Antti Rinteellä enää vain surkeita vaihtoehtoja, Jussi Halla-aho voi korjata lopulta koko potin

Koska keskustan puolue-elimet ovat päätyneet osoittamaan peukaloaan alaspäin Antti Rinteelle (sd), kulkee Rinteen ura Suomen pääministerinä kohti loppuaan.

Rinteen hallituksen taival on jäämässä lyhyeksi, jos ei todella suuria yllätyksiä tapahdu. Itsenäisyyspäivänä tulisi vasta puoli vuotta täyteen, ja siihen mennessä hallituksen loppu lienee jo tullut.

Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni toisti keskustan puoluehallituksen jälkeen pitämässään infossa, että luottamus hallituksen toimintakykyyn on horjunut.

Hallituspohja ja hallitusohjelma käyvät hänelle, mutta muun suhteen hän on viestiltään epäselvä.

”Keskusta on käynyt tänään erittäin vakavia ja periaatteellisia keskusteluita niin eduskuntaryhmässä kuin puoluehallituksessa. Meidän luottamus on vahvaa viiden puolueen koalitiolle, tälle hallitusohjelmalle, mutta meidän luottamus on horjunut hallituksen toimintakykyyn. Toivomme että sosialidemokraatit nyt palauttavat sen. Tässä maassa täytyy olla toimintakykyinen hallitus, joka herättää luottamusta kansalaisten ja hallituspuolueiden välillä”, Kulmuni selvitti.

Hän odottaa, että sosialidemokraatit ”vetävät johtopäätöksensä”. Suoraan hän ei siis pysty sanomaan, että vaatii Rinteen eroa. Sitä johtopäätöksen vetäminen yleensä tarkoittaa.

”Sosialidemokraatit toivottavasti vetävät johtopäätökset tästä tilanteesta”, Kulmuni toisti.

On tulkittava, että keskusta haluaa jatkaa nykymuotoisessa hallituksessa, jos Antti Rinne lähtee pääministerin paikalta.

Nyt odotetaan, taipuuko sdp keskustan tahtoon. Asia on sdp:n puolue-elinten käsittelyssä.

Jos sdp ei taivu keskustan tahtoon, on keskustan ja sdp:n jatko samassa hallituksessa käytännössä mahdotonta ja hallitus hajoaa. Sekin tarkoittaisi Rinteen pääministeriuran loppua.

Niin tai näin, Rinne kävelee todennäköisesti varsin läheisessä tulevaisuudessa presidentti Sauli Niinistön luokse Mäntyniemeen ja pyytää hallituksensa eroa.

Niinistö myöntäisi eron ja pyytäisi nykyisen hallituksen jatkavan toimitusministeristönä siihen asti, kun uusi hallitus on nimitetty.

Jos keskusta saa tahtonsa läpi, maahan syntyy pikavauhtia uusi hallitus samalle pohjalle kuin nykyinen ja hallitusohjelmakin pysyisi entisellään. Vain pääministerin sekä kunta- ja omistajaohjausministerin nimet vaihtuisivat.

Vahvimmilla demareissa uudeksi pääministeriksi olisivat asemansa puolesta eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman ja puolueen ensimmäinen varapuheenjohtaja, liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin.

Demareiden ja keskustan avoimen riidan tapauksessa hallitusneuvottelut alkaisivat aivan alusta, ja hallitusovea raotettaisiin myös kokoomukselle.

Miten kokoomuksen tavoitteet sitten sopisivat esimerkiksi vasemmistoliiton kanssa yhteen? Olisiko joku hallituspohja ilman sdp:tä mahdollinen?

Edessä olisi pitkä ja kivinen neuvottelutie, joka ei ehkä johtaisi mihinkään muuhun kuin uusiin vaaleihin. Sehän gallupkärjessä keikkuville perussuomalaisille kävisi.

Silloin Jussi Halla-aho voisi olla Suomen suurimman puolueen johtaja. Koska kokoomus on alkanut jo sietää perussuomalaisten radikaalia politiikan tekotapaa ja ottaa siitä jopa oppiakin, olisi Halla-ahon pääministeriys enemmän kuin lähellä.

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu