Ulkoministeriksi Guzenina-Richardson, Jungner tai Heinäluoma

Eiköhän se ole selvää, että Jutta Urpilaisesta (sd.) tulee Suomen uuden hallituksen valtiovarainministeri, jos hallitus Jyrki Kataisen (kok.) toisella yrittämällä onnistuu. Ei hän SDP:n puheenjohtajana voi sellaista nöyryytystä itselleen järjestää, että pudottautuisi vapaaehtoisesti jollekin vähemmän näkyvälle postille ja päästäisi vaikka Eero Heinäluoman itsensä yläpuolelle.

Seuraakin mielenkiintoinen kysymys: kenestä tulee Suomen ulkoministeri? Kansainvälisimmät tuohon tehtävään olisivat demarien ykkösketjusta puoluesihteeri Mikael Jungner ja SDP:n ensimmäinen varapuheenjohtaja Maria Guzenina-Richardson.

Jungnerilla on kokemusta muun muassa pääministeri Paavo Lipposen (sd.) poliittisen erityisavustajan töistä, Microsoftin yhteiskuntasuhdehommista ja Yleisradion johdosta. Hän on pystyvä esiintyjä.

Guzenina-Richardson tuli tutuksi suomalaisille englanninkielisenä MusicTV-juontajana 1990-luvulla. Hänen esiintymiskykynsä on noilta pohjin erinomainen, vähintään viimeksi ulkoministerin virkaa hoitaneen Alexander Stubbin (kok.) luokkaa.

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Eero Heinäluoma olisi Urpilaiselle itsestään selvin valinta, mutta hän voisi näyttää sulavasti steppailleen Stubbin jälkeen aika kankealta maamme edustajalta.

Mutta mistä Stubbille hommia nyt kun kokoomus ei tuota ulkoministerin paikkaa saane? Olen edelleen sitä mieltä, että siinä olisi Suomelle kelpo maatalousministeri koviin edessä oleviin tukivääntöihin. Kyllä ne virkamiehet substanssikysymykset hoitavat, kuten he tekevät ulkoministeriössäkin.

Tälle kirjoitukselle antoi alkuinnostuksen tämän päivän printti-HS-juttu, jossa muistutettiin, että sekä valtiovarain- että ulkoministerin salkuilla on taipumus mennä hallituksen kakkospuolueelle, nyt siis SDP:lle. Siinä muistutettiin myös oivallisesti, että kunkin puolueen ministerivalinnat ovat mitä suurimmissa määrin puoluejohtajien henkilökohtaisia valintoja.

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu