Nokiaa pannaan teuraaksi

Nokian osake on noussut vuorokaudessa yli kymmenen prosenttia, koska Google on päättänyt ostaa Motorolan kännykkäbisneksen. Googlen uskotaan päättäneen maksaa niin sanottua ylihintaa tuon entisen matkapuhelinjättiläisen hallussa olevien patenttien ansiosta.

Nyt markkinoilla veikkaillaan, mikä on Nokian omistamien patenttien arvo. Mietitään siis, mitä Nokian sielu oikeasti maksaa. Näin tuon teuraaksi katsotun yhtiön huippuajoista kymmenesosaan pudonneeseen osakkeeseen saatiin vähän eloa ilman mitään Nokian uutta ansiota.

Sielun arvoksi on heitetty erilaisia lukemia. Tämän päivän Wall Street Journalin Heard on the Street –pohdinnassa Nokian 42 000 patentin yhteishinnaksi saadaan 15 – 32 miljardia dollaria, kun koko yhtiön markkina-arvo oli eilen 23 miljardia taalaa. Euroissa Nokian patenttien arvo voisi olla siis jopa 20 miljardia.

WSJ:ssä päädyttiin lukemaan Motorolan ja verkkoyhtiö Nortelin patenttien kappalehinnan kautta. Niiden arvoksi on otaksuttu Motrolan tapauksessa 353 000 ja Nortelin osalta 750 000 dollaria.

Investointipankki JP Morganin mukaan Nokian patenttisalkun arvo onkin vain 5,4 miljardia euroa, uutisoi tänään Kauppalehti Bloombergiin viitaten. Olisiko Nokia sittenkin ankarasti ylihinnoiteltu nyt pörssissä?

Joka tapauksessa Nokian uusi nousu on säälittävää markkinaspekulointia yhtiön teurashinnasta. Kaukana ovat ajat, jolloin Nokian osake nousi siitä syystä, että yhtiö ilmoitti markkinaosuuksiensa nousseen, katteidensa kasvaneen jne.

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu