Sinipunaniska syntymässä – alkaa Kataisen kujanjuoksu

Suomeen syntyy nyt jo melko suurella todennäköisyydellä hallitus, jonka rungon muodostavat kokoomus, SDP ja perussuomalaiset. Nettipalstoilla nokkelasti sinipunaniskaksi nimetyn kokoonpanon synnyn toi lähemmäksi se, että demarit ja keskusta ovat taipumassa Jyrki Kataisen (kok.) Portugali-mallin taakse eduskunnassa.

Kansanedustaja Antti Kaikkonen (kesk.) vahvisti tänä aamuna, että keskusta valitsee linjakseen ”parhaan ja vastuullisimman ratkaisun” suomalaisille, mikä lienee suomennettavissa Portugali-tukimyönteisyydeksi. Suuren valiokunnan puheenjohtaja Erkki Tuomioja (sd.) puolestaan on lientynyt Portugali-asiassa, koska asian eduskuntaan on tuomassa toimitusministeristö, vaikka Mari Kiviniemi (kesk.) itse jäisikin taustalle.

Tuomioja itsekään ei usko, että itse Portugali-pakettiin olisi saatavissa erillistä vastuulauseketta koskien sijoittajia ja pankkeja, kuten demarit ovat halunneet. Sen sijaan hän elätteli tänä aamuna Ylen Ykkösaamussa toiveita erilaisista lisäklausuuleista, muun muassa vasemmistolle mieluisista valuutansiirtoveroista, joihin EU:n komissio voisi nyt ottaa myönteisen kannan suomalaisten mieliksi.

Hallitustunnustelija Kataisen luova malli, jossa Portugali irrotettiin varsinaisista hallitusneuvotteluista, on siis kantamassa hedelmää. Kuvio on rakennettu siksi, että perussuomalaiset saadaan hallitukseen vastuuta kantamaan. On Timo Soinin ryhmällä siihen niin hirveä himokin, että puheet eurokansanäänestyksestä ja muut sotakirveet on haudattu.

Tuossa kansanäänestyksessähän eli vaaleissa voittivat eurokriitikot, viime eduskunnan oppositio. He saivat uuteen eduskuntaan edustajia 101 ja hallituspuolueet 99. Tosiasiassa SDP oli vain vaalitaktisesti eurokriittinen. Euromyönteisten voidaan katsoa saaneen paikkoja siten 141. Vihreätkin ovat Eurooppa-faneja, vaikka vikuroivat nyt Portugali-asiassa vaalitappiosta pettyneinä.

Toisaalta keskusta oli nähdyllä tavalla euromyönteinen pääministerivastuunsa vuoksi ja siellä ääni muuttunee kellossa, kun Portugali-paketista päästään eroon ja sinipunaniska kasaan. Keskustan ja SDP:n osat politiikan näytelmässä siis vaihtuvat ja hallituksen sisälle on tulossa eurokriittinen PS.

Katainen huusi tähän hallituksen pihtisynnytykseen apuun keskustaa ja on siis Kaikkosen lausunnon perusteella sen myös avukseen saamassa. Perussuomalaiset puolestaan on saamassa tahtonsa näennäisesti läpi, mutta Suomi siis näyttää tukevan Portugalia juuri niin kuin Katainen haluaa. Soini lähtee euromyönteiseen hallitukseen ilmeisenä ajatuksenaan, että seuraavassa eurokriisissä isketään hallituksen sisältä.

On siinä Kataisella Soinissa pitelemistä. Demarit on helpompi tapaus, mutta Katainen saa Tuomiojan ja Eero Heinäluoman vahvan vaikutuksen vuoksi unohtaa kaiken perinteisen oikeistolaisen talouspolitiikan: pääomatulojen verotusta kiristetään, eläkeikää ei nosteta ja ansiotuloverotusta ei ainakaan lievennetä.

Sinipunaniskan – jos se syntyy –  taipaleesta on kaikkiaan tulossa tuskainen. Koalition iäksi ei voi mitenkään veikata täyttä neljää vuotta.

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu