Sauli Niinistöstä tulee Oy Suomi Ab:n ”hallituksen puheenjohtaja”

Suomen tasavallan 12. presidentti Sauli Väinämö Niinistö, 63, nousi sunnuntaina valtaan historiallisella äänivyöryllä. Lähes kaksi kolmesta äänestäjästä oli toisella kierroksella sitä mieltä, että kokoomuslainen sopi tehtävään paremmin kuin vihreiden Pekka Haavisto.

Hänestä tulee 40-vuotiaan (entisen) puoluetoverinsa, Jyrki Kataisen, aisapari Suomen johdossa. Nämä kaksi miestä päättävät nyt maamme linjauksista niin tyvenessä kuin myrskyssä. Katainen pysyy tehtävässä vuoden 2015 kesään asti, jos viimeaikaiset suomalaisen demokratian merkit paikkansa pitävät, ja Niinistö vuoteen 2018.

Yhteistä taivalta on luvassa vähintään kolme vuotta. Ne tulevat olemaan sanalla sanoen haastavia.

Nyt kun kokoomusjuhlat on juhlittu, ovat edessä Euroopan talouskriisin syveneminen, kuntauudistustappelu, varuskuntien alasajo, Suomen valtiontalouden ongelmien paisuminen ja niihin liittyvä miljardileikkauslista, veronkorotukset, Venäjän sisäinen kuohunta ja suhteiden hoitaminen tähän demokratian savijaloilla seisovaan jättiläiseen, Nokian rippeille rakentuva hentoinen talouskasvu tai taantuma, Afganistanin sodan tuskainen jälkihoito, Iranin kriisiytynyt tilanne, Syyria, Irak, Libya, Sudan, Somalia jne.

Kataisen ja Niinistön tulee löytää tapa, jolla Suomi-laivaa ohjataan. Kataisen ja tasavallan presidentti Tarja Halosen suhde on jäänyt etäiseksi, missä mielessä tilanne on nyt aivan uusi. Niinistö on Kataisen oppi-isä samasta puolueesta, entinen valtiovarainministeri samoin kuin hän itse. Niinistö on jo osoittanut eurokriisissä ajattelua, joka on silittänyt myötäkarvaan väyrysläisiä ja soinilaisia enemmän kuin kokoomusta, mutta nähtäväksi jää, onko se liittynyt vain vaalikampanjaan.

Kataiselle vanha isäntä Niinistö Mäntyniemessä voi olla myös hankalampi henkilöasetelma kuin nykyinen. Kun tilanne äityy jossain pahaksi, hänelle tulee nyt entistä helpommin mieleen soittaa Niinistölle, sanoi perustuslaki mitä tahansa valtaoikeuksista ja siitä, kenelle päätösvalta missäkin asiassa kuuluu. Puhelut voivat olla juuri sellaisia kuin ne kahden suomalaisen miehen kesken ovat silloin kun vaikeista asioista puhutaan – töksähtäviä.

Suomea johdetaan jatkossa kuin pörssiyhtiötä kahden entisen valtiovarainministerin voimin. Kipeitä leikkauksia tehdään, mutta ihmiset pyritään toivottavasti ottamaan huomioon paremmin kuin useimmissa pörssiyhtiöissä. Kysymys tosin kuuluu, onko siihen varaa.

Suomi-nimisen valtion ”toimitusjohtajuutta” hoitaa Jyrki Katainen, mutta hänen taustallaan vaikuttaa Oy Suomi Ab:n”hallituksen puheenjohtaja” Sauli Niinistö. Jälkimmäinen ei saa antaa potkuja edelliselle, eli siihen perinteiseen malliin ei meillä ole onneksi paluuta niin paljon kuin Kekkosen aikoja maahan jossain on kaivattukin.

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu