Alkaako nyt verkkokeskustelun suursiivous?

Julkisen sanan neuvosto on päättänyt tehdä lisäyksiä journalistin ohjeisiin. Neuvosto ja puheenjohtaja voivat käsitellä toimituksen toimintaa verkkopalstan ylläpitäjänä vain niiltä osin, onko toimitus noudattanut näitä liitteen periaatteita.

Tässä nämä uudet liitekohdat ovat:

1. Toimituksen tulee seurata verkkosivujaan sekä pyrkiä estämään yksityisyyden suojaa ja ihmisarvoa loukkaavien sisältöjen julkaiseminen. Syrjinnän lisäksi ihmisarvoa loukkaavat esimerkiksi väkivaltaan yllyttävät sekä yksilöön tai kansanryhmään kohdistuvat vihaa lietsovat sisällöt.

2. Toimituksen tulee viipymättä poistaa sen tietoon tulleet ihmisarvoa ja yksityisyyden suojaa loukkaavat sisällöt.

3. Lapsille ja nuorille suunnattuja verkkopalstoja on valvottava erityisen huolellisesti.

4. Yleisölle on varattava mahdollisuus ilmoittaa toimitukselle asiattomasta sisällöstä niin, että ilmoittaja saa siitä vahvistuksen.

5. Yleisölle varattujen palstojen ja toimituksellisen aineiston raja on pidettävä selvänä tiedotusvälineiden verkkosivuilla.

Mitä mieltä Puheenvuoron bloggaajat ja keskustelijat ovat uusista ohjeista, jotka tulevat voimaan pääasiassa jo lokakuun alussa?

Minusta ne näyttävät ihan fiksuilta, mutta vähän mietityttää viitoskohdan tulkinta. Jos oikein kärjistää, sehän tarkoittaa, että toimitus ja lukijat eivät saisi keskustella verkossa keskenään samalla foorumilla. Noh, tuskinpa tuota sentään noin tulkitaan.

JSN:n ihmisten kanssa tähän mennessä pohdittu lähtökohta Puheenvuoron suhteen on seuraava: vasta kun teemme jonkun journalistisen liikkeen teidän blogitekstejänne koskien, esimerkiksi nostamme ylös karuselliin, olemme tekstistä journalistisesti vastuussa samaan tapaan kuin perinteinen sanomalehti mielipidekirjoituksista. Kirjoittaja tietysti vastaa aina ensisijaisesti tekstistään.

Uusi Suomihan on siis allekirjoituksellaan sitoutunut noudattamaan JSN:n perussopimusta.

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu