Ranskassa 37 000 kuntaa, soittaako OECD niille poskea?

OECD:n mukaan on olemassa kansainvälistä näyttöä siitä, että kunnan väestöpohjaksi tarvitaan noin 200 000 ihmistä, jotta palvelut pystytään tuottamaan laadukkaasti, kertoo kuntaministeri Henna Virkkusen puolueen, kokoomuksen Verkkouutiset.

Järjestön Suomi-raporttiin liittyvä uutinen tuli ulos sopivasti kuntapommia edeltävänä päivänä. Sitä luettiin täällä taas kuin sanaa suoraan korkeammilta voimilta.

Eilen julkaistiin kotimaista tekoa oleva työryhmäraportti, jonka mukaan Suomelle passeli kuntien määrä olisi noin 70. Yli 250 kuntaa saisi mennä.

OECD:n pääkonttori on Pariisissa, Ranskassa. Kyseisessä Euroopan johtaviin talousmahteihin kuuluvassa maassa on lähes 37 000 kuntaa.

Koulumatematiikalla yhdessä ranskalaiskunnassa on asukkaita keskimäärin noin 1 700. Se on aika paljon vähemmän kuin 200 000. Yhdessä vähäväkisessä kunnassa kuulemma kaikki asukkaat ovat kunnanvaltuustossa.

Ranskalaiset ovat suoraan hevosen suusta saamani tiedon mukaan aina silloin tällöin pohtineet kuntien määrän vähentämistä. Yritys on katkennut aina kuin gallialaisen kukon lento.

Neuvookohan kansainvälistä talouskasvua ja vapaakauppaa edistävä OECD koskaan ranskalaisia kunta-asiassa? Ja jos neuvoo, välittääkö kukaan?

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu