Vain pienten takit kääntyivät

Suomen kansa voi olla melko tyytyväinen valitsemiinsa poliitikkoihin. Ainakin mitä Portugali-kantoihin tulee. Tässä vapaamuotoinen pikatulkinta puolueiden linjauksista ennen vaaleja ja niiden jälkeen.

Kokoomus pysyi joka käänteessä tukimyönteisellä linjallaan. Se antoi ehdoissa periksi SDP:lle eli jousti. Ei takinkääntöä.

SDP halusi ennen vaaleja tukiehtoihin sijoittajavastuuta ja muita ehtoja ja sai ne läpi. Ei takinkääntöä.

Perussuomalaiset ei lähde hallitukseen, joka lähtee jatkamaan edellisen hallituksen aloittamaa euromaiden tukipolitiikkaa. Ei takinkääntöä.

Keskusta ilmoitti tällä viikolla pysyvänsä Portugali-tuessa ennen vaaleja ilmoittamallaan tukilinjalla, jota se on koko ajan kutsunut vastuunkannoksi. Ei takinkääntöä.

Ennen vaaleja lähes perussuomalaisten tavoin eurotukikriittinen vasemmistoliitto ilmaisi tänään halunsa hallitukseen. SDP hoiteli sen puolesta sijoittajavastuun ja pankkiveron papereihin. Olisi näyttänyt puolueen takinkäännöltä, jos kokoomus olisi ottanut sen hallitukseen.

Vihreät ilmoitti heti vaalitappion jälkeen, että se jää oppositioon. Halut kuitenkin heräsivät myöhemmin ja se on yhä Portugali-tukimyönteinen, kuten oli ennen vaalejakin. Ei takinkääntöä tukiasiassa, mutta hallitusasiassa kyllä.

RKP on ollut koko ajan Portugali-tuen takana, niin ennen vaaleja kuin jälkeenkin. Ei takinkääntöä.

Kristillisdemokraatit olivat ennen vaaleja hyvin tukikriittisiä, mutta ovat nyt valmiita Portugali-tukeen ja sitä kannattavaan hallitukseen, koska SDP junaili niin hyvät ehdot papereihin. Takinkäännön makua.

Jos Jyrki Katainen saa tahtonsa läpi, uuden hallituksen kokoonpano on kokoomus, SDP, vihreät, RKP ja kristillisdemokraatit. Sen kokoonpanon ratkaisi kysymys Euroopan kriisimaiden tukemisesta. Kyseessä on enemmistöhallitus 112 paikalla.

Oppositioon ovat jäämässä perussuomalaiset, keskusta ja vasemmistoliitto yhteensä 88 edustajallaan. Ärhäkkä porukka.

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu