Halosen nakit ja ranskalaiset

Helsingin Sanomien toimituksellinen johtoporras haastatteli tämän aamun lehteen tasavallan presidentti Tarja Halosta. Aihe oli tärkeä: vihapuhe.

Internetiin tästä aiheesta on laadittu lukuisia kiinnostavia tekstejä viimeisen kahden viikon aikana. Mikä on luokiteltavissa vihapuheeksi, mikä tulisi sallia ja mitä ei? Halonen puolestaan ei sanonut asiasta mitään uutta. ”Vihan ilmapiiri pitää katkaista ennen kuin vastakkainasettelu kasvaa liian suureksi”, oli kantava yleistys, sinällään hyvää tarkoittava.

Viittauksia ”internetin keskustelupalstoihin” Hesarissa tietysti oli. Vaan onko tällainen laaja vihailmiö tutkitusti olemassa vai puhutaanko enemmän hetken kuohahduksesta ja poliittisesta mutusta?

Mielestäni poliittisen historian tutkija Markku Jokisipilä sanoi aika mallikkaasti omassa blogissaan: ”Kenelläkään ei voi olla mitään pätevää käsitystä nettikeskustelun valtavan tekstimassan yleisistä trendeistä, koska sellaisia ei yksinkertaisesti ole.”

Yksittäisiä, vihaa lietsovia nuijia on internetissä, mutta niin on kaikilla muillakin toreilla.

Oli Halosen Helsingin Sanomille antamassa haastattelussa puheissa yksi mielenkiintoinen seikka, joka saattoi kertoa lievästä erkaantumisesta tavallisesta kansasta.  Hän viestitti, että maahanmuuttajan ei tulisi joutua miettimään, ”uskaltaako hän mennä perjantai-iltana ostamaan nakkeja ja ranskalaisia”.

Käykö joku vielä perjantai-iltana ostamassa nakkeja ja ranskalaisia kaupasta, saatikka lähigrilliltä?

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu