Uudella Suomella on selvät ohjeet bloggaajille

Uusi Suomi on ollut tänään uutisissa, koska keväällä 2011 valituksi tullut kansanedustaja James Hirvisaari (ps.) on saanut hovioikeudessa sakkotuomion Uuden Suomen vanhaan blogipalveluun helmikuussa 2010 kirjoittamastaan tekstistä. Uusi Suomi poisti kyseisen tekstin palvelustaan kesällä 2010, jolloin Hirvisaari sai syytteen ja kirjoitukseen oli toimituksessa syytä kiinnittää erityistä huomiota.

Uuden Suomen Puheenvuoro- ja Vapaavuoro-palveluiden blogeihin tulee jopa tuhat viestiä per päivä. Niitä ei lueta toimituksessa etukäteen. Myöskään Facebookissa, Youtubessa, IRC-Galleriassa tai Twitterissä ei tarkasteta palveluihin postattavaa sisältöä etukäteen. On myös lukuisia suomalaisia mediatalojen omistamia keskusteluareenoita, joita ei ennakkomoderoida.

Verkossa hyvin yleinen käytäntö on jälkimoderointi, jota tehdään eri taloissa erilaisella aktiivisuudella. Säännötkin keskustelijoille poikkeavat.

Uudella Suomella on erinomaiset käyttöehdot ja keskusteluohjeet. Lisäksi Uudella Suomella on poikkeuksellisen hyvin sosiaalista mediaa tunteva henkilökunta, joka puuttuu ongelmatapauksiin nopeasti, joskus jopa viikonloppuisin. En tiedä, että missään muussa suomalaisessa mediatalossa olisi tällaista jälkimoderoinnin toimintavalmiutta, puhumattakaan kansainvälisistä palveluista.

Käyttöehtojemme mukaan asiakkaat eli lukijat vastaavat siitä, että heidän kirjoitustensa sisältö on lain ja hyvien tapojen mukaista. Toimituksella on aina oikeus harkintansa mukaan olla julkaisematta tai poistaa kokonaan tai osittain lukijan kirjoitus ja/tai kuvat mistä tahansa Uuden Suomen palvelusta.

Käyttöehdot on päivitetty melko hiljattain ja erityisesti tekijänoikeuksiin on tehty pieniä täsmennyksiä. Kirjoittaja esimerkiksi omistaa tekijänoikeudet keskustelun aloittavaan, varsinaiseen blogikirjoitukseen. Hän omistaa vastaisuudessakin oikeudet myös siellä julkaisemiinsa kuviin, jos hänellä on niihin oikeudet.

Täältä löytyvät käyttöehdot ja täältä keskusteluohjeet.

Tämä on kuvien osalta tärkeä kohta: ”Mikäli asiakas itse ei ole tekijänoikeudenhaltija, hän vastaa siitä, että hänellä on oikeudenhaltijan lupa kuvan lähettämiseen julkaistavaksi Uuden Suomen Palvelussa.” Tämä kannattaa muistaa, eikä pidä imuroida joiltain toisilta saiteilta tekijänoikeussuojattuja kuvia, koska se ei ole sallittua. Tämä tuli hyvin esiin, kun maailmalla alettiin joukolla varastaa Iltalehdelle kuvanneen kuvaajan valokuvaa Linnan juhlista.

Toisaalta, me saamme siis poistaa lukijoiden Uuden Suomen palveluissa julkaiseman materiaalin. Emme ole myöskään velvollisia sitä säilömään, vaikka lukijalla olisi tekijänoikeudet. Kuten käyttöehdoissa lukee, kannattaa ottaa kopio kaikesta mitä palveluumme laittaa. Tämä on kaikkien edun mukaista varsinkin, jos kirjoittaja olettaa, että ongelmia joskus voi tulla.

Ettei tästä saisi sellaista vaikutelmaa, että bloggaajat olisivat jotenkin yleisesti pöhköjä, korostan, että ainakin 99-prosenttisesti kirjoittajat käyttäytyvät fiksusti. Ne pari muuta aina huomataan.

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu