksielämistä.
Vaihtoehtoan Suomelle näkisin sen, että joko nämä väärin perustein EMUun otetut maat irroitetaan EMUsta tai Suomi itse eroaa EMU:sta ja siirtyy muiden Pohjoismaiden rintamaan, eli pitävät oman rahan.
Tämä vaihoehto, josta nyt Suomessa kinataan, eli maksetaanko jonossa kolmantena jo olevalle Portugalille lisää discorahaa tuhlattavaksi, on vain ajanostamista, eikä ratkaise itse perusongelmaa.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvää syntymäpäivää, Huusko.
XLVIII
Näin monta vuotta täyttää ihminen vain kerran elämässään!
Cervuz!
tuus
-aLii-
Ilmoita asiaton viesti