Sauli Niinistön vuoro joutua Jussi Halla-ahon hampaisiin

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön keskiviikkoinen uudenvuodenpuhe keräsi laajalti kiitosta, mutta yksi eduskuntapuolueen puheenjohtaja ei sen sanomasta pitänyt.

Tämä yksi on oppositiopuolue perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho, jota Iltalehti on haastatellut.

Jyrkintä arvostelua presidentti Niinistö saa Halla-aholta puhuttuaan lainsäädännöstä liittyen kansanryhmää vastaan kiihottamiseen ja sananvapauteen.

”Maalittaminen ja vihapuhe ovat uudempaa ilmaisua yleisessä keskustelussa. Lainsäätäjämme on kuitenkin ollut kaukaa viisas. Esimerkiksi kiihottaminen kansanryhmää vastaan sekä yksilön kunniaa, rauhaa tai yksityisyyttä loukkaavat teot ovat jo vanhastaan olleet rangaistavia. Muita ihmisiä kohtaan rikoksen tekevä joutuu siitä vastuuseen. Siinä ei ole mitään yhteyttä sananvapauteen saati sen rajoittamiseen”, presidentti sanoi puheessaan.

Halla-ahon mielestä ”Niinistö on tässä asiassa väärässä”.

”Rikoslain pykälä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan nykymuodossaan nimenomaan rajoittaa sananvapautta eikä edistä mitään hyvää asiaa”, perussuomalaisten puheenjohtaja arvioi Iltalehdelle.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä jätti viime marraskuussa lakialoitteen kiihottamispykälän muuttamisesta. Puolueen mukaan nykyinen kielto kiihottamisesta kansanryhmää vastaan on ”liian tulkinnanvarainen pykälä”.

Halla-aho vetää nyt esille Venäjä-kortin Niinistön tuoretta kannanottoa arvioidessaan.

”On olemassa sellaisiakin yhteiskuntia, joissa presidentti sanelee lainsäädännön, esim. Venäjä, mutta Suomessa on Kekkosen aikojen jälkeen kuljettu määrätietoisesti toiseen suuntaan. Pääsääntöisesti poliitikot ja puolueet ovat pitäneet hyvänä sitä, että presidentti pysyttelee päivänpolitiikan ja politikoinnin yläpuolella, Halla-aho kommentoi Iltalehdelle.

Vaikka vihapuheen vähättely ei ole perussuomalaisten kohdalla mitään uutta, on näin jyrkkä asettuminen tasavallan presidenttiä vastaan epätavallista.

Demokratiassa presidentin näkemysten arvosteleminen on tietysti täysin hyväksyttävää, ei siinä mitään. On kuitenkin kiinnostavaa nähdä, vähentääkö vai lisääkö perussuomalaisten suosiota se, että tällä kerralla Halla-ahon hampaisiin joutui suomalaisten ylivoimaisesti eniten arvostama vallankäyttäjä.

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu