Suomi tasoitti tiensä Natoon
Ei liene kenellekään minut tuntevalle henkilölle epäselvää, että kannatan Suomen jäsenyyttä puolustusliitto Natossa. Olen ollut tätä mieltä selkeämmin viitisentoista vuotta.
Vielä 2000-luvun alussa oli viitteitä siitä, että Venäjä voisi jatkaa kehittymistään kohti muita valtioita kunnioittavaa demokratiaa.
1990-luvulla Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen oli syttynyt toivon kipinä, joka hehkui vielä pitkään, vaikka presidentti Vladimir Putinin puheet ja teot antoivat jo hänen valtakautensa alkuvuosina aavistuksen siitä, mitä oli tulossa.
Vuodesta 2005 Putin alkoi julkisesti haikailla Venäjän edeltäjän, Neuvostoliiton, pienempiä naapurikansoja alistaneen mahtailun perään.
Suomen suuntaan Putinin Venäjä jatkoi mukavan kaverin esittämistä, koska Suomi ilman sotilaallisia liittolaisia oli ilmeisesti sikäläisen arvion mukaan joka tapauksessa sen hyppysissä. Samalla Venäjä sitoi Suomen pahaa aavistamatonta energiasektoria itseensä.
Putinia poikkeuksellisen rohkeasti vastustaneen venäläisen toimittajan Anna Politkovskajan murha syksyllä 2006 oli monin tavoin käännekohta. Silloin tosiasiassa laskeutui synkkä pilvi koko Venäjän ylle, ja aina mustemmaksi se on muuttunut.
Tuli Georgian sota 2008 ja venäläisten operoimat aluekaappaukset. Tämän jälkeen Kremlin kansainvälinen aggressiivisuus on vain kasvanut, vaikka itsekin olen varmaan monen muun tavoin toivonut, että Venäjän valtiojohdon ajatusmaailma tervehtyisi ja se lopettaisi muiden uhkaamisen.
Kuitenkin kävi niin, että Kreml nujersi totaalisesti maan poliittisen opposition, Venäjän oikeuslaitos alkoi jakaa entistä mielivaltaisempia tuomioita ja maan riippumaton media murskattiin.
Krimin valtaus ja sodan käynnistäminen Ukrainassa 2014 vei jo käytännössä koko luottamuksen. Putinin Venäjä oli tehnyt kansainvälisesti ratkaisevan virheen.
Maan sisällä suunta oli yhtä synkkä. Johtava oppositiopoliitikko Boris Nemtsov murhattiin 2015. Kansalaiset peloteltiin hiljaisiksi.
24.2.2022 jää historiaan päivänä, jolloin Putinin Venäjä menetti viimeisetkin luottamuksen rippeet, kun se hyökkäsi ilman mitään järjellisiä perusteita laajamittaisesti naapurimaahansa Ukrainaan ohjuksin, raketein, tykein, tankein ja muin asein.
Sittemmin on raportoitu venäläisten miehitysjoukkojen tekemistä barbaarisista siviilimurhista ja raiskauksista Ukrainassa.
Näitä rikoksia puidaan ehkä vielä jonain päivänä oikeudessa samalla tavalla kuin natsi-Saksan pyöveleiden karmeudet läpivalaistiin natsidiktatuurin kaaduttua. On saatava tietää, kuka ilmeiset hirmuteot Ukrainassa on tehnyt ja kuka Venäjällä on antanut niihin käskyt.
Ukraina puolustautuu urheasti, eikä pidä tappiota sodassa mahdollisena. Se on uhrautumista myös Suomen puolesta.
Suomen Nato-jäsenyyden hakemusprosessin nyt jo käytännössä alettua Venäjä on tehnyt omia ilkeyksiään, koska sen mielestä rauhalliset naapurivaltiot eivät ilmeisesti saisi suojautua arvaamattomia tyranneja vastaan.
Toistaiseksi on nähty joidenkin nettisivujen kaatumista, ilmatilaloukkaus ja ydinaseiden ”Itämerelle tuomisella” uhkailu.
Kaksi ensimmäistä ilmeisen venäläisperäistä tekoa ovat joutavaa ilkeyttä ja kiusantekoa ilman suurempaa merkitystä. Kolmas on yhtä lailla tyhjänpäiväinen reaktio, koska ydinasevaltio Venäjä on jo aikapäiviä sitten tuonut ydinkärkiään hyvin todennäköisesti Kaliningradiin, asiantuntijat tietävät.
Naton jäseneksi me olemme pääsemässä, kun hakemus jätetään. Kaikki isot jäsenmaat sen ovat käytännössä taanneet puheella avoimista ovista.
Suomen Nato-jäsenyydelle ovat tasoittaneet tien maamme edelliset sukupolvet. Suomi säilytti sotasukupolven valtavin uhrauksin itsenäisyyden vuosien 1939-1944 sodissa, joissa Neuvostoliitto onnistui kuitenkin saamaan Karjalan, Petsamon ja Suomenlahden saaria.
Menetetyt alueet Suomi on menettänyt pysyvästi. Suomen ja Venäjän välisistä rajoista vallitsee maiden välillä yksimielisyys.
Suomen tie osaksi läntisiä yhteisöjä on monivaiheinen. Suomi läheni länttä ja Eurooppaa jo Urho Kekkosen kauden Efta-liitännäissopimuksella 1961, sitten EEC-vapaakauppasopimuksella 1974 ja Mauno Koiviston kauden EY-hakemuksella 1992 sekä lopulta Martti Ahtisaaren kauden EU-jäsenyydellä 1995.
Nato-optio puolestaan tuli selkeässä muodossa Matti Vanhasen porvarihallituksen ohjelmaan vuonna 2007. Tästä muistutti konkaritoimittaja Unto Hämäläinen, jonka mukaan siinä ohjelmassa luki, että Suomi ”säilyttää mahdollisuuden hakea Naton jäsenyyttä”. Tuolloin presidenttinä oli Tarja Halonen.
Koko sodanjälkeisen ajan Suomi on huolehtinut kyvystään puolustaa maata. Sekin on tasoittanut tietämme liittyä puolustusliittoon.
Suomalaisilla ei ole päällä olevassa Nato-prosessissa pelättävää. Itänaapurin uhitteluja saamme ilmeisesti kuulla ja nähdä lisää tänä vuonna, mutta se kuuluu heikäläisittäin asiaan.
Valtiojohtomme, tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Sanna Marin kärjessä, osaa pohjustaa maailmalla hallituksen avainministereiden ja asiantuntijavirkakunnan tukemana Suomen länsi-integraation viimeisen etapin. Siitä on saatu viimeisen parin kuukauden aikana selkeitä näyttöjä.
Ratkaisevan sysäyksen poliittisille päättäjille antoi Suomen viisas kansa, jonka selvä enemmistö kääntyi Putinin Venäjän tekojen vuoksi sotilaallisen liittoutumisen kannalle.
Kansaa edustava eduskunta käynnistää tällä viikolla keskustelun Suomen turvallisuuspolitiikan vaihtoehdoista muuttuneissa oloissa, käytännössä Nato-jäsenyydestä. Viime viikolla julkaistu valtioneuvoston selonteko tarjoaa keskustelulle hyvät eväät.
Eduskunta sinetöi ehkä jo tulevana syksynä sen, että Suomesta tulee puolustusliiton jäsen, joka osaltaan rakentaa rauhaa ja jolla on Naton pysyvien turvatakuiden eli viidennen artiklan lisäsi suojanaan jatkossakin omat vahvat puolustusvoimat.
Suomi pystyy Nato-jäsenenäkin rakentamaan yhteistyön siltaa myös Venäjän suuntaan sitten, kun sen aika on.
Eihän tässä Suomen tarvinnut tehdä mitään, kun Venäjä sen tien tasoitti.
X
Ilmoita asiaton viesti
”Suomen Nato-jäsenyydelle ovat tasoittaneet tien maamme edelliset sukupolvet.”
Markku esittää Suomen Natopolun historian valossa jotenkin vääjäämättömänä lopputulemana, ja kuitenkin vielä 2 kk sitten liittoutumisen kannatus oli se sama noin 25% jota se on ollut vuosikymmenet eikä ”kukaan” tosissaan tehnyt mitään Natoon liittymiseksi. 24.2. ja vain se muutti kaiken.
Jos historia olisi mennyt toisin ja meidän kohtalomme olisi sodan jälkeen ollut Baltian tai itä-blokin, olisimme liittyneet Natoon vuonna 1999 tai viimeistään 2004. Mitään tekemistä talvisodan puolustustaistelun, EEC:n tai EU:in liittymisen kanssa ei nykyisellä Natoon hakeutumisella ole. Halonen piti Naton ulkopuolella pysymistä presidenttikautensa suurena saavutuksena.
Jos jotain niin meidän historiamme esti meitä liittymästä Natoon vielä 30 vuotta Neuvostoliiton lakkauttamisen jälkeenkään.
Ilmoita asiaton viesti
”… Neuvostoliiton lakkauttamisen jälkeenkään.”
– Ainakin minä huokaisin helpotuksesta v. 1991, kun itänaapurilta lähti ”ideologia alta”, eikä Uusi Wapaa Wenäjä enää tulisi tekemään sosialistista lähetystyötä. Myöhemmin on käynyt ilmi, että missio voi perustua myös toisaalta hataraan historiantulkintaan, toisaalta – surullinen hallintokäsite – geopolitiikkaan*).
*) Merkitys: meidän on kuulkaa hei välttämättä pidettävä hallussamme paitsi nykyistä aluettamme, myös etupiiri-suojavyöhyke-turva-aluetta sen ulkopuolella.
Ilmoita asiaton viesti
Muistan tuon helpotuksen huokauksen ja optimismin, historian loppu ja liberaalidemokratia voitti. Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen melkein tähän päivään asti Suomessa pilkattiin avoimesti mm. baltteja jotka koko ajan tiesivät mikä Venäjä oikeasti on. Me katsoimme ylimielisesti päältä ja teeskentelimme olevamme asiantuntijoita.
Ilmoita asiaton viesti
Siihen halpaan ei Suomessa kuitenkaan menty, että olisi ajettu reserviläisarmeija ja varusmiespalvelus alas. Ruotsi sen sijaan uskoi Hyvän Voittoon… no, heikäläisillä on kivempi itänaapuri kuin Suomella.
Ilmoita asiaton viesti
Baltit antautuivat 1939–40. Suomen kokonaan erilainen tilanne johtuu siitä. Suomi pyrki sodan jälkeen Ruotsin ja Itävallan kaltaiseen asemaan ja taitavasti pääsi siihen.
Pienintäkään järkeä ei olisi ollut Suomen Natoon pyrkimisessä vuonna 1999 tai 2004. Tämä ei ole kannanotto Puolan, Tshekin, Unkarin tai Baltian maiden pyrkimyksiin. Heillä oli oma tilanteensa.
Joidenkin suomalaisten ylimielisyys etelänaapureita kohtaan on sinänsä hävettävää. Ei kuitenkaan samaa luokkaa kuin Viron ex-presidentin ilvestely. Mies itse uskalsi ryhtyä virolaiseksi vasta vuonna 1993.
Huuskon aikataulu pitää paikkansa. Nato-optio tuli Halosen, Vanhasen ja Tuomiojan kaudella. Isäntämaasopimus tuli Niinistön, Stubbin ja Tuomiojan kaudella.
Sopiva aika Suomen pyrkiä Naton jäseneksi on juuri nyt.
Ilmoita asiaton viesti
Meillä on eri käsitys siitä mikä on sopiva aika.
1999 tai vielä 2004 Venäjä ei olisi juuri olkiaan kohauttanut ja Suomi olisi mennyt Natoon ilmoitusluontoisesti. Nyt ”sopivaan aikaan” Venäjä uhkailee jopa sotilastoimin ja Suomi etsii muilta mailta jotain turvatakuun tapaista, mitä yhdenkään aikaisemmissa laajentumisissa osallistuneiden maiden ei tarvinnut tehdä. Arvuutellaan Venäjän vastatoimien laatua ja laajuutta.
Nyt on sopiva aika liittyä ainoastaan siksi, että Suomi ei sitä aikaisemmin tehnyt.
Ilmoita asiaton viesti
Sopiva aika on juuri nyt, kun aikaisemmin emme ymmärtäneet etuamme.
Toki parempi myöhään kuin ei silloinkaan. Parempia aikoja on ollut ja mennyt. Nyt on kuitenkin meidän aikamme.
Ilmoita asiaton viesti
Janne, onneksi emme joutuneet näkemään tuota esittämääsi vaihtoehtoista historiaa, jossa Suomi olisi menettänyt itsenäisyytensä viime sodissa. Koska sotasukupolven uhrauksilla sen säilytimme, alkoi Suomen liittyminen läntisiin yhteisöihin yksi kerrallaan.
Nyt olemme matkalla Natoon vauhdikkaasti, mikä ei olisi tapahtunut tällä tavoin ilman Putinin Venäjän barbaarista hyökkäystä Ukrainaan. Ratkaisevan sysäyksen liittymiselle tässä tilanteessa antoi Suomen viisas kansa.
Ilmoita asiaton viesti
”Ratkaisevan sysäyksen poliittisille päättäjille antoi Suomen viisas kansa”
No en nyt tiedä tuosta. Kyllä aika ”loputtomiin” kesti, ennen kuin suurin osa suomalaisista älysi alkaa kannattamaan NATOa. 90-luvulla tai koska vain sen jälkeen olisi ollut vielä parempi aika. Mutta parempi sentään myöhään kuin liian myöhään. Laitetaan nyt sitten vaikka liki loputtoman suomettumisen piikkiin se viivyttely viisauden suhteen tässä asiassa…..
Ja siitä kunnia toki monille kansalaisille, että sentään nyt tänä vuonna ovat älynneet NATO-jäsenyyden olevan järkevää Suomelle. Ehken ala loputtomiin valittaa siitä, että ymmärryksen saaminen monilla kesti todella kauan. Sattuuhan sitä itse kullekin eri kysymyksissä.
Ilmoita asiaton viesti
Paasikiven mielestä kansa on päinvastoin tyhmää.
Ilmoita asiaton viesti
”Paasikiven mielestä kansa on päinvastoin tyhmää.
”
Paasikivi kuului kansaan eli oli kai osin tyhmä itsekin kuten me kaikki joltain osaltamme. Tietenkin voimme laittaa älykkyystestejä, jotka nekin mittaavat vain tietynlaista älykkyyttä. Ja jos laitetaan keskikriteeri siihen sataan/100 pojoon, niin aina puolet jää siitä alle. Sanoo jokin älykkyystesti mitä tahansa, niin tarvitsemme niitäkin (yhtään heitä väheksymättä), jotka eivät saavuta puoltaväliä jossain testissä. Jossain toisessa testissä osat voisivat vaihdella rajustikin – riippuu testistä. Itselläni on Paasikiven päiväkirjat, eikä hän nyt sen erikoisemmalta kuulosta luettuna kuin moni muukaan.
Kansaa tietysti pystyy monin osin manipuloimaan tehokkaastikin ( mikäli on keinoja siihen kuten esim. Venäjällä tällä hetkellä tai Pohjois-Korealla tai natsien aikaan natsijohdolla ), niin että heistä suuri(n) osa uskoo lähes mihin tahansa. Mutta se on sitten toinen asia – täysin tunnettu asia kyllä, ja siitä on tehty paljon tutkimuksiakin. Suomalaisten NATO-kantoihin varmasti vaikutti vuosikymmenten pituinen karu suomettuminen. Tarvittiin todella paljon, että suomettumisen pitkäkestoiset vaikutukset vihdoin murtuivat useimmilta.
Ilmoita asiaton viesti
Itse odottelin (aika neutraalisti) keskusteluja natoon liittymisen vaikutuksista.
Viime vuoden lopulla kuitenkin tuli itselleni selväksi että mikään keksimäni Nato vastainen asia ei ollut niin merkittävä etteikö Naton tuoma turva olisi arvokkaampi asia.
Koostetta: https://drive.google.com/file/d/1gtN0jWZOQn6Rud8GU8dpVpd2IPufL71H/view
Ilmoita asiaton viesti
Oman myönteinen Nato-kantani vahvistui jo 90-luvulla ja sen
kannan vahvistajanani oli oma isäni, -22 syntynyt jatkosodan käynyt pikakiväärimies jonka perusteli Naton liittymisen Varsinaisuomalaisen juron miehen tapaan yhdellä lauseella ”Ettemme taas jäisi yksin”
Ilmoita asiaton viesti
Nyt kun jäsenyys on varmistettu viisaan vasemmistohallituksen työn tuloksena, on aito lupa jättää äänestämättä Kokoomusta, joka ei ole tähänkään asti Nato-jäsenyyttä pyrkinyt edistämään. Poikkeuksen tekee Stubb, mutta hän ei ole Kokoomus.
Kokoomuksen asema on epätoivoinen. Erilaista Nato-signalointia harjoitetaan, mutta uskottavuus nolla. Kaikki Nato-kannattajat eivät ole kokoomuslaisia, vaikka Orpo sitä fantasioi.
Meillä on surkein oppositio 30 vuoteen. Hallitus ehti valmistella Nato-jäsenyyden haun ennen kuin Orpo ehti sitä vaatia. Miten tässä kävi näin?
Ilmoita asiaton viesti
No muutoin en viitsi tuohon puuttua. Mutta Suomen NATO-jäsenyyden myötä monelta kokoomusta äänestävältä lähtee tosiaan tärkeä/tärkein syy äänestää puoluetta. Todellakin parempi niin IMHO. Kun ei monen tarvitse NATO-jäsenyyden takia sentään äänestää, niin voi katsella parempiakin puolueita. Vaihtoehdot kieltämättä eivät ole hurraa-huutoja nostattavia… mutta eiköhän moni löydä kokoomusta paremman vaihtoehdon tai jättävät edes äänestämättä. Tuo näkyy kyllä gallupeissa ajan kanssa Suomen saatua NATO-jäsenyyden.
Mutta hoidetaan tämä NATO-jäsenyys ensin.
Ilmoita asiaton viesti
”Kokoomuksen asema on epätoivoinen.”
Joo, huomaa kannatuslukemistakin.
Ilmoita asiaton viesti
Sitten täytyy olla surkein eduskunta 30-vuoteen kun tällä hetkellä on surkein hallitus 105 vuoteen.
Ilmoita asiaton viesti
”Viisas vasemmistohallitus”
Saanko nauraa? tai no, nauran jo!
Kyllä Kokoomuksen epätoivoinen asema käy sääliksi. Orpo on epätoivoinen, vuoden päästä tästä päivästä pääministeri.
Ilmoita asiaton viesti
Ei tasoittanut.
Mm. Saksa voi venyttää Venäjän tahdon mukaiseti Suomen päätöstään vuosikausia, kuten varsin todennäköistä näin tekeekin Putinin pyynnöstä liittokanslerille – paikalliselle demarilleen.
Britannia ja Yhdysvallat ovat olleet täysin toista maata EU: n hameenheiluttelun sijaan jo alusta lähtien ennakoivasti Ukrainan suhteen Venäjän päätettyä kansantuhonnasta.
Jos Putin uhkaa sulkea energiahanat Saksalta, Suomen turvallisuusasema myydään alta minuutin. Ainoana suojana ovat Yhdysvallat ja Britannia + osa natomaista Euroopassa.
Ilmoita asiaton viesti
”Vielä 2000-luvun alussa oli viitteitä siitä, että Venäjä voisi jatkaa kehittymistään kohti muita valtioita kunnioittavaa demokratiaa.”
Niin meillä demokratiakehitys on pysähtynyt jo 80-luvulla, eikä kansalaiset vieläkään saa äänestää edes Nato jäsenyydestä.
Ilmoita asiaton viesti
Eikö meillä ole eräs maailman parhaimmista parlamentaarisista demokratioista ?
Putinistit yrittävät jarruttaa kaikin keinoin länsiliittoutumista vanhojen jo kommunismin aikaan ostettujen aivojen kautta paratiisisaarien salatilein.
Laitisen mukaan demokratia voi hyvin Venäjällä yhä edelleen ja lännessä kovin alkeellista ?
Kivat sulle…
Ilmoita asiaton viesti
Minulla ei ole mitään tekemistä Putinin kanssa, enkä tietääkseni tunne edes ketään Venäläistä.
Minä olen vain ja ainoastaan demokratian asialla ja olen nimenomaan oman maamme demokratiasta huolissaan, en muiden maiden.
Ilmoita asiaton viesti
Katsos, kun viisaan kansan kannaksi riittää muutaman tuhannen vastaajan nettigallup. Yli 70-vuotiaat karsiutuu näin suurin piirtein ulos, siis ne viisaat.
Ilmoita asiaton viesti
Kyselyistä karsiutuu yli 99% kansasta ja päätös tehdään alle 2000 ihmisen valikoidulla otannalla. Siinä on meidän maan demokratia tänä päivänä 2020-luvulla.
Ilmoita asiaton viesti
Aika monet gallupit on jo tehty ja viimeisten mukaan NATO-vastustus on reilusti alle 20%. Kyllä tuo homma on täysin selvä jo. Vaatii selvää älyllistä epärehellisyyttä kuvitella etteikö NATO-jäsenyydellä ole täysin selvä kannatus Suomessa. Poliitikot ovat taiteilleet omia kantojaan jo sen (kansalaisten mielipiteen) mukaan, ja vähemmän yllättävää on selvä kannatus eduskunnassakin ( pois luetaan vasemmisto ja VKK ).
Ilmoita asiaton viesti
Kun asiaa kysytään valikoidulta alle 2000 ihmisen joukolta, saadaan tulokseksi mitä halutaan.
Ilmoita asiaton viesti
Jos niin haluat uskoa. Suomi ei ole P-Korea. Mutten usko minkään sanomani muuttavan kantaasi eli ei maksa vaivaa yrittää keskustelua.
Ilmoita asiaton viesti
Minun kantaani siihen, että Natosta tulee järjestää kansanäänestys, ei muuteta millään keinolla. Minuun ei voi vaikuttaa ryhmäpaineilla tai joukkopsykologialla, kuten useimpien muiden.
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/ivan-puopolon-kolumni-uskaltakaa-ajatella-toisin/8118008?fbclid=IwAR2xRsyzrYWJhBFNoGtQ_EKpCJOz1d-8CDV7uPf5RsWinyLiRa1k8iMilNw#gs.xc8qpu
Olen selvillä miten ihmisiin vaikutetaan ja osaan suojautua.
Ilmoita asiaton viesti
Päätöksen tekee eduskunta, jota saa äänestää 100% äänioikeutetuista. Suomessa, niin kuin lähes kaikkialla, demokratia on edustuksellista.
Ilmoita asiaton viesti
Ikivanha järjestelmä jota on syytä muuttaa mahdollisimman pian.
Ilmoita asiaton viesti
Siispä odotetaan ensi kevään vaaleja ja painotus NATO-asioilla.
Ilmoita asiaton viesti
Ei odoteta, koska kansan valitsema eduskunta näkee asian niin, että viivyttelystä olisi haittaa.
Ilmoita asiaton viesti
Demokratian vastainen toiminta on kovaa palstalla, kun ei voida puuttua siihen, että ajan demokraattista päätöstä Natosta, mennään suoraan henkilöön ja hänen ammattiinsa. Ja vielä verrataan demokratiaa ajavaa yhteen maailman pahimpaan murhaajaan.
Siitä huolimatta teen kaikkeni demokratian puolesta, eli sen eteen, että kansalaisilla on oikeus päättää heitä koskevista asioista.
Ilmoita asiaton viesti
Aika merkillinen lähtökohta, ettei parlamentaarinen demokratia ole demokratiaa lainkaan. Vain suora demokratia eli kansanäänestys kelpaa?
Haluaisitko, että muistakin tärkeistä asioista järjestettäisiin kansanäänestys? Eli siis visioissa äänestys äänestyksen perään ja perustuslain muutos, jolla neuvoa-antava kansanäänestys kumoutuisi ja tilalle sitova äänestys?
Ilmoita asiaton viesti
Kannatan Sveitsin mallin mukaista suoraa demokratiaa, jossa poliitikoilla ei ole mahdollisuutta tehdä kansalaisten valtaosan vastaisia päätöksiä. Poliitikkojen tehtävä olisi ainoastaan toteuttaa sitovien kansanäänestysten tulokset, eikä ajaa omia tai ostettuja agendojaan.
Ihmettelen miten kansalaiset vielä 2020-luvulla hyväksyvät jälkeenjääneen järjestelmän omaksi tappiokseen.
Ilmoita asiaton viesti
Puolustatko lapsiasi venäläisten terrorilta ja naisten – lasten raiskauksilta sveitsiläiseen tapaan rynnäkkökiväärein kotiammuksin, vai omin omin sanoin ?
Olet jo tainnut valita puolesi.
Varsinainen Venäjän marionetti, joka halventaa länsimaista demokratiaa Putinin opein.
Ilmoita asiaton viesti
Puolustan demokratiaa, koska en luota poliitikkojen asioiden hoitamiseen. Kansalaiset ovat saaneet kärsiä jo ihan tarpeeksi poliitikkojen virhearvioinneista ja nyt niihin ei ole varaa. Siksi kansalaisten tulee saada päättää Natosta.
Mitä sinulla on demokratiaa vastaan, etkö osaa päättää asioistasi itse? Onko holhousvaltion kasvatti niin onneton, ettei ymmärrä miten jälkeenjäänyt järjestelmä on?
Ilmoita asiaton viesti
Jos Natosta järjestettäisiin kansanäänestys, Venäjä manipuloisi tulosta trollitehtailulla. Sillä pelillä se sai sen oranssin pellen Yhdysvaltain presidentiksi ja Brexitin.
Nato on puolustusliitto – sanan nimenomaisessa tarkoituksessa.
5. artikla aktivoituu kun johonkin Naton jäsenmaahan hyökätään – ja silloinkin jokainen jäsenmaa tekee itse päätöksensä antamastaan avusta.
Nato ei siis uhkaa Venäjää tai pyri mitenkään ”saartamaan” Venäjää. Tämä on nimenomaan sitä propagandaa, jolla Venäjän hallinto oikeuttaa toimiaan tällä hetkellä.
Putinin hallinnon täysin järjetön ja tuomittava päätös hyökätä Ukrainaan ja tappaa täysin viattomia siviilejä on Venäjän päätös – ei Ranskan, Yhdysvaltojen tai Iso-Britannian.
Ja kyllä, Venäjä on toiminut samalla järkyttävällä tavalla ennenkin myös muualla tappaen valtavia määriä viattomia ihmisiä. Ja kyllä, tähän olisi pitänyt puuttua Euroopassakin huomattavasti kovempaa jo kauan sitten.
Natosta voi olla montaa mieltä – mutta väitteet siitä, että Nato puolustusliittona aloittaisi sotia tai että suomalaiset ”joutuisivat” Naton ”hyökkäyksiin” mukaan ei pidä paikkaansa. Naton yksittäisten jäsenmaiden omat ”operaatiot” eivät ole ”Naton operaatioita”.
Ja mitä tulee hintaan – Suomen puolustusbudjetin suuruus täyttää jo nyt sen vaaditun 2 %. Jos taas emme liity Natoon tulee meidän asiantuntijoiden arvioiden mukaan nostaa puolustusbudjettia noin 4 prosentin tasolle.
Ilmoita asiaton viesti
Höpö höpö, paljon helpompi on manipuloida kansanedustajat kuin koko kansaa ja niinhän tässä on tehtykin, valtaosa on jo Naton kannalla. Vaikka muutamia kuukausia sitten suurin osa oli Natoa vastaan, joten päätöstä ei voi antaa kansanedustajien tekemäksi, vaan koko kansan on saatava päättää asiasta.
Olen kirjoitellut palstalle jotain toistakymmentä vuotta ja nähnyt miten palstalta on savustettu useita hyviä kirjoittajia pois ja tilalle on tullut näitä virallisen totuuden toitottajia. Vakaa uskoni palstaa pitkään seuranneena on se, että iso osa kirjoittajista on maksettuja ja nyt Nato keskustelussa tämä tulee esille erittäin hyvin.
En usko, että tavalliset kansalaiset olisivat näin demokratian vastaisia kuin täällä suurin osa kirjoittajista on. Koska kirjoitan muillekin sosiaalisen median palstoille, en missään ole demokratian puolustamisen takia joutunut tällaisen paskamyrskyn kohteeksi kuin täällä. Valtava ajojahti vain sen takia, koska puolustan demokratiaa, kansalaisten oikeutta saada päättää heitä koskevista asioista.
Ilmoita asiaton viesti
Meillä on pohjoismainen parlamentarinen demokratia, johon on varmasti luottaminen.
Kansalaisista valtava enemmistö on Natoon liittymisen kannalla ja vain kourallinen vasemmistoa ja vanhoja Venäjän hyödyllisiä niitä enää ovat vastahankaan.
Kansanäänestyksen vaatiminen Suomessa on tässä tilanteessa vain asian päätännän pitkittämistä Putinin koneistoa tukien, Putinin mieliksi ja Putinille avainten ojentamiseksi.
Ilmoita asiaton viesti
Meidän demokratiaamme ei ole luottamista, ei missään suhteessa. Jokainen oikeasti ajatteleva ja asioista tietävää ihminen tietää, että demokratiamme ja oikeusvaltiomme on pelkkää silmänlumetta.
Siksi Natosta tulee järjestää kansanäänestys, koska se koskettaa kaikkia kansalaisia ja nyt ei ole varaa ostettujen poliitikkojen virhearvioille.
Ilmoita asiaton viesti
Markku Laitinen: – ”Mitä sinulla on demokratiaa vastaan, etkö osaa päättää asioistasi itse?”
Demokratiassahan nimenomaan ei päätetä asioista itse, vaan päätösvalta annetaan enemmistölle.
Ilmoita asiaton viesti
Niin oikeassa demokratiassa kansa saa päättää itseään ja valtiotaan koskevista asioista, eikä mikään puoluediktatuuri. Ja kansalaisten enemmistön tekemää päätöstä tulee noudattaa.
Ilmoita asiaton viesti
M.L:”Ja kansalaisten enemmistön tekemää päätöstä tulee noudattaa. ”
Entä jos tähän kaipaamaasi ”kansanäänestykseen” osallistuisi vain 49% kansasta..kuinka sitten jatkossa tehtäisiin?
Ilmoita asiaton viesti
Jos vain 49% kansalaisista kävisi äänestämässä Natosta, niin silloin noudatetaan äänestäjien enemmistön päätöstä. Loput kansasta on silloin antanut mandaatin tälle 49%:lle päättää asiasta.
Ei Sveitsissäkään kaikki äänestä kansanäänestyksissä, jos asia ei itseä koske tai asialla ei ole niin väliä, niin he eivät katso tarvitsevansa äänestää asiasta.
Ilmoita asiaton viesti
Minä olen jo sinulle kertonut, että minä vastustan jo ajatuksen tasolla, että minkään minulle tärkeän asian – edes osittainen – päätösvalta annettaisiin Markku Laitiselle.
Edustuksellinen demokratia suojaa meitä järjettömyyksiltä. Päättäjillä tulee olla riittävästi aikaa ja asiantuntijoita päätöksenteon pohjaksi. Lisäksi kansalliseen turvallisuuteen liittyvissä ratkaisuissa päättäjien tulee saada salassa pidettävää tietoa päätöksen pohjaksi.
EU-kansanäänestys osoitti myös, että kansalaismielipidettä manipuloidaan, kyllä/ei -vastaaminen ei ollut riittävä, mielipiteineen oppositioon jääneet eivät hyväksyneet selvää äänestystulosta, kaikki eivät ymmärtäneet, mistä päätettiin ja kansa jakautui ja syntyi tarpeetonta riitelyä ja kahtia-asettelua.
Mutta tärkein syy kansanäänestyksen vastustamiseen on edelleen se, etten missään tapauksessa halua mihinkään itseäni koskevaan asiaan päätösvaltaa Markku Laitiselle!
Ilmoita asiaton viesti
Minäkin vastustan sitä, että Niemeläinen voisi päättää yhtään mistään minua koskevista asioista. Enkä missään tapauksessa halua antaa myöskään yhdenkään poliitikon päättää minun asioistani. Olen aikuinen ihminen ja haluan itse päättää itseäni ja valtiotani koskevista asioista.
Natosta tulee ilman muuta järjestää kansanäänestys, päätöstä ei voi antaa poliitikkojen päätettäväksi.
Ilmoita asiaton viesti
Jos sinä vastustat, että minä voisin päättää mistään sinua koskevasta asiasta, sinun pitäisi ymmärtää, että kansanäänestyksessä minulla olisi päätösvaltaa.
Tämä on juuri se syy, miksi kannatan edustuksellista demokratiaa ja vastustan kansanäänestystä, jossa mikä tahansa asia joudutaan väkisinkin supistamaan kahteen vaihtoehtoon ja päätöksen tekijöiden (kansa) asiantuntemus ei ole riittävä asian ymmärtämiseen eikä päätöksen tekijöillä ole riittävästi ymmärrystä, aikaa eikä mahdollisuuksia tutustua päätettävään asiaan.
Kaikki isot asiat on syytä antaa asiantuntijoiden ja poliitikkojen päätettäviksi. Markku Laitinen ei osaa tehdä Nato-päätöstä huolellisen harkinnan jälkeen. Siksi sanon ”ei” kansanäänestykselle.
Ilmoita asiaton viesti
Meidän maassa asiantuntijat ovat poliittisesti valittuja, eivätkä näin ollen ole oikeita asiantuntijoita, vaan heitä voisi kutsua aasintuntijoiksi. Poliitikoille ei myöskään tule antaa minkäänlaista muuta päätäntävaltaa, kuin sitovien kansanäänestysten tulosten toteuttaminen. Kansalaiset ovat saaneet kärsiä jo aivan tarpeeksi poliitikkojemme virhearvioista.
Suora demokratia on ainoa oikea demokratia, meidän edustuksellinen demokratia on lähinnä demokratian irvikuva ja tarvitsisi pikaista päivittämistä oikean suoran demokratian suuntaan. Nyt ei ole varaa poliitikkojen virhearviointeihin, koska uhkana on sota, nyt koko kansan tulee saada päättää Natosta.
Ilmoita asiaton viesti
Ei Sveitsissäkään kaikkia päätöksiä äänestetytetä kansalla. Kansalaiset voivat äänestää, jos haluavat ja saavat kerättyä 50 000-100 000 nimeä asian taakse. Tuokin riittää pitämään politrukit taustapiruineen kansan hermolla.
Ilmoita asiaton viesti
Meillähän on kansalaisaloite jossa vaaditaan kansanäänestystä Natosta jo kerännyt tarvittavat 50 000 nimeä ja Natosta tulisi ilman muuta järjestää kansanäänestys.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt ei ole aikaa kansanäänestykseen. Eduskunta hoitakoon asian. Päätös on tehtävä ja toteutettava nopeasti kun Venäjän joukot ovat kiinni Ukrainassa.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/lokari/jos-natoon-pyritaan-paatokset-on-tehtava-heti/
Ilmoita asiaton viesti
Kansanäänestykseen tulee aina olla aikaa. Toki sen järjestämistä on pitkitetty tahallaan, jotta sitä ei tarvitsisi järjestää ja kaikki tekosyyt otetaan esille jottei demokratiaa tarvitsisi noudattaa.
Ilmoita asiaton viesti
Laitinen on näitä, joiden mukaan länsimainen demokratia on mädännäisyyttä ja epälojaali, kuten Venäjän diktaruurin johdossakin sortokoneistoineen ajatellaan.
On se vain surku, ettei Ukrainassa nyt kansanäänestetä omasta kohtalosta siviilipommitusten keskellä venäläisittäin, kuten siellä äänestettiin ennen Maidanin kansannousua Putinin mieliksi ?
Ilmoita asiaton viesti
Se ettei demokratiamme ole sillä tasolla jolla se kuuluisi olla 2020-luvulla, ei tarkoita, että Venäjällä olisi asiat demokratian suhteen yhtään paremmin. Huvittavaa puolustaa Venäjän diktatuuria lähteä diktatuurin tielle, jossa kansalle ei anneta mahdollisuutta päättää heitä koskevista asioista.
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa kansa päätti liittyä Euroopan unioniin ja kannattaa liittymistä Natoon. Vielä 1990-luvulla minäkin olin Nato-vastainen tai kuten nykyään tavataan sievistellä Nato-kriittinen. Mutta kun Venäjä miehitti Krimin niemimaan minä tulin toisiin ajatuksiin. Venäjä on kampanjoinut niin mahtavasti Natoon liittymisen puolesta Georgiassa ja Ukrainassa että minäkin käänsin takkini.
Ilmoita asiaton viesti
Taiteilijana minäkin olen väkivaltaa ja sotaa vastaan, mutta ymmärrän maamme maantieteellisen sijainnin ja olen tietoinen mitä Venäjä on uhannut tehdä, jos laitamme Nato hakemuksen sisään. Siksi Nato päätöksen tulee olla kansan enemmistön tekemä päätös, eikä pienen poliittisen eliitin tekemä.
Ilmoita asiaton viesti
Kuten sanottu, nyt ei ole aikaa kansanäänestykseen. Eduskunnan päätös on aivan demokraattinen. Kansanäänestys on meillä poikkeus, eikä mikään sääntö.
Ilmoita asiaton viesti
Aikaa on ihan riittävästi järjestää kansanäänestys, kestäähän Nato hakemuksen käsittelykin keskimäärin 18-kuukautta. Joten mitään tekosyitä ei tule olla demokratian tiellä, vaan kansalaisten tulee saada päättää Nato jäsenyyden hakemisesta.
Ilmoita asiaton viesti
Aikaa ”on”, jos pistää päänsä pensaaseen. Tai ottaa ketunhännän kainaloonsa.
Ilmoita asiaton viesti
Joku sanonta sanoo, että hätäilemällä ei tule kuin kusipäisiä lapsia ja nyt ei todellakaan tule hätäillä vaan noudattaa tiukasti demokratiaa.
Ilmoita asiaton viesti
Tänään on hyvä päivä liittyä Natoon, huomenna on jo huonompi päivä.
Ilmoita asiaton viesti
Entä jos Venäjä tekee sen minkä on uhannut ja hyökkää maahamme jos jätämme Nato hakemuksen, niin oletko sinä otatko sinä Lamminpää vastuun asiasta. Sinäkö herätät kuolleet henkiin, paikkaat haavoittuneet ja korjaat raunioituneet rakennukset ja hajonneen perusinfran?
Minä uskon etteivät poliitikkomme ole niin tyhmiä, että jättävät omapäisesti Nato hakemuksen ilman kansanäänestystä. Ruotsi ei tule jättämään Nato hakemusta ja turvatakuita emme ole mistään saaneet, joten poliitikot eivät tule hakemaan maatamme Natoon ja jos tulevat, niin asialla tulee olla kansan tuki takanaan, joka on mitattu kansanäänestyksellä.
Ilmoita asiaton viesti
Juuri siksihän Natoon ollaan liittymässä että oltaisiin turvassa Venäjältä. Yhteenkään Nato-maahan ei ole hyökätty. Juuri siksi Venäjä pelkää Naton laajenemista kun siltä loppuu ne maat joita se voi liittää itsensä, vaikka sillä ei suurimmalle osalle hallussaan olevista maista ole tähänkään saakka ollut mitään järkevää käyttöä.
Putin pelaa Venäjän tätä menoa Kiinan raaka-ainevarastoksi. Ja Kiina ostajana määrittelee hinnan.
Ilmoita asiaton viesti
Venäjä on selvästi ilmoittanut Suomen Nato jäsenyyden aiheuttavan sotilaspoliittisia toimenpiteitä ja kun meillä ei ole turvatakuita jäsenyysprosessin ajaksi, on jäsenhakemus todellinen riski sotaan joutumiselle Venäjän kanssa.
Ihmettelen sitä, että kun medioiden mukaan Nato kovasti haluaa Suomen ja Ruotsin Natoon, niin eivät kuitenkaan niin paljon halua, että olisivat hakuajaksi antaneet turvatakuut. Ettei Nato vaan halua meitä sotaan Venäjän kanssa? Suurvallat ajavat aina omia etujaan ja pienet maat ovat heittopusseina niiden pelissä.
Ilmoita asiaton viesti
Meillä on edustuksellinen demokratia. Eli eduskunta päättää.
Ilmoita asiaton viesti
Nato on niin iso ja jopa vaarallinen asia ja koskee kaikkia kansalaisia, niin kansan tulee saada kansanäänestyksellä päättää asiasta.
Ilmoita asiaton viesti
Haluat siis että Putinin trollit johtavat kansan harhaan. Eikö sen oranssin pellen pääsy presidentiksi ja Brexit vielä riittäneet?
Ilmoita asiaton viesti
Täällä Puheenvuorossa jossa blogit saavat muutaman tuhannen lukijan, riippuen vähän kirjoittajasta, voi mitätönkin punikki haukkua miljardööriä ja maailman mahtavimman valtion entistä Presidenttiä oranssiksi pelleksi. Ei siinä kerro kuin itsestään.
Nato jäsenyydestä ja sen seurauksista kannattaa selvittää tosiasiat ja puhua vasta sitten. Kannattaako jäsenyyden takia ajaa maamme sotaan ilman turvatakuita, vain siksi koska jotkut poliitikkomme haluavat tehdä kansainvälistä poliittista uraa?
En saa sähköposteja kommenteistasi Lamminpää, joissa ilmoitetaan vastauksen olemassaolosta kommenttiini, muiden kommenteista pääosin saan.
Ilmoita asiaton viesti
Heh heh. Kaikki tolkun ihmiset tietävät että se oranssi molopää oli Yhdysvaltain huonoin presidentti miesmuistiin ja huonoin häviäjä kautta aikojen. Laitinen on yksin ja väärässä kuten aina.
Ilmoita asiaton viesti
Yksin olen oikeassa ja muut toki väärässä, varsinkin demokratian näkökulmasta katsottuna.
Ilmoita asiaton viesti
No, eihän siihen kuole että on väärässä. Jokainen on joskus väärässä mutta ei se tee sinusta tyhmää, huonoa saati pahaa ihmistä. Paha on vain Putin.
Ilmoita asiaton viesti
Mikään vakavasti otettava taho ei puhu kansanäänestyksestä. Vain trollit sitä haikailevat saadakseen viivytettyä prosessia ja hankkiakseen Venäjälle lisää häirintäaikaa.
Ilmoita asiaton viesti
Muilla sosiaalisen median palstoilla kansanäänestystä halutaan kovasti, mutta tänne on näköjään eksynyt se tietämättömin, alistuvin ja ohjailtavin kansanosa. Porukka joka ei osaa päättää omista asioistaan, eikä ymmärrä demokratiaa.
Ilmoita asiaton viesti
Et näköjään ymmärrä edustuksellista demokratiaa. Tietämys realiteeteista on paras kansanedustajilla. Ei kansa sen paremmin, eikä niinkään hyvin tiedä. Ei Nato-kysymys ole mikään joka pojan/tytön mielipidekysymys. Siinä punnitaan kansakunnan etua. Trollillakin on mielessään kansakunnan etu – mutta aivan väärän.
Ilmoita asiaton viesti
Ymmärrän aivan hyvin edustuksellisen demokratian, eikä se ole oikeaa demokratiaa. Ja koska kyseessä on kansakunnan etu ja kaikkia kansalaisia koskeva hyvin tärkeä asia, tulee Natosta järjestää kansanäänestys ja mahdollisimman pian.
Mutta sinä et taida ymmärtää demokratiasta mitään.
Ilmoita asiaton viesti
”…edustuksellisen demokratian, eikä se ole oikeaa demokratiaa”.
Kaikkea sitä saa lukea! – Sat sapienti!
Ilmoita asiaton viesti
Ei edustuksellinen demokratia mitään oikeaa demokratiaa ole, ei kansan ääni siinä tule esille. Edustuksellinen demokratia on meidän maassamme puoluediktatuuria.
Ilmoita asiaton viesti
Antaisihan kansanäänestys trolliarmeijalle mahdollisuuden vaikuttaa myös kansalaismielipiteeseen ja häiritä prosessia.
Mutta, kuten ymmärrät, Pihlanto, kansanäänestystä vaativat vain ne, jotka vastustavat Nato-jäsenyyttä ja näkevät tässä keinon viivyttää ja heikentää päätöksenteon arvovaltaa. Kyllä nämä ymmärtävät hävinneensä taiston.
Ilmoita asiaton viesti
Juuuri näin olen kirjoittanut. Eräskin trolli yritää pyristellä ja naamioi kansanänestysvaatimuksensa demokratian kaapuun. Meillä on Suomessa edustuksellinen demokratia. Kansanäänestys olisi tässä turha viivytys, suorastaan vahingollinen sillä nyt on kiire. Tehkööt kansanedustajat työnsä, johon heidät on valittu.
Ilmoita asiaton viesti
Outo väite, että kansanäänestystä vaativat olisivat Natoa vastaan. Kun oikea tulkinta olisi, että kansanäänestystä vaativat haluavat kansalaisten saavan päättää Natosta.
Ei Nato päätöstä voi antaa pienen poliittisen eliitin päätettäväksi.
Ilmoita asiaton viesti
Outo juttu sinänsä, että tarvitaan Natoa, ja Venäjä pitää sitä vihollisenaan, vaikka lopullinen sodankäynti olisi ihmiskunnan itsemurha.
Eläinlaji nimeltä ihminen ei ole vieläkään päässyt alkeellisesta reviirikäytöksestään eroon.
Simpanssit ja ihmiset käyvät samanlaisia reviirisotia. Erona vain se, että ihmiset eivät syö kaatuneita vihollisiaan.
Ilmoita asiaton viesti
”Mietin hirveitä. Jos ihmiset edes söisivät toisiaan, he eivät kohtelisi ruokaansa niin ikävästi. Se tuntuisi heistä syödessä ikävältä.” (Paavo Haavikko, Neljätoista hallitsijaa)
Ilmoita asiaton viesti
Naapurin suunta on näkynyt jo pitkään ja vasta nyt herätään.
Saksa on sitonut itsensä syvimmälle.
Valitettavasti rahan voima on sokaissut.
Omavaraistalous olisi viisautta.
Mutta kuka haluaa eduistaan luopua se on nyt edessä.
Ilmoita asiaton viesti
Vihreä siirtymä on edessä. Sekin on niitä asioita jotka Putin sai aikaan vaikka se ei ollut tarkoitus. Putin on maalannut itsensä verellä nurkkaan.
Ilmoita asiaton viesti
Ei ole kovin pitkä aika siitä, kun meille Nato-jäsenyyttä kannattaville hoettiin, että me uhkailemme Venäjä-uhalla tarpeettomasti. Emme me sentään missään vaiheessa uhanneet samanlaisella verenvuodatuksella kuin Naton vastustajat nykyään.
Naton tärkein anti on edelleen se, ettemme ole alttiita Venäjän painostukselle: itsenäisyytemme.
Ilmoita asiaton viesti