Paavo Väyrynen on hyvin lähellä ihmettä

Tein eduskuntavaalien 2011 alla jutun Uuteen Suomeen siitä, että Paavo Väyrynen (kesk.) on putoamassa eduskunnasta. Kun se sitten huhtikuussa oikeasti tapahtui, oli olo ennusmerkeistä huolimatta epäuskoinen. Eihän Väyrynen, pitkäaikainen kansanedustaja ja ministeri, suomalaisen politiikan ikiliikkuja, voi jäädä politiikan ulkopuolelle.

No eipä. Heti kesällä Väyrynen kävi vastahyökkäykseen. Keskustan sisäisen kieltäytymisleikin jälkeen tuo monen omankin karsastama mies huudatti itsensä hämmennyksen keskellä presidenttiehdokkaaksi. Pelkästään ehdokkuus oli suomalaisille politiikan asiantuntijoille yllätys.

Eikä hänen mahdollisuuksiinsa presidentiksi uskonut vielä syksyllä 2011 käytännössä kukaan, tuskin edes hän itse kaikesta näytellystä yli-itsevarmuudesta huolimatta. Syys-lokakuussa 2011 Timo Soinikin (ps.) oli gallupeissa vielä kaukana edessä.

Maratonkampanja tuotti kuitenkin tulosta. Hääräily turuilla ja toreilla sekä verkossa näkyi marraskuusta alkaen myös kyselyissä. Sitten pamahti: viime viikonloppuna hän veti Ilta-Sanomien gallupissa yhdessä toisen tähänastisen yllättäjän, Pekka Haaviston, (vihr.) kanssa reippaasti pesäeroa Soiniin  ja ex-pääministeri Paavo Lipposeen (sd.).

Väyrynen 13 prosenttia, Haavisto 12 prosenttia, Soini 9 prosenttia, Paavo Arhinmäki (vas.) 7 prosenttia ja Lipponen 5 prosenttia, näin sanoo IS:n gallup, jossa on otettu huomioon valintansa tehneet kansalaiset.

Väyrysen ja Soinin väliä on jo 4 prosenttiyksikköä. Kaikista virhemarginaaleista huolimatta täytyisi tapahtua ihme, että Soini menisi enää ohi. Väyrysen todennäköisimmäksi uhkaajaksi on jäänyt Haavisto.

Pekka Haaviston kampanja on ollut nousujohteinen parista kämmistä huolimatta. Hän tyri käsittämättömästi Helsingin Sanomien kasvoleikissä, mutta pysyi kansan silmissä uskottavana ehdokkaana. Puoliso on toilaillut, mutta sitäkin päästiin selittelemään MTV3:n Korkojen kera -ohjelmassa viime perjantaina.

Ilta-Sanomien viikonlopun gallup, joka on siis poikkeuksellisen uskottava mittaustapansa vuoksi, antaa Sauli Niinistölle (kok.) lähes 50 prosentin kannatuksen. Oli vastassa sitten Väyrynen tai Haavisto, olisi Niinistö kakkoskierroksella edelleen murskaavan ylivoimainen.

Nyt onkin hyvin mahdollista, että toista kierrosta ei edes tarvita. Tätä en pitänyt vielä vähän aikaa sitten lainkaan todennäköisenä. Julkaistuissa gallupeissa ei tosin vielä näy viime torstaina Ylen tv-tentissä esiin tullut Niinistön jyrkkä suhtautuminen laittomiin lakkoihin. Ay-liikkeen piirissä tuota laittomuuden lajia ollaan varsin halukkaita puolustamaan.

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu