Kaikki 200 kansanedustajaa
Jos kuka tahansa meistä saa eteensä nimilistan keväällä valitun eduskunnan kansanedustajista, vaatii melkoista politiikan tietämyksen tasoa, että osaa yhdistää kaikki nimet oikeisiin kasvoihin.
Vielä vaikeammaksi menee, jos kysytään, mihin eduskunnan valiokuntaan kukin kansanedustaja kuuluu. Jos vaikeuskerrointa vielä halutaan lisätä, tulisi tietää, missä valiokunnissa mitkäkin lakihankkeet ovat käsittelyssä.
Itse putosin jo ensimmäisessä kohdassa, eli en osaa yhdistää kaikkien 200:n kansanedustajamme nimeä oikeisiin kasvoihin, vaikka uskon olevani politiikan suurkuluttaja.
Lisäksi myönnän, että en tiedä suurimmasta osasta lakiesityksiä, missä prosessin vaiheessa ne eduskunnan koneistossa pyörivät.
Koska nuo 200 vaaleilla valitsemaamme kansanedustajaa edustavat meitä kansalaisia ylimmässä päättävässä elimessämme, eduskunnassa, on heistä ja heidän tekemisistään syytä ottaa paremmin selkoa. Tästä syystä Uuden Suomen toimitus on ilmoittanut kaikille heille halusta tavata kasvokkain heidän työpaikallaan.
Olemme varanneet projektille aikaa tämän vaalikauden niin, että viimeiset haastattelut olisi tehty syksyyn 2022 mennessä. Silloin alkavat jo seuraavat eduskuntavaalit häämöttää, jos kaikki menee niin kuin Suomen vakaassa demokratiassa on totuttu. Juttuja julkaistaan tietysti liukuhihnalta aina edustajan tavattuamme.
Uskon, että pääsemme koko kansanedustajajoukkoa haastattelemalla aiempaa syvemmälle sen suhteen, mitä eduskunnassa asiallisesti tapahtuu. Siis perille lainsäädäntötyöstä, jonka hedelmät eli yksittäiset lait vaikuttavat kaikkien meidän arkeemme.
Näistä lakihankkeista ja niihin liittyvistä poliittisista kädenväännöistä raportoimme lukijoillemme parhaan kykymme mukaan.
Jos vastaamme astelee poliittinen kohu, teemme toki jutun siitäkin.
On hyvin kiinnostavaa yrittää saada selville, minkälaisia kansanvallan avainhenkilöitä meille on eduskuntaan siunaantunut. Kohtaamme heidät ihmisinä ja tarkastelemme heitä päätöksentekijöinä journalistin kriittisin silmin.
Olen erittäin ilahtunut, että useampikin kansanedustaja on jo ilmoittanut halukkuudestaan lähteä haastateltavaksi ja kiitellyt hankettamme. Ensimmäiset haastattelut ovat luvassa pian.
Siltä osin panimme koneita myös jo käyntiin, että teimme kyselyn kansanedustajille heidän työnsä arvostukseen, työn päämääriin ja palkkion tasoon liittyen. Valtaosa kansanedustajista uskoo arvostusta kansalaisten parissa löytyvän, vaikka sosiaalisessa mediassa he törmäävät valitettavan usein myös halveksuntaan.
Tässä juttua Uuden Suomen eilen tiistaina julkaisemasta kyselystä kansanedustajille:
Kuulostaa asialliselta, hyvä tet ❤
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos kannustuksesta!
Ilmoita asiaton viesti
Jos olisin lehden päätoimittaja, laittaisin (tuon fiksun edustajiemme esittelyn lisäksi) pystyyn jonkinmoisen hankkeen, jossa kaikkea eduskunnassa kehiteltävää seurattaisiin systemaattisesti, faktat ja erilaiset esitetyt vaihtoehdot kertoen, niin että samaan aiheeseen voisi aina palata, ja nähdä nopeasti mikä on muuttunut, ja mikä minkäkin puolueen kanta näyttäisi olevan. Tämä siis vaihtoehtona monien medioiden nykyisin harrastamalle henkilöpainotteiselle, lähinnä viikottaisia riitoja, konflikteja, poliitikkojen yksityisasioita ja somekohuja käsittelevälle journalismille. Tämä kaikki tietenkin käytettävissä olevien resurssien sallimissa rajoissa (on vähän työläämpää kuin viimeisimpien juorujen julkaiseminen).
Ilmoita asiaton viesti
Pohjana voisi olla linkki kyseistä hallituksen esitystä koskevalle eduskunnan sivulle (sieltä selviää asian käsittelyn vaihe) ja siihen yhteyteen koota asiaa koskevat US:n uutiset.
Ilmoita asiaton viesti
Yritämme vakavasti päästä asioiden ytimeen. Ideasi systemaattisesta seurannasta on hieno. Kaikki resurssien sallimissa rajoissa, kuten myös sanoit.
Ilmoita asiaton viesti
Idea on ihan hyvä. Tosin itse jos olisin kansanedustaja, epäröisin sellainen median haastattelusta, jonka päätoimittaja suhtautuu jo lähtökohtaisesti syvän vihamielisesti maailmankatsomukseeni ja edustamaani puolueeseen. Asia on vallan helppo tarkistaa pääkirjoituksista.
Ilmoita asiaton viesti
Miltä tuntuisi nähdä naamansa maan median päätoimittajista kootun katalogin kannessa?
Somesta poimittua: Ilmapiiri todellakin muistuttaa Orwellin 1984 maailmaa, jossa vallaĺle riitti vasta kun päähenkilö toisinajattelija Smith oli ”muokattu” sellaiseen tilaan, että hän rakasti Isoaveljeä. Ei muisteta, että demokratia ja sananvapaus tarkoittaa oikeutta ajatella ”väärin”, kuohuttavasti ja loukkaavasti.
Oikeus yksityisyyteen, sitäkin sanotaan läntisen ajattelun perusteeksi.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä hanke, kansanedustajien enemmistö ei ole suurelle yleisölle tuttuja.
Tässä samalla hieman palautetta vanhana käyttäjänä tästä Uuden Suomen ja blogipalvelun uudistuksesta:
– Blogipalvelun helppokäyttöisyys on kärsinyt roimasti uudistuksessa. Automaattinen ja pysyvä kirjautuminen ei toimi, ja kirjautumisen jälkeen päätyy blogipalvelun aloitussivulle.
– Maksullisten tilausten haku on ymmärrettävää, mutta Uuden Suomen uutiskirjeeseen ja nettijakoihin olisi hyvä merkitä jotenkin ”vain tilaajille”-jutut. Nyt on tullut harkintaan lopettaa uutiskirjeen tilaus kokonaan, koska muista uutiskirjeistä löytyvät suurelta osin samansisältöiset jutut ja merkittävä osa sisällöstä on maksumuurin takana ja ketuttaa aina avata juttu ”turhaan”.
– Uutiskirjeessä ei näy blogipostien poimintojen osalta kirjoittajien nimet.
– Ulkonäöllisesti sivujen esteettisyys ja käyttökokemus on huonontunut todella paljon. Toivottavasti tähän tulee kehitystä. Ei houkuta Puheenvuoroa avata erityisesti kun ulkoisesti sivut ovat todella rumat ja hankalakäyttöiset.
– Plussaa: Nyt sivuilta pääsee liikkumaan myös muiden Alma Median julkaisujen välillä.
Ilmoita asiaton viesti