Putinin maailmansota

Tietokirjailija Jessikka Aro Putinin maailmansota -kirjan julkistustilaisuudessa tiistaina.

Tietokirjailija Jessikka Aro on kirjoittanut tärkeän teoksen Putinin maailmansodasta, sodasta jonka Venäjän pitkäaikainen diktaattori on käynnistänyt jo kauan sitten.

Putinin maailmansota -kirjassa (Johnny Kniga, 2024) Aro jatkaa siitä, mihin hänen maailmallakin mainetta niittänyt Putinin trollit -kirjansa (Johnny Kniga, 2019) jäi.

Putinin maailmansota on viattomia ihmisiä tappavaa sotaa, mutta samalla myös sotaa informaation kaikilla rintamilla. Kreml on onnistunut nujertamaan suunnitelmallisilla harhautustoimillaan läntiset demokratiat todistetustikin esimerkiksi järkyttävässä Smolenskin tapauksessa.

Tätä Putinin hallinnon vuoden 2010 hybridioperaatiota on ollut paljastamassa puolalainen toimittaja Marek Pyza. Hän oli paikan päällä venäläisiä rohkeasti uhmaten todistamassa Putinin hallinnon peittelytoimia, kun Puolan presidentti ja lähes sata muuta puolalaista oli kuollut (lue: murhattu) Venäjällä 14 vuotta sitten.

Smolenskin tapauksesta jäi elämään Putinin Venäjän muokkaama tarina ”lento-onnettomuudesta”, jonka syylliseksi leimattiin puolalainen lentäjä. Venäjä on takavarikoinut Smolenskin katastrofin mustat laatikot ja koneen rungon sekä kontrolloinut tiukasti toimintaa turma-alueella, joten tarkka riippumaton tutkimus turman syistä on mahdotonta.

Käry on joka tapauksessa käynyt. Aihetodisteita Venäjää vastaan on vino pino, ja lisäksi brittiläinen rikoslaboratorio on todennut, että Smolenskin hylystä otetuissa näytteissä on jäämiä TNT-räjähteestä.

Puolan poliisi oli päätynyt tutkimuksissaan aikoinaan toiseen lopputulokseen, mikä saattoi liittyä maan senaikaisen hallituksen talousnöyristelyyn Putiniin päin. Nöyristelyhän oli Euroopassa vielä puolitoista vuosikymmentä sitten ja paljon sen jälkeenkin hyvin yleistä (vrt. Suomi).

Jessikka Aro on haastatellut kirjaansa tutkivaa työtä tehnyttä Marek Pyzaa, kuten myös Smolenskissa menehtyneiden lähiomaisia. Heitä oli paikalla tiistaina Helsingissä Putinin maailmansota -kirjan julkistamistilaisuudessa.

Tietokirjansa lopussa Jessikka Aro kiittää ihmisiä, joita hän kutsuu totuuden etsijöiksi. Sitä hän tekee itse poikkeuksellisen rohkeasti: etsii totuutta maailmassa, jossa julmaa hyökkäyssotaa Ukrainassa käyvä Venäjä pyrkii muuntamaan totuutta kaikin käytettävissä olevin keinoin.

Arvostan Aron ja Pyzan kaltaisia uskaltavia ihmisiä erittäin suuresti. Heidän ansiostaan tiedämme enemmän.🙏

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu