Väyrynen tukkii Soinin tien, Haaviston puoliso toilailee

Presidentinvaalien ensimmäinen huipennus nähdään jo viiden viikon kuluttua, kun selviää, ketkä kaksi menevät loppukilpailuun, joka käydään seitsemän viikon päästä helmikuun alussa.

Viimeisen parin viikon aikana kisa on oikeasti päässyt käyntiin. On ollut merkittäviä tv-esiintymisiä ja sosiaalisen median edesottamuksia, mutta myös loka on lentänyt.

On tullut yhä varmemmaksi, että yksikään ehdokas ei saa ensimmäisellä kierroksella yli puolta äänistä. Kokoomuksen Sauli Niinistön kannatus vaihtelee jossain 40 – 50 prosentin välillä riippuen mittauksesta ja mittaustavasta.

Niinistön roolina on vain pelata varman päälle, kuten hän parhaansa mukaan teki myös viikonlopun Uutisvuoto-viihdeohjelmassa. Hän ylisti naisia niin, että kieltä piti välillä vedellä pestä. Tuossa tv-esiintymisessä hän sai tuotua jäykän julkikuvansa oheen rennompaa minäänsä, eli ei siitä haittaakaan ollut.

Toisella puolella vitsin vääntöön oli lähtenyt Paavo Lipponen (sd.), joka sinänsä taitavan Uutisvuoto-sanailun ohessa pääsi myös naljailemaan vanhalle toverilleen Erkki Tuomiojalle (sd.). Ulkoministerin äänestäjät kun olivat ehdokkaan mielestä jääneet 1960-luvulle. Ei lähde Lipposen kampanja tuosta nousuun, jos kohta ei se paljoa voi enää laskeakaan.

Lipponen on ollut koko ajan takamatkalla Niinistön haastajaksi toiselle kierrokselle. Yllättänen kovin haastaja prosenttilukujen perusteella on nyt Paavo Väyrynen (kesk.). Hän on nolannut itsensä tv:ssä rumpu kädessä nuorten parissa ja tehnyt kaikkea muutakin itseironista. Tämä on purrut melko hyvin, vaikka mies äänestettiin kevään vaaleissa ulos jopa eduskunnasta.

Väyrynen on toisaalta tehnyt porukan ”impivaaralaisimman” kampanjan. Jyrkkä ei Natolle, Niinistön ja Lipposen eurosyyttely ja omaan valuuttaan palaaminen ovat olleet hänen teemojaan.

Perussuomalaisten Timo Soini ei ole saanut kampanjaansa oikein käyntiin osin siksi, että Väyrynen on tukkinut tien. Hän yritti käyttää viime viikolla eduskunnan välikysymysareenaa käynnistäjänä, mutta ”jyrkempi lyriikka” suuntautui hallitukseen, ei vaalivastustajiin. Ainoa, jota hän pääsi viime viikon tv-keskusteluissa kunnolla törkkäisemään, oli ehdokas Paavo Arhinmäki (vas.). Aiheena oli Saudi-Arabiaan tekeillä oleva heitinkauppa. Tuo isku ei mennyt lähellekään pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) puoluetoveria Niinistöä.

Soini saattoi tämänhetkisen nihkeyden perusteella tehdä virheliikkeen lähtiessään ylipäätään ehdolle. Hän olisi voinut heittää kehiin vaikka Pietari Jääskeläisen tai Anssi Joutsenlahden ja säästää paukut Kataisen ja valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen (sd.) kanssa nahisteluun sekä syksyn kuntavaaleihin.

Vaalien musta hevonen on Pekka Haavisto (vihr.), joka on kyselyissä Lipposen kanssa tasoissa Väyrysen ja Soinin takana. Haaviston taakse lähti syntymään pienoinen kansanliike, kun musiikkiväki Anssi Kelan johdolla operoi hänelle vahvaa kannatusta Facebookissa ja sai aikaan myös kannatuskonsertin.

Nousussa olleella Haavistolla on kuitenkin nyt suuria murheita. Kampanjan ongelmaksi on tullut hänen puolisonsa Nexar Antonio Flores, joka on joutunut jo toisen kerran lyhyen ajan sisään Seiskan sivuille ja vähän muihinkin tiedotusvälineisiin. Uusin syy on viikkolehden esiin kaivama rattijuopumus tältä syksyltä. Aiemmin Seiska löysi Floresin henkilöhistoriasta tappelunnujakan ravintolassa vuodelta 2007. Haavisto on joutunut näitä puolisonsa toilailuja selittelemään, mikä ei ole kovin presidentillistä.

Eva Biaudet (r.), Sari Essayah (kd.) ja Paavo Arhinmäki (vas.) ovat olleet näiden kisojen statistit. Kolmikko on osoittanut erinomaista tietotaitoa ja väittelykykyä, mutta kampanjat eivät ole saaneet tuulta alleen. Arhinmäen tilanne on ristiriitaisin, sillä hän on porukan vasemmistolaisimpana joutunut puolustamaan oikeistojohtoisen hallituksen politiikkaa.

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu