Pekka-ilmiö vastaan Sauli-ilmiö

Pekka Haavisto teki sunnuntaina suomalaista poliittista historiaa. Pikkupuolueen mies pääsee haastamaan Sauli Niinistön (kok.) toisella kierroksella. Hän pudotti kolme suuren puolueen miestä taakseen.

Haaviston kampanja onnistui loppumetreillä täydellisesti. Facebookista ja muista verkkopalveluista valtamediaan levinnyt positiivinen noste sai aikaan sen, että moni oli valmis piirtämään tänään kakkosen äänestyslipukkeeseen.
 
Kun Haaviston vajaan viidenneksen kannatus myöhemmin puretaan, huomattaneen, että naiset Pekka-ilmiön pääasiallisesti tekivät. Hänen mielipiteensä ja olemuksensa vetosivat niin, että kannatus nousi tuplaksi verrattuna vihreiden kannatukseen.

Toisella kierroksella Haavisto saanee taakseen runsaasti perinteistä vasemmistoa, eli Paavo Lipposen (sd.) ja Paavo Arhinmäen (vas.) kannattajista valtaosan. Hänestä tulee todennäköisesti vahva haastaja Niinistölle, joka oli ensimmäisellä kierroksella vielä selvästi edellä.

Mitä tekevät perussuomalaisten ja keskustan kannattajat, on yksi toisen kierroksen avainkysymys. Merkittävämpi kysymys voi tosin olla se, että mitä tekevät ne naiset, jotka eivät vielä ensimmäisellä kierroksella Haavistoa äänestäneet.

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu