Entä jos Timo Soini olisi nyt vallassa

Pääministeri Jyrki Katainen (kok.)  ja valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.) puolustavat tiukasti Suomen kansalle antamaansa lupausta siitä, että uudelle Kreikka-tuelle pitää saada vakuudet. Mallikin tuli jo sovituksi Kreikan kanssa: käteistalletus luokkaa 300 – 500 miljoonaa euroa 1,5 miljardin takausta vastaan.

Tämä ei käynyt Saksan johdolle, joka kuuntelee tiukasti itselleen läheisiä Itävaltaa ja Hollantia, jotka alkoivat Suomea moittia. Tämä on EU-politiikkaa.

Nyt suomalainen lehdistö on Helsingin Sanomat etunenässä hellyttävän yksituumaisesti sitä mieltä, että Suomi toimii asiassa jotenkin väärin.  

Parhaillaan Suomi hakee kuitenkin uutta vakuusmallia, joka voisi käydä myös Saksalle ja muille euromaille. Se voi tarkoittaa Etlan toimitusjohtajan Sixten Korkmanin eilen Ylen uutisissa esiin nostamaa reaalivakuusmallia. Eli vakuudeksi tulisikin Kreikan valtion omaisuutta, mikä ei ilmeisesti ole kreikkalaisille sisäpoliittisesti yhtä helppo ratkaisu kuin käteinen olisi ollut.

Suomen hallitus hakee eduskunnan tuella tosissaan vakuuksia, jotka se on kansalle luvannut. Tämä on kansanvaltaa.

Perussuomalaisten puheenjohtajan Timo Soinin mielestä nyt koko Kreikka-tuesta pitäisi kuitenkin irrottautua, kuten hän blogissaan kirjoittaa. Hän on ollut sitä mieltä koko ajan ja politikoi kriittisessä tilanteessa armotta, niin kuin rooliin kuuluu.

Entä jos Soini olisi vallassa? Kun nyt moni on jo huolissaan siitä, mitä muut meistä ajattelevat  –  moisista häiriköistä – mitähän ne muut ajattelisivat, jos Suomi olisi lähtenyt suoriltaan luistelemaan koko Kreikka-paketista? Sen tien päässä olisi ihan toisenlainen EU-paitsio, kuin mitä tästä vakuushässäkästä seuraa.

Toisaalta hallituksen pitää saada jotkut selkeät vakuudet Kreikalta. Muussa tapauksessa sen uskottavuus olisi nolla. Ei ole enää varaa tehdä sellaisia mokia, joihin Katainen ja Urpilainen sortuivat kertoessaan ennenaikaisesti muiden europomojen nyökkäilyistä ja Kreikalta saatavista jättitalletuksista.

0
Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu