Jytkyn arvaamaton seuraus: yksinäinen Katainen keskellä kriisiä

Hallitusneuvottelujen 13. päivänä pamahti todellinen uutispommi: koko poliittinen vasemmisto lähti ulos neuvotteluista ja jätti hallitustunnustelija Jyrki Kataisen (kok.) ypöyksin pienpuolueiden kanssa. Verotuksesta ei löytynyt sopua. Erityisesti hirtti ALV, jota vasemmisto ei ollut valmis nostamaan.

Katainen yrittää tosissaan kosia nyt vanhaa hallituskumppania keskustaa mukaan. Kokoomuslaisten yhteydenotoista oli jo liikkunut poliittisissa piireissä juoruja parin päivän ajan, mutta kukapa tuon olisi uskonut todeksi.

Keskustan avulla Katainen voisi saavuttaa enemmistöhallituksen, jonka takana olisi niukat 105 kansanedustajaa. Hallituksessa olisivat maan suurimman puolueen kokoomuksen ja keskustan lisäksi siis vihreät, RKP ja kristillisdemokraatit. Vain viimeksi mainittu tulisi vanhasta oppositiosta. Siinä hallituksessa olisi kaksi puoluetta, jotka kokivat vaaleissa rökäletappion: keskusta ja vihreät. Voittajia eivät ole myöskään kokoomus, RKP ja kristillisdemokraatit.

Vaalien supervoittajan perussuomalaisten kanssa kokoomuksen on eurotukiasioiden vuoksi edelleenkin lähes mahdoton neuvotella. Ne ovat näkemyksineen äärilaidoilla.

Kataisen ykkönen voi jäädä haaveeksi. Jos näin kävisi, alkaisiko yhtynyt vasemmisto, eli SDP ja vasemmistoliitto muodostaa enemmistöhallitusta yhdessä perussuomalaisten kanssa? Tarvitaanko jo piankin kaikkien eduskuntaryhmien tapaamista, jossa tarkasteltaisiin Kataisen mahdollisuutta jatkaa hallitusneuvottelijana?

Ovatko SDP, perussuomalaiset ja vasemmistoliitto sittenkin monilta talouspoliittisilta näkemyksiltään niin lähellä toisiaan kuin ennen vaaleja vaikutti? Ainakin vasemmistoliitto ja perussuomalaiset haluavat ajatella enemmän paikallisesti kuin globaalisti ja ovat retoriikassaan yhtä paljon vähäosaisten suomalaisten asialla. Sekö ne lopulta yhdistää ja saa niitä suuremman SDP:n samaan liittoon?

Miten perussuomalaisissa vaikuttava jyrkkä maahanmuuttokriittinen ja Karjala takaisin -siipi istuisi yhteen vasemmiston solidaarisuussiiven kanssa?

Entä vähemmistöhallituksen mahdollisuus Kataisen tai jonkun muun johdolla? Tuntuu hyvin horjuvalta ratkaisulta.

Perussuomalaisten jytky on johtanut tilanteeseen, joka alkaa muistuttaa vahvasti poliittista kriisiä. Se taitaa jo olla sitä.

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu