Hyvä nuoret, vanhukset olivat lirissä!

Torstaina Järvenpään lukiossa järjetetty Ylen vaalitentti nosti vaalikeskusteluun etenkin rasismin räväkästi. Keskustelu oli muutenkin aiemmasta poikkevaa, sähäkämpää. Ansio kuuluu nuorelle tuhatpäiselle yleisölle, jonka edessä kahdeksan vanhempaa kansalaista oli tavallista aseettomampia ja herkempiä.

Rasismista vahvimman puheenvuoron käytti melko yllättäen Eva Biaudet (r.), joka syytti ankarasti Timo Soinia (ps.) hänen puolueessaan esiintyvästä rasismista.

Biaudetia säesti Paavo Lipponen (sd.), joka lisäsi löylyä tuomalla esiin eduskunnan hallintovaliokunnan puheenjohtajan Jussi Halla-ahon (ps.) ja puolustusvaliokunnan puheenjohtajan Jussi Niinistön (ps.) nimet.

Kiivastunut Soini puolusti ankarasti Jussi Niinistöä, Jussi Halla-ahon nimeä hän ei maininnut.

Soini jatkaa luottomiehensä Niinistön vuolasta kehumista tänään blogissaan. Siinäkään hän ei puolusta Lipposen äärisyyttelyn kohteeksi samalla tavalla joutunutta Halla-ahoa.

Rasismikeskusteluun lähti vahvasti mukaan myös Paavo Arhinmäki (vas.), jota vastaan Soini veti peliin ”kampanjassa mukana olevan kissantappajan”. Arhinmäki piti vetoa erikoisena.

Sauli Niinistö (kok.) ei profiloitunut merkittävästi keskustelussa. Hän tosin äityi paljastamaan, että hänen ja Pekka Haaviston (vihr.) hienolta näyttävät Facebook-kannatusluvut ovat mainoksilla tehtailtuja. Ei ole siis ihme, että kummallakin on yli 30 000 Facebook-fania.

Ensin mainospelin oli kuulemma aloittanut Haavisto, ja Niinistö ehdotti eilen tv:ssä, että kilvan voisi vaikka lopettaa. Miksi, eivätkö he kummatkin tarvitse edelleen yhä enemmän kannattajia? Ei ihan hallittua sosiaalisen median kampanjointia.

Paavo Väyrynen (kesk.) joutui vastailemaan myös takavuosikymmenten valtakoukeroista, mutta luisteli taitavasti hymyillen takavasemmalle. Väyrynen esitteli tv-ohjelman alussa salkullisen omaa kirjallista tuotantoaan, mikä oli hieman hämmentävää.

Sari Essayah (krist.) oli aika lailla statisti kaikessa keskustelussa. Rasismikeskustelussa ärhäkkyyttä osoittanut Biaudet vastasi puolestaan sekavasti naisten asevelvollisuuskysymykseen ja siihen liittyvään tasa-arvoon saaden lopulta kakistettua, että nykyinen systeemi on hyvä.

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu