Näin suomalainen häviää aina, jopa Timo Soini

Kesä tuli, mutta kokoomuksen puheenjohtajalla Jyrki Kataisella on yhä hallitus rakentamatta. Yritys SDP:n kanssa ajautui rytinällä karille, kun puolueet eivät kyenneet rakentamaan keskinäistä luottamusta, joka olisi kestänyt.
 
Merkittävä syy kariutumiseen löytyy vaalitappiosta, vaikka muitakin syitä toki on. Yhdessä näillä kahdella menettäjällä olisi ollut vain 86 kansanedustajaa takanaan, kun vuonna 2007 kaksi päähallituspuoluetta keskusta ja kokoomus aloittivat rakennustyön 101 kansanedustajalla. Silloin kokoomus oli suuri vaalivoittaja, keskusta suurin puolue ja demokratian pelipöytä siten katettu.
 
Mutta nyt on toisin. Yritä siinä sitten olla tiukka hallitusneuvottelujen johtaja vaaleissa hävinneenä, 44 paikalla ja vaalivoittaja perussuomalaiset kimpussa. Tai yritä sitten olla uskottava hallitusohjelman sanelija 42 paikalla ja samaiset jytkyporukat niskassa. SDP:n vaihtaminen 35 kansanedustajaan kutistuneeseen keskustaan ei asiaa kummemmaksi muuta.
 
Vaalituloksen pohjalta oikein olisi, että perussuomalaiset olisivat yhtenä puolueena mukana siinä enemmistöhallituksessa, joka maan suuntaa alkaa määrittää. Timo Soinin ryhmä on kuitenkin jyrkästi muita suuria puolueita vastaan EU-asioissa.

Perussuomalaisten mielestä Suomen ei pidä lähteä mukaan Euroopan pysyvään vakausrahastoon. Tuohon näkemykseen ei ainakaan kokoomus, eivätkä kai SDP tai keskustakaan sellaisenaan yhdy, koska rahasto on koko nyt horjuvan eurojärjestelmän tueksi kaavailtu peruspilari.
 
Soini pysyy joustamattomana poterossa, kyttäilee vaalihäviäjien kärvistelyä ja antaa ajan kypsyä. Ehkä hän tosiasiassa haluaa edesauttaa nykyisen eduskunnan hajoamista, tavoittelee uusia vaaleja, suurimman puolueen asemaa ja sitä kautta pääministerin paikkaa? Eilen hän sanoi Ylen tv-uutisissa, että ”jos ei tässä muutamaan viikkoon valmista tule, niin syksyllä on uudet vaalit” viitaten meneillään oleviin hallitusneuvotteluihin.

Oliko huhtikuun vaalitulos perussuomalaisten mielestä väärä, kun puolue ei kolmanneksi suurimpana päässyt yrittämään marssijärjestyksen sanelemista?

Oletetaan, että maa ajatuisi syksyllä uusiin vaaleihin ja Soini saisi niissä joukkoihinsa sanotaanko 50 kansanedustajaa. Lähtisikö SDP tai keskusta silloin hallitustunnustelija Soinin kelkkaan EU-vastaiseen manööveriin? Tuskin.

Soini voisi silloin yrittää hallitusta kahdestaan vasemmistoliiton kanssa, tai ehkä kolmestaan kristillisdemokraattien tuella. Vaan eivät nuo kolme uusissakaan vaaleissa sentään yli sataa paikkaa saisi, vaikka jollakin superjytkyllä voisivat yhdessä 70 – 80 kansanedustajaa taakseen voittaa.
 
Timo Soini ja muut, kysyn teiltä kuin henkilö henkilöltä: olisiko tilanne silloin jotenkin helpompi?

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu