Ville Tavio teki pahan virheen

Ulko- ja turvallisuuspolitiikka, varsinkin juuri nyt Ukrainaan liittyen, on Suomessa asia, jossa pyritään varjelemaan yksimielisyyttä siitä vastaavien poliitikkojen kesken.

Viime keväänä Suomessa vaihtui ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa hallituksen kanssa yhteistoiminnassa johtava tasavallan presidentti, kun presidentin toimeen astui kokoomuksessa poliittisen uransa sitä ennen tehnyt Alexander Stubb.

Stubb on määrittänyt ulkopoliittisen linjansa sanaparilla arvopohjainen realismi. Arvopohjaisuuden hän on sanonut tarkoittavan sitä, että Suomi edistää vapautta, demokratiaa, ihmisoikeuksia, perusoikeuksia, kestävää kehitystä, kansainvälisiä instituutioita ja sääntöjä sekä vähemmistöjen puolustamista ja realismin sitä, että maailmassa on ilmastonmuutoksen ja talouden kaltaisia haasteita, joita ei ratkaista vain samanmielisten maiden kanssa.

Nyt ulkopoliittisessa johdossa on syntynyt kärhämä, jonka taustalla on arvopohjaisuus. Sen laukaisi ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavion (ps) kesällä tekemä päätös, jossa Suomi jättäytyi pois Ukrainan jälleenrakentamiseen liittyvästä tasa-arvoliittoumasta.

MTV on paljastanut, että Tavion päätöksen taustalla oli se, että liittouman perustamisasiakirjassa mainitaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt (LGBTIQ+).

Oppositio aikoo esittää epäluottamusta Taviolle vetoamalla muun muassa ristiriitaan Suomen pitkän ulkopolitiikan linjan kanssa, mutta aivan uusille kierroksille kärhämä lähti, kun Stubb tiistaina aamuyöstä Suomen aikaa kommentoi New Yorkista YK:n korkean tason viikolta tapausta. Se paljasti tiedonkulun ongelman Suomen ulkopoliittisessa johdossa.

”Toivon, että tulevaisuudessa emme näe vastaavia virheitä ulkoministeriöltä, että presidentille ei ilmoiteta asioista, jotka kuuluvat ulkomaankauppa- ja kehitysyhteistyöministerille mutta liittyvät ulko- ja turvallisuuspolitiikkaamme”, Stubb sanoi Ylen mukaan ja totesi vielä, että hänen on “määrä keskustella pääministerin Petteri Orpon (kok) kanssa seuraavassa tasavallan presidentin ja hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan tapaamisessa laajemmin Suomen tuesta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille osana Suomen ulkopolitiikkaa”.

Vähemmistöjen oikeuksien puolesta puhuvan Stubbin lausunto osuu Tavioon, mutta vierittyy se vähän Orpoonkin ainakin Tavion viimeviikkoisen kommentin perusteella. Hän sanoi MTV:lle, että pois jättäytymisestä on käyty keskustelua ulkoministeriössä ja pääministerinkin kanssa, mutta, että hän ottaa “sinänsä täyden vastuun siitä päätöksestä”. Myös Orpo on sanonut, ettei hän ole ollut tekemässä asiasta päätöksiä, vaikka onkin ollut kesäkuussa aiheesta käydystä keskustelusta tietoinen.

Stubb on reagoinut tapaukseen voimakkaasti puhumalla ulkoministeriön virheestä, jonka yhteydessä hän mainitsee ulkomaankauppa- ja kehitysministerin, siis Tavion. Ministeri itsekin kuuluu tp-utvaan, jossa hänen tapaustaan käsitellään.

Uusi Suomi pyysi tiistaina täsmentäviä kommentteja aiheesta ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Taviolta. Hänen esikunnastaan vastattiin eilen, että ministeri on tällä hetkellä YK:n korkean tason viikolla, aikaeroa on seitsemän tuntia ja hänellä on täysi ohjelma Suomen aikaa klo 15.30 lähtien.

Myöhemmin tiistaina Tavio kommentoi asiaa X-palvelussa. Hän kirjoitti: ”Puheyhteys tasavallan presidenttiin on hyvä ja olemme keskustelleet kasvotusten nyt myös New Yorkissa. Käymme ulkoministeriössä läpi tiedonkulkuun liittyvät toimintatavat jatkoa varten.”

On tietysti hyvä, että ministerin ja presidentin välinen puheyhteys toimii, mutta eri asia on, onko ministerin omin mielipitein tehty ulkopolitiikka Suomelle hyväksi.

Miten hallitus tulee tästä arvosotkusta ulos ilman, että ministeri Tavio joutuu lähtemään?

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu