Tyylikkäästi Natoon
Suomen on ensi tilassa haettava Naton jäseneksi. Ne valtiojohdon sanat jäävät historiaan.
Talvella 2012, kaksi vuotta ennen kuin Venäjä oli kaapannut Krimin niemimaan Ukrainalta, vain 14 prosenttia suomalaisista oli edes jokseenkin samaa mieltä Elinkeinoelämän valtuuskunnan (Eva) kyselyssään esittämän ”Suomen tulee liittyä Natoon” -väitteen kanssa.
Nato-jäsenyyttä vastaan oli 65 prosenttia, kaksi kolmesta suomalaisesta.
Maaliskuussa 2022 Nato-jäsenyyden kannalla oli vastaavassa Evan kyselyssä 60 prosenttia suomalaisista ja vastaan 19 prosenttia. Muiden tahojen vastaavissa selvityksissä kannatus on edelleen kasvanut sen jälkeen ja vastustus laskenut.
Venäjän presidentin Vladimir Putinin käskemä Venäjän armeijan yhä raaemmaksi käyvä hyökkäys Ukrainan maaperälle helmikuussa 2022 on muuttanut suomalaisten näkemyksen nopeasti. Suomalaisiin on epäilemättä vaikuttanut myös Venäjältä kantautunut käsittämätön puhe ydinaseiden käytön mahdollisuudesta sodankäynnin välineenä.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistölle ja monelle muullekin päättäjälle sekä asiantuntijalle oli merkityksellistä jo se, kun Kreml viestitti viime joulukuussa, ettei Nato saa ”laajentua” eli tosiasiassa ottaa vastaan uusia puolustusliittoon itse haluavia jäseniä.
Tällainen ovien sulkeminen olisi vienyt uskottavuuden Suomen Nato-optiolta, siis jo useamman Suomen hallituksen itselleen varaamalta mahdollisuudelta hakea liittouman jäsenyyttä.
Tänään on nähty historialliset sanat presidentti Niinistöltä ja pääministeri Sanna Marinilta (sd):
”Nato-jäsenyys vahvistaisi Suomen turvallisuutta. Naton jäsenenä Suomi vahvistaisi koko puolustusliittoa. Suomen on ensi tilassa haettava Naton jäseneksi. Toivomme, että tämän ratkaisun tekemisen vielä edellyttämät kansalliset askeleet otetaan lähipäivinä ripeästi”, presidentti ja pääministeri toteavat kirjallisesti antamassaan yhteislausunnossa.
Koko tiedote oli kahden kappaleen mittainen. Ei tiedotustilaisuutta, ei salamavalojen räiskettä. Tässä sitä vain muutetaan Suomen turvallisuuspolitiikan kurssi kymmeniksi, jos ei sadoiksi vuosiksi eteenpäin, ja mennään Natoon.
Tyylikästä.
Kerrataan tähän vielä tuore näkemys henkilöltä, joka on kannattanut Suomen siirtymistä läntiseen leiriin myös silloin, kun se 1960- ja 1970-luvulla oli poliittisesti vaikeampaa.
Raimo Ilaskivi, 93, sanoi Uudelle Suomelle tällä viikolla:
”Ei olisi ikinä kuvitellut vuosi sitten, että Suomen kansassa tapahtuu niin mahtava mielenmuutos, mikä todella Naton osalta tapahtui. Putin teki oman temppunsa, ja hän tuskin ajatteli, että kehitys menisi tällä tavalla.”
Suomen eduskunta, joka edustaa kansaa, päättää Nato-jäsenyydestä ensi viikolla. Vaikka keskustelu saattaa venyä maanantaina pitkäksi ja siirtyä osin jopa tiistain puolelle, kaiken pitäisi olla eduskunnankin osalta valmista tiistaina 17.5., jolloin Suomi voisi myös virallisesti lähettää hakemuksensa Natolle.
Samana päivänä Suomen turvallisuuspolitiikan johtaja, presidentti Niinistö aloittaa valtiovierailunsa Ruotsissa. Uuden Suomen korkealta päättäjätasolta saaman arvion mukaan Ruotsilla ei pitäisi olla mitään ongelmaa toimittaa hakemuksensa samana päivänä kuin Suomi sen jälkeen, kun länsinaapurin sosialidemokraatit ovat ensin vahvistaneet Nato-myönteisyytensä sunnuntaina 15.5.
Elämme historiallisia aikoja.
Ilmoita asiaton viesti
Suomi on otsikoissa
https://www.google.fi/search?q=Finland%E2%80%99s+president+and+prime+minister+back+Nato+membership&source=hp&ei=9_R8YtfrC7STxc8PrqWwqAk&iflsig=AJiK0e8AAAAAYn0DBz2ubcd6SbvTwLw31OLj5UtvNPe9&ved=0ahUKEwiXw4OH89n3AhW0SfEDHa4SDJUQ4dUDCAc&uact=5&oq=Finland%E2%80%99s+president+and+prime+minister+back+Nato+membership&gs_lcp=Cgdnd3Mtd2l6EANQAFgAYLcJaABwAHgAgAGCAYgBggGSAQMwLjGYAQCgAQKgAQE&sclient=gws-wiz
Ilmoita asiaton viesti
Niinistön ja Marinin henkilökohtaista otetta vastuunkannossa kansakunnan yhteistä turvallisuuskysymystä koskien voi kiittää muistaen samalla menneitten aikojen poliittisia jakolinjoja, jotka hälvenivät vain vastaavanlaisina vaaranhetkinä kuten talvisodan ja tammikuun kihlausten ym. arkea suurempien asioiden äärellä.
Saattoi olla onnemmekin, että hallituksemme oli nyt satttumoisin vasemmistopainotteinen, koska porvarikellokkaiden olisi ollut vaikeampaa vakuuttaa perinteisiä natovastaisia mutta maltillisia voimia. Marin vertautuu näin jopa Väinö Tanneriin.
Niinistöstä olen jo vuosia uskonut, että hän vie Suomen Natoon toisella kaudellaan, joskaan en arvannut näin dramaattista tilannetta, mihin Kreml peiliin katsomatta meidät nyt vei realiteetit tajutaksemme.
Siteeraan nyt Paavo Väyrysen tapaan itseäni, ote blogistani ’Entä nyt, Sauli Väinämö Niinistö?’ 31.1.2018:
” Jätimme numeron 8 piirtäessämme turhat arvojohtaja-spekulaatiot vielä vähemmälle kuin Sauli Väinämö itse jätit kampanjasi loppumetreillä. Oivalsit aikuisten oikein, ettei kansa sittenkään kaipaa sisäpoliittista saati eettismoraalista unilukkaria ohi toimivaltasi. Kaipaamme ulkopolitiikan Johtajaa perustelemaan ja tekemään vaikeat päätökset puolestamme, niin kuin tehtävänkuvaasikin kuuluu. Se kun on monimielisille kansanjoukoille oikeastikin turhan hankalaa varsinkin viimeaikaisten reaalisiperioiden uudelleenlämmiteltyjen geopolitiikkaoppituntien valossa. Jonkun on otettava vastuu. Päädyimme Sinuun. Jossain vaiheessahan väistämättä jonkun on vietävä myös niitä ikuisuuskysymyksiä ratkaisuunsa. Myös siinä viipyilevässä liittoutumisjahkailussa, hyvän sään aikaan.”
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/rescordis/250162-enta-nyt-sauli-vainamo-niinisto/
Ilmoita asiaton viesti
Sen verran korjaisin, että eduskuntamme ei päätä ensi viikolla meidän NATO-jäsenyydestämme, vaan sen hakemisesta. Kun/jos NATO meidät hyväksyy jäsenekseen, niin sitten eduskuntamme tekee lopullisen päätöksen jäsenyydestämme. Vai olenko ymmärtänyt väärin?
Ilmoita asiaton viesti
Moro. Samassa kappaleessa teksti jatkuu: Vaikka keskustelu saattaa venyä maanantaina pitkäksi ja siirtyä osin jopa tiistain puolelle, kaiken pitäisi olla eduskunnankin osalta valmista tiistaina 17.5., jolloin Suomi voisi myös virallisesti lähettää hakemuksensa Natolle.
Mutta jos olen ollut epäselvä, se on vain minun vikani. Aivan lopullisen päätöksen Natoon liittymisestä tekee Suomen eduskunta 4-12 kuukauden ratifiointikierroksen jälkeen ehkä ensi syksynä, ehkä ensi vuoden alkupuolella.
Ilmoita asiaton viesti
”… Suomen eduskunta 4-12 kuukauden ratifiointikierroksen jälkeen…”
– Onko mahdollista, että Venäjä selvällä rahalla ostaa pienten itäisten Nato-maiden parlamentaarikoilta sopivan määrän ei-ääniä? Yksimielisyyden vaatimus Suomen mukaantulon suhteen on tämän prosessin heikoin lenkki.
Ilmoita asiaton viesti
Pidän varsin epätodennäköisenä sitä, että joku pienempi Nato-maa lähtisi toimimaan suurten ja turvaa tarjoavien jäsenmaiden tahtoa vastaan. En keksi myöskään, mikä maa liittouman sisällä voisi olla noin korruptoitunut kuin kuvaat.
Ilmoita asiaton viesti
Toivottavasti olet oikeassa. Ex-itäblokin maissa korruptio on kuitenkin melko tuoreessa muistissa, minkä Venäjä tietää. Pienissä maissa kansanedustajien määräkin on suhteellisen pieni, joten ajatus dollareilla tehtävästä täsmäiskusta tuli mieleeni. Halvempaa se maksajalle olisi kuin sodankäynti!
Venäjältä kuullut ensireaktiot eiliseen Nato-paperiin olivat joka tapauksessa yllättävän valjuja. Nyt naapuri olisikin kiinnittämässä huomiota Nato-aseistuksen laatuun ja määrään Suomessa, eikä niinkään jäsenyyteen sinänsä. Joko rohkenemme antaa ”vaara ohi” -merkin?
Ilmoita asiaton viesti
Stubb olisi vienyt Suomen Natoon, mutta kuka se olikaan, joka käyttäytyi kuin Lavrov hyvänä päivänä ja Tarja Halonen huonona päivänä. No, meidän unilukkarimme tietenkin.
Krimin miehityksen jälkeen unilukkari oli junailemassa Euroopan energiahankkeita. Sen vuoksi Ukraina jätettiin yksin ja annettiin vapaat kädet Venäjälle toimia Ukrainassa miten tahtoo.
Ne jotka eivät tiedä, kriisiaikoina Suomen ulkopolitiikka linjataan Brysselissä, missä Suomea edustaa pääministeri. TP teutaroi niiden nuottien mukaan. Suomen turpoa on johtanut viimeiset kuusi kuukautta Sanna Marin. Sori siitä.
Ilmoita asiaton viesti
Taisi tulla mutkia matkaan.
Erdogan on ilmoittanut että Turkki ei voi hyväksyä Ruotsin (ja Suomen) Nato-jäsenyyttä.
Syyksi hän ilmoittaa että Ruotsissa on terroristeja.
Terroristeiksi hän mainitsee kurdien PKK-järjestön kannattajat.
Turkkihan on sotaa käyvä maa joka pitää vallattuna osia Syyriasta. Perusteena kurdikapinalliset Turkissa.
Ilmoita asiaton viesti
Jonkinmoinen mutka kyllä, mutta eiköhän tuosta selvitä.
Ulkoministeri Haavisto sanoo mielestäni viisaasti: ”Tarvitsemme malttia tällaisessa prosessissa.”
https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/cedba653-fe70-4baf-9f1b-54700c73b571
Ilmoita asiaton viesti
Erdogan saattaa käyttää tätä kiristyksenä EU-liittymisneuvottelujen aloittamiselle.
Eli kyse on erdoganin hinnasta.
Ilmoita asiaton viesti
Erdoganilla ei maantiede ole vahvimmillaan. Puhuu Ruotsista ja Hollannista Skandinavian maina. En ole varma, sanoiko myös Suomen olevan samaa sakkia, vai sotkiko oma mediamme.
Ruotsi toki kuuluu Skandinaviaan, mutta Hollanti ja Suomi eivät.
Ilmoita asiaton viesti
Suomi on todellakin kulkenut tyylikkäästi kohti Nato-jäsenyyttä. Tuo Turkin Erdoganin kurdi-viha on seikka, joka määrittelee hänen politiikkaanxsa. Toivottavasti se ei estä Suomen ja Ruotsin jäsenyyttä. Niinistö lupasi 15.5. selvittää asiaa edelleen.
Niinistö tuntee diplomatian keinot. Siitä kertoo hänen tilaamansa ja käymänsä puhelu maailman vihaaman ja hylkäämän Putinin kanssa: https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/timouotila1/niiniston-lohdutuspuhelu-putinille-oli-hienoa-diplomatiaa/
Ilmoita asiaton viesti