Kataisen hallituksen surkea alku – tässä leijonat ja lampaat

Jyrki Kataisen (kok.) ja Jutta Urpilaisen (sd.) vaivoin aikaansaama sixpack-hallitus on toiminut nyt runsaat kaksi kuukautta. Olosuhteet ovat olleet ankeat: Suomen talouskasvu on alkanut yskiä, irtisanomisia ropisee, Kreikka-vakuudet kiehuttavat niin sisällä kuin ulkona, euro horjuu ja valtionrahaa pitää ottaa pois sieltä sun täältä.

On aika listata täysin subjektiivisesti hallituksen parhaiten ja heikoiten tähän mennessä pärjänneet ministerit.

 
Aloitetaan parhaista.

1.    Työministeri Lauri Ihalainen (sd.)
Entinen SAK-pomo on kokoomus-johtoiselle hallitukselle mies paikallaan, kun suurfirmat potkivat ulos työvoimaansa kiihtyvään tahtiin. Itse rauhallisuus kävi tyynnyttelemässä mielialoja Myllykoskella ja kannustamassa työnsä menettäviä. Missä on ollut elinkeinoministeri Jyri Häkämies (kok.)?

2.    Hallinto- ja kuntaministeri Henna Virkkunen (kok.)
Opetusministeristä kuntaministeriksi on ollut hyppy suurempiin saappaisiin. Tuolta paikalta on noustu myös pääministeriksi. Ex-kunta/pääministerin Mari Kiviniemen (kesk.) lempihanke Paras on lyhyessä ajassa Virkkusen kuoppaama. Uudet kuntaselvitykset on pantu rivakasti käyntiin.

3.    Puolustusministeri Stefan Wallin (r.)
Vaihtoi edellisen hallituksen nuhjakemaisesta roolistaan suoraan eturiviin rahapulassa olevien Puolustusvoimien toimintaa ponnekkaasti turvaamaan. Antaa hyvää sivustatukea Puolustusvoimien komentajalle Ari Puheloiselle. Onko edes perussuomalaisilla ollut huomauttamista ruotsinkielisen puolustusministerin toiminnasta?

Tässä tulee kehnoin kolmikko.

1.    Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.)
Kreikka-käteisvakuuksien ympärille rakennettu hätäinen tiedotustilaisuus oli dramaattinen virhe. Kreikkalaiset veivät häntä kuin litran mittaa, ja jälkipuinti jatkuu edelleen. Saksa ja moni muukin on sitä mieltä, että kyllä Suomi voi vakuudet saada, mutta käteismallista innostunut Urpilainen ei muistanut kysyä isommilta.

2.    Pääministeri Jyrki Katainen (kok.)
On antanut valtiovarainministerinsä pelata omaa Kreikka-vakuuspeliään, eli hallituksen johtajuus on ollut hukassa. Ei toisaalta kehtaa itse suoraan arvostella Urpilaista, koska on hallitusohjelman myötä yhtä sitoutunut vakuuksiin. Antaa kuitenkin omien joukkojensa soittaa tärkeimmälle yhteistyökumppanilleen vapaasti suutaan.

3.    Kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki (vas.)
Ohitti sujuvasti Musiikkitalon avajaiset ja Sibelius-Akatemian toimikauden avajaiset, joista jälkimmäiseen olisi pitänyt mennä myös puhumaan. Suomi-Kroatia-koripallo-ottelu kiinnosti enemmän. Ei ole ymmärtänyt kaksoisrooliaan ministerinä. Miksei mennyt katsomaan Suomen kannalta tärkeimpiä pelejä, jotka ovat vasta tulossa?

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu