Kaikki 200 kansanedustajaa

Jos kuka tahansa meistä saa eteensä nimilistan keväällä valitun eduskunnan kansanedustajista, vaatii melkoista politiikan tietämyksen tasoa, että osaa yhdistää kaikki nimet oikeisiin kasvoihin.

Vielä vaikeammaksi menee, jos kysytään, mihin eduskunnan valiokuntaan kukin kansanedustaja kuuluu. Jos vaikeuskerrointa vielä halutaan lisätä, tulisi tietää, missä valiokunnissa mitkäkin lakihankkeet ovat käsittelyssä.

Itse putosin jo ensimmäisessä kohdassa, eli en osaa yhdistää kaikkien 200:n kansanedustajamme nimeä oikeisiin kasvoihin, vaikka uskon olevani politiikan suurkuluttaja.

Lisäksi myönnän, että en tiedä suurimmasta osasta lakiesityksiä, missä prosessin vaiheessa ne eduskunnan koneistossa pyörivät.

Koska nuo 200 vaaleilla valitsemaamme kansanedustajaa edustavat meitä kansalaisia ylimmässä päättävässä elimessämme, eduskunnassa, on heistä ja heidän tekemisistään syytä ottaa paremmin selkoa. Tästä syystä Uuden Suomen toimitus on ilmoittanut kaikille heille halusta tavata kasvokkain heidän työpaikallaan.

Olemme varanneet projektille aikaa tämän vaalikauden niin, että viimeiset haastattelut olisi tehty syksyyn 2022 mennessä. Silloin alkavat jo seuraavat eduskuntavaalit häämöttää, jos kaikki menee niin kuin Suomen vakaassa demokratiassa on totuttu. Juttuja julkaistaan tietysti liukuhihnalta aina edustajan tavattuamme.

Uskon, että pääsemme koko kansanedustajajoukkoa haastattelemalla aiempaa syvemmälle sen suhteen, mitä eduskunnassa asiallisesti tapahtuu. Siis perille lainsäädäntötyöstä, jonka hedelmät eli yksittäiset lait vaikuttavat kaikkien meidän arkeemme.

Näistä lakihankkeista ja niihin liittyvistä poliittisista kädenväännöistä raportoimme lukijoillemme parhaan kykymme mukaan.

Jos vastaamme astelee poliittinen kohu, teemme toki jutun siitäkin.

On hyvin kiinnostavaa yrittää saada selville, minkälaisia kansanvallan avainhenkilöitä meille on eduskuntaan siunaantunut. Kohtaamme heidät ihmisinä ja tarkastelemme heitä päätöksentekijöinä journalistin kriittisin silmin.

Olen erittäin ilahtunut, että useampikin kansanedustaja on jo ilmoittanut halukkuudestaan lähteä haastateltavaksi ja kiitellyt hankettamme. Ensimmäiset haastattelut ovat luvassa pian.

Siltä osin panimme koneita myös jo käyntiin, että teimme kyselyn kansanedustajille heidän työnsä arvostukseen, työn päämääriin ja palkkion tasoon liittyen. Valtaosa kansanedustajista uskoo arvostusta kansalaisten parissa löytyvän, vaikka sosiaalisessa mediassa he törmäävät valitettavan usein myös halveksuntaan.

Tässä juttua Uuden Suomen eilen tiistaina julkaisemasta kyselystä kansanedustajille:

Uuden Suomen kysely: Valtaosa kansanedustajista uskoo työnsä arvostukseen, mutta ”oksennussanko”-tuntemus pistää silmään

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu