Wille Rydmanin lähtö
Maanantaina kokoomuksesta lähdöstään ilmoittanut Wille Rydman oli vuoden 2019 eduskuntavaaleissa viimeinen läpimennyt kansanedustaja Helsingin vaalipiiristä.
Nyt gallupkärjessä keikkuva kokoomus on jo tähän mennessä saanut sen kaltaisen kavalkadin tunnettuja nimiä ehdolle, että siinä joukossa pärjääminen ja paikan säilyttäminen eduskunnassa olisi tehnyt kohun keskelle ajautuneelle ja eduskuntaryhmästä jo lähteneelle Rydmanille joka tapauksessa tiukkaa. Puoluejohdon kanssa hankauksiin joutuminen harvemmin edistää vaalikampanjaa.
Tunnetuista Helsingin vaalipiirin uusista kokoomusnimistä ehdokaslistalle on ilmoittautunut valtakunnan tason ääniharava Elina Valtonen, joka viime eduskuntavaaleissa keräsi vielä ääniä Uudellamaalla. Hän saanee yhden paikoista, joita kokoomus viimeksi sai Helsingistä kuusi.
Valtosen suosiosta kertoo se, että puolentoista vuoden takaisissa kuntavaaleissa hän napsi Helsingissä ääniä nelinkertaisen määrän Rydmanin ääniin verrattuna. Puolueen jättävän konservatiivisen laidan poliitikon yhdeksi perinnöksi jää se, että hän tarjoutui haastamaan kuntavaaleissa pormestarikisaan ilmoittautuneen oman puolueen Kirsi Pihan, joka lopulta luopui tavoitteestaan.
Helsingissä on tänä keväänä ehdolla myös entinen Puolustusvoimien komentaja Jarmo Lindberg, jonka näkemyksille on ollut mediassa paljon kysyntää Venäjän hyökkäyssodan riehuessa Ukrainassa. Hänellä on mahdollisuuksia onnistua ensimmäisissä eduskuntavaaleissaan.
Lisäksi Helsingin kokoomuksen listalta löytyy esimerkiksi Lähi-idän ja islamin asiantuntija Seida Sohrabi. Tunnettuuttaan viime eduskuntavaaleista kasvattanut Sohrabi kykenee houkuttelemaan äänestäjiä, joita kiinnostavat esimerkiksi perussuomalaisten teemat.
Näin tekee myös Rydmania Pihaa vastaan käydyssä pormestarikisassa tukenut Atte Kaleva. Jälkimmäinen pääsi tällä kaudella eduskuntaan varapaikalta, kun Juhana Vartiainen siirtyi Helsingin pormestariksi kuntavaalien jälkeen.
Pormestari Vartiainen ei siis nyt ole kokoomuksen ehdokaslistalla, mikä on puolueelle menetys Helsingissä. Niin on myös se, että kansanedustaja Jaana Pelkonen on kolmisen vuotta sitten ilmoittanut, ettei lähde ehdolle näissä vaaleissa.
Nykyisistä Helsingistä valituista kokoomuskansanedustajista jatkamassa ovat Kalevan lisäksi äänestäjien kestosuosikki Ben Zyskowicz sekä vuoden 2019 vaaleissa Rydmania paremmin pärjänneet Terhi Koulumies ja Sari Sarkomaa. Kaikkia ehdokkaita Helsingin kokoomus ei ole vielä nimennyt.
Helsingistä valitaan näissä eduskuntavaaleissa 23 kansanedustajaa, kun vaalipiiri sai yhden paikan lisää. Se lisää gallupsuosion lisäksi kokoomuksen mahdollisuutta saada sieltä läpi enemmän kuin viime vaalien kuusi kansanedustajaa.
Olisi toisen kauden kansanedustaja Rydmankin voinut tietysti mennä edelleen läpi kokoomuslaisena, mutta nyt hän on päättänyt yrittää toisaalla.
Mielenkiintoista spekulaatiota, mutta todellakin vain spekulaatiota.
En usko sen enempää Jarno Lindbergin kuin Seida Sohrabinkaan mahdollisuuksiin.
Lindbergin tunnettavuus varsinkin nuorempien äänestäjien keskuudessa on tasan nolla. Se, että on ollut puolustusvoimien komentaja, ei vaikuta äänestäjien käyttäytymiseen millään tasolla. Lindberg kuuluu kastiin joku.
Sohrabin taakkana on etnisyys. Hänelle ei välttämättä riitä suomalaisia äänestäjiä ja kurdit taas äänestävät, ketä äänestävät. Arabitaustaisia äänestäjiä hän ei kuitenkaan tule saamaan taakseen. Hän ei ole sen enempää julkkis, kuten Lindbergkään, joten liikkuvat äänestäjät eivät Sohrabia äänestä.
Koulumies ja Sarkomaa ratsastavat vanhojen äänestäjiensä varassa, Sarkomaa varsinkin sairaanhoitajien äänillä. Sarkomaahan pettyneet hoitajat saattavat valita jonkun toisen. Koulumiehellä ei taas ole mitään näyttöjä tukenaan. Hän on yksi niistä kansanedustajista, joista kansa ei edes tiedä, että he ovat kansanedustajia.
Atte Kaleva on vahvoilla, koska hänellä on selkeä agenda ja yhteiskunnallista sanottavaa. Hänet myös tunnetaan julkisuudessa keskimääräistä paremmin.
Zyskowicz on jokeri. En tiedä kuka häntä oikein äänestää tai miksi, mutta aina hän on päässyt läpi. Voitaisiin kysyä tietysti, mitä annettavaa 68v. Benillä on enää kansalle, kun hän on ollut kansanedustajana jo vuodesta 1979?
Olisiko aika jo siirtää hänet eläkkeelle, kun ei itse sitä ymmärrä tehdä?
Ilmoita asiaton viesti
Uskon, että Jarmo Lindberg menee läpi tv-näkyvyyden ja Ukrainan sodan vuoksi. Lisäksi hän komea mies ja sillä on lisäarvoa. En uskalla sanoa keiden keskuudessa, koska se voi olla jollakin kriteerillä lain vastaista.
Onhan se tullut selväksi, että tv-näkyvyys on seikka numero uno äänestäjien keskuudessa.
Ilmoita asiaton viesti
Riippuu äänestäjän iästä.
Ilmoita asiaton viesti
Oliko niin, että Lindberg liukeni kesken kautensa hävittäjähankintojen prosessissa yhden firman puuhamieheksi. – menikö oikein?
Valintaprosessin vielä kesken ollessa Lindberg siis toimi neuvonantajana yhdelle hävittäjäfirmalle. – menikö oikein?
*** ****
Jos molemmat kysymykseni saavat myönteisen vastauksen, on pöytä katettu tuomitseville nimikkeille.
Ilmoita asiaton viesti
Lindberg ei siirtynyt kesken kautensa, vaan ensimmäisen kautensa päättyessä odotti 6 kuukauden karenssinsa loppuun, ennen kuin siirtyi LM:n leipiin.
Mutta koska JL perusti konsultointifirmansa jo karenssinsa aikana, eikä ilmoittanut asiasta, tuli kuitenkin ongelmia. Eli LM purki sopimuksen.
Ilmoita asiaton viesti
Ja kyllä Lindberg on jonkin tason julkkis, eivät häntä alle kolmekymppiset juuri tunne, mutta hehän eivät muutenkaan äänestä…
Ilmoita asiaton viesti
Huusko onnistui kirjoittamaan Rydmanista mainitsematta hänen kohuttuja seikkailujaan naisten kanssa. Business is business, ja voi olla että Rydmanin kohu eri näkökulmineen on vahvuus jonkun toisen puolueen kuin Kokoomuksen äänestäjien silmissä.
PS: Saisiko Puheenvuoron profiilissa olevaan puolueiden listaan mukaan Vapauden Liiton? Sitä on kyselty jo kuukausien ajan ylläpidolta, mutta ei ole saatu. Vapauden Liitto on sentään voimassa oleva rekisteröity puolue, toisin kuin osa listalla olevista menneen talven lumista.
Ilmoita asiaton viesti
Taisipa kokoomus hätiköidä Willen syrjäyttämisessä?
Ilmoita asiaton viesti
Minä en usko hätiköintiin. On Kokoomukselle etu, että oman pesän likaajista päästään eroon.
Ilmoita asiaton viesti
Tänään tiedossa olevat ehdokkaat :
https://www.helsinginkokoomus.fi/eduskuntavaalit-2023/
Varmoja Valkonen, Sarkomaa ja Zyskowicz
Koulumies on ollut kovin näkymätön en ole ainakaan huomannut, että olisi mitään eduskunnassa saanut aikaan. Castren on ollut julkisuudessa joten voi olla sikariportaan jokeri. Otto Meri on ollut aktiivinen somessa joten voi saada nuorten kokoomuslaisten ääniä.
Ilmoita asiaton viesti
”Varmoja Valkonen, Sarkomaa ja Zyskowicz”
Valkonen vai Valtonen?
Ilmoita asiaton viesti
Mielenkiintoinen lapsus mitenköhän tuossa onnistuin?
-Valtonen
Ilmoita asiaton viesti
Epäilemättä Rydman on kasvattanut tunnettuuttaan siinä kuin Sohrabi joten vertailu neljän vuoden takaiseen ei välttämättä ole oikein, Uskoisin Rydmanin lähdön nostavan Kalevan äänimäärää, jonnekin ne konservatiivien äänet kanavoituvat, mutta ei Rydmanin potentiaalista äänimäärää vastaavasti. Joka tapauksessa osa Rydmanin äänistä on pois kokoomuksen listalta riippumatta siitä, olisiko päässyt läpi vai ei.
Työhaastattelussa ei ole hyväksi haukkua edellinen työnantaja, koska se antaa hakijasta epälojaalin kuvan. No Rydmanin tapauksessa se ei taida Purraa haitata, saa nähdä jos äänestäjiä haittaa.
Ilmoita asiaton viesti
Rydman on kasvattanut tunnettuuttaan, mutta varsinkaan HS:n raportoiman ahdistavan käytöksen ja sitä seuranneen kohun osalta se ei ole tapahtunut myönteisesti.
Perussuomalaisten listalle hän on tervetullut erityisesti siksi, että näkemykset maahanmuuttopolitiikasta nappaavat.
Mahdoton sanoa, viekö Rydman kokoomukselta ääniä mennessään, ja miten äänestäjät ottavat hänet uudella listalla vastaan. Hyvin mielenkiintoista nähdä.
Politiikassa on entisen joukkueen arvostelun suhteen eri tilanne kuin esimerkiksi yritysmaailmassa. Siitä voi saada jopa nostetta.
Ilmoita asiaton viesti
”Rydman on kasvattanut tunnettuuttaan, mutta varsinkaan HS:n raportoiman ahdistavan käytöksen ja sitä seuranneen kohun osalta se ei ole tapahtunut myönteisesti.”
Katsotaan nyt ensin, missä aikataulussa ja millaisin tuloksin esitutkinta tuosta ”raportoinnista” päättyy. Jos nyt kävisi niin, että Hesarin tie käy taas rosiksen kautta, voisi siitä hyvinkin olla kunnon vetoapua Rydmanille.
Ilmoita asiaton viesti
”Politiikassa on entisen joukkueen arvostelun suhteen eri tilanne kuin esimerkiksi yritysmaailmassa. Siitä voi saada jopa nostetta.” Tuo pitää täysin paikkansa.
Itse uskon, että aikaisemmin Rydmania (ja siten kokoomusta) äänestäneet isolta osin äänestävät nytkin Rydmania. Lisäksi Rydmania äänestää moni, joka on kokenut Rydmanin kohtelut asiattomaksi. Luulen, että Rydman menee läpi ja tuo nostetta Perussuomalaisille.
Ilmoita asiaton viesti
Voi olla että Rydman saa paljonkin ääniä ”oikeassa” puolueessa. Eija-Riitta Korhola on mielestäni kärsinyt ”Pietikäis-syndroomasta” ollessaan kokoomuksen MEP ehdokas. Moni, tai ainakin minä jätin äänestämättä koska arvelin ääneni hyödyttävän Pietikäistä.
Luulisin että Perussuomalaisissa Korhola olisi mennyt heittämällä Mepiksi.
Ilmoita asiaton viesti
Niin Rydmanin kuin Korholankin loikka Perussuomalaisiin hyödyttäisi kumpaakin puoluetta. Molempien puolueiden sivistystaso nousisi roimasti kummassakin tapauksessa.
Minä en äänestänyt EU-vaaleissa Kokoomusta, koska en halunnut ääneni hyödyttävän Korholaa.
Ilmoita asiaton viesti
Ei ollut kovin suuri yllätys, että Rydman siirtyy perussuomalaisten riveihin ehdolle.
Tiedotteesta: ”Etenkin Rydmanin ajama maahanmuuttopolitiikka istuu hyvin yhteen perussuomalaisten arvomaailman kanssa.”
https://helsinki.perussuomalaiset.fi/uutinen/kansanedustaja-wille-rydman-lahtee-ehdokkaaksi-perussuomalaisten-helsingin-vaalipiirista/
Ilmoita asiaton viesti
Persuille tervetullut potentiaalinen ääniharava. Rydmanin saama julkisuus yhdistettynä ”vapauttavaan tuomioon” on omiaan keräämään osakseen kannatusta. Tosin se ääniharavuus saattaa ilmetä lähinnä persujen keskinäisessä ehdokkaiden mittelössä, uusien äänestäjien haaliminen Rydmanin avulla jäänee marginaaliseksi.
Ilmoita asiaton viesti
Loikkaaminen syö helposti ehdokkaan äänimäärää, joskin siinä sitten vaikuttaa mm. yhteisötausta. Siis jos on jonkin muun kuin puolueen yhteisössä tunnettu naama, niin loikkaaminen voi sujua ihan mukavasti, jopa kolmiloikkaan asti. Rydmanin äänestäjien mielipiteistä tai koostumuksestakaan minulla ei ole tarkempaa tietoa.
Kaikenkaikkiaan Rydman lisännee PS-äänipottia merkittävästi Helsingissä, samalla kun Kokoomus vähän menettää. Täällähän Perussuomalaisten kannatus on ollut selvästi alle valtakunnallisen keskiarvon, niin että kasvun varaa on reilusti.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä Ville tahtoo?
Ville tahtoo kansanedustajapaikan. Villelle ei kai liene väliä, millä tavalla se tulee, kunhan tulee.
Näin minä sen tulkitsen, koska eilen kelpasi kokoomuksen linja ja tänään taas persujen linja?
Siinäpä meille selkärankainen edustaja!
Ilmoita asiaton viesti
Vaihtoi sitten PS puolueeseen. Todettu on monasti että on vaikeaa nousta toisessa ympäristössä sille huipulle missä aiemmassa oli, näin on monille käynyt.
Ilmoita asiaton viesti
Miten mahtaa Willen mahdollinen läpipääsy eduskuntaan vaikuttaa Kok. ja persujen väleihin hallitusneuvotteluissa jos Orpo on niitä vetämässä.
Ilmoita asiaton viesti
Wille Rydmanin (ps.) päiväuni on nousu ministeriksi Kokoomuksen vetämään hallitukseen.
Ilmoita asiaton viesti
Ei mitenkään.
Jos PS ja Kokoomus onnistuvat sopimaan hallitusohjelmasta, niin ei siihen yksi yksityinen kansanedustaja vaikuta millään lailla.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt sitten odotellaan Orpon selitystä ja lausuntoa tästä asiasta. Luulen, että kukaan ei tule koskaan ylittämään Hertta Kuusisen lausuntoa, kun joku toimittaja tivasi häneltä, että mitäs nyt, kun teidän SKDL:n kansanedustaja loikkasi SDP:n riveihin: Molempien puolueiden taso nousee.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä Rydmanin siirtyminen oli sekä Kokoomukselle että Perussuomalaisille win-win: molempien puolueiden sivistystaso nousi reilusti.
Ilmoita asiaton viesti
Viime vaalien jälkeen kakot tais syyttää Harkimoa siitä että pääministerin pallia eivät saaneet. Onko nyt syyllinen Rydman.
Ilmoita asiaton viesti
Mikäli seuraavassa Ylen gallupissa kokoomuksen kannatus on laskusuunnassa, niin tunnelma puolueessa noussee varmasti.
Liikaa on nyt hyssytelty ja oltu hiljaa gallupjohdon säilyttämisen johdosta.
Ilmoita asiaton viesti