Uusi kulma vaaleihin, eli mitä naapurit ajattelevat meistä

Yleisradion Ykkösaamu radion puolella tarjosi tänään uuden kulman Suomen presidentinvaaleihin. Kiertohaastattelulla se loi kuvan, miten vaalejamme katsotaan Venäjällä, Ruotsissa ja Virossa. Kovin olivat erilaiset nuo suhtautumiset.

Venäjällä vaalimme eivät kiinnosta. Paikallinen media virittäytyy lähinnä maan omiin presidentinvaaleihin.

Tasavallan presidentti Tarja Halosen tämän viikon Venäjän-vierailullakin tyydyttiin vain korostamaan hyviä naapurisuhteita riippumatta siitä, ketkä maita vaalien jälkeen johtavat. Venäjän osalta tulos on jo ennakkoon selvillä, mikä kertoo sikäläisestä hieman erilaisesta demokratian sovelluksesta.

Venäläisten välinpitämättömyys Suomen vaaleja kohtaan kertoo siitä, että täällä ei ole tapahtumassa mitään itänaapurissa tunteita nostattavaa. Suomen ei uskota esimerkiksi olevan liittymässä Natoon. Näin siis hiljaisesti tulkitaan, vaikka etenkin gallupsuosikki Sauli Niinistöä (kok.) on vaalikeskustelussa tällaisesta epäilty. Ehdokas Niinistön kimpussa on ollut Nato-asiassa erityisesti ehdokas Paavo Väyrynen (kesk.).

Ruotsissa Suomen presidentinvaaleista ei ole hirveästi innostuttu. On vähän harmiteltu ja ihmetelty sitä, että naiset ja ehdokas Paavo Lipponen (sd.) eivät näissä kisoissa nyt pärjää. Jossain on Ylen kirjeenvaihtajan mukaan toisaalta paheksuttu perussuomalaisia, eli tässä tapauksessa ehdokas Timo Soinia. Puolue nähdään sikäläisissä arvioissa herkästi osana eurooppalaista muukalaisvihamielistä liikettä.

Virossa on ollut eri meininki, antoi aamulla haastateltu suomalainen ymmärtää. Suomen vaaleja kohtaan tunnettaisiin jopa innostusta. Postimees-lehden mukaan virolaiset fanittavat erityisesti Soinia. Hänhän on luvannut tehdä ensimmäisen valtiovierailunsa etelänaapuriin, jos valinta osuu kohdalle. Muut ehdokkaat menisivät ensiksi Ruotsiin.

0
Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu