Kansanvalta toimi, Suomi sai vakuudet

Suomalaiset taloustohtorit ovat kovia arvostelemaan Suomen Kreikka-paketissa saamia vakuuksia. Nimittelevät demokraattisen Suomen enemmistöhallituksen käymiä neuvotteluja EU:n suurten maiden kanssa farssiksi ja muuta tieteellistä.

Suomi halusi vakuudet ja sai ne. Sisällöstä voidaan aina löytää kohtia, joiden turvin koko operaatiolle voidaan naureskella ja valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.) syyllistää. Varmasti Urpilainen olisi voinut neuvotella virkamieskaarteineen paremmin.

Tästä ”farssista” varsinaisessa vastuussa oleva pääministeri Jyrki Katainen (kok.) on päässyt arvioinneissa Urpilaista vähemmällä. Kokoomuksen politrukit ovat onnistuneet kotimaisen median kuljettamisessa siis erinomaisesti.

Se mitä ”farssiksi” kutsutaan, on toisella tavalla sanottuna osoitus suomalaisen kansanvallan toimivuudesta. Kokoomus ja SDP saivat alkukesästä hyvin vaikeiden vaiheiden jälkeen aikaan hallituksen sopimalla vakuusvaatimuksesta. Toinen vaihtoehto olisi ollut pitempi hallituskriisi, jonka lopputulos olisi voinut olla vaikka mitä.
 
Ainakin viidesosa suomalaisista äänestäjistä oli keväällä sitä mieltä, että Suomeen olisi pitänyt saada aikaan hallitus, joka olisi lähtenyt kävelemään koko Kreikka-paketista sen enempiä neuvottelematta. Siitä olisi voinut seurata yleiseurooppalainen ”känkkäränkkä” tiedemiehen ilmaisua lainatakseni.

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu