Pekka Haaviston ”jytky”

Pekka Haavisto (vihr.) pärjäsi MTV3:n nettikyselyssä keskiviikkoiltana poikkeuksellisen hyvin. Pitkin iltaa näytetyissä tuloksissa hän oli tv-katsojien mielestä selvä ykkönen. Ohjelman jälkeen hänet arvioi parhaiten pärjänneeksi joka kolmas kyselyyn vastannut.

Paavo Väyrynen (kesk.) oli saanut ohjelman päätyttyä toiseksi entinen nettiääniä ja Sauli Niinistö (kok.) kolmanneksi eniten. Kumpikin heistä ylsi vain noin puoleen Haaviston äänistä. Heidän jälkeensä tulivat aika tasoissa Timo Soini (ps.) ja Sari Essayah (kd.)

Aamulehti kutsui tätä Pekka Haaviston menestystä jo jytkyksi, tosin varovasti kysymysmerkillä. MTV3:n uutisissa jututettu vaaliasiantuntija nosti myös esiin Haaviston ja puhui nettikyselyyn viitaten mahdollisesta Haavisto-ilmiöstä.

Karumpi vaihtoehto on se, että Haaviston kannattajat oli vain saatu poikkeuksellisella tavalla netissä liikkeelle. Linkki kyselyyn olikin jaossa Haaviston FB-fanisivuilla, joille on muuusikkoporukan ja maksettujen mainosten turvin onnistuttu keräämään jo yli 36 000 fania.

Haavisto sai ohjelman loppuun mennessä ääniä MTV3:n nettikyselyssä noin 8 000, alle neljäsosan Haaviston FB-fanimäärästä. Näin pienehkö sosiaalisen median faniporukka saattoi vaikuttaa oleellisesti television miljoonayleisön saamaan kuvaan Haaviston kannatuksesta. Tällä voi olla merkitystä vaalien loppusuoralla, koska mielikuvilla pelataan ja pärjääjien kelkkaan on halua hypätä.

Oikeaakin Haavisto-ilmiötä on ilmassa, mutta niin on myös Väyrys-ilmiötä, gallupkuningas Niinistön ilmiöstä puhumattakaan. Nämä kolme ovat tuoreimpien gallupien mukaan saamassa enemmän tai ainakin lähes yhtä paljon kannatusta kuin heidän edustamiensa puolueiden prosentuaalinen kannatus viime eduskuntavaaleissa oli.

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu