Korkman puhui Ykkösaamussa

Taloustieteilijä, entinen taloustieteen työelämäprofessori ja nuorena maailman merillä laivoilla seilanut Sixten Korkman oli tänään Ykkösaamussa Seija Vaaherkummun haastateltavana.

Usarin etusivun puolella on uutisoitu tuosta haastattelusta otsikolla ja alaotsikolla:
”Taloustieteilijältä täystyrmäys kokoomuksen tavoitteelle Ykkösaamussa: ”Puhumme todella suuresta bruttomääräisestä sopeutustarpeesta”, ”Sixten Korkman korostaa, että leikkauksia ja veronkiristyksiä tarvitaan ”johonkin rajaan asti”, mutta samaan aikaan talouden pohjaa on vahvistettava muun muassa työperäisellä maahanmuutolla.”

Kun Korkman tulee esiin niin meikäläinenkin yrittää keskittyä hänen sanomisiinsa.

Poimin tuosta Usarin jutusta pari aihetta, vaikka aiheita olisi ohjelmasta poimittavissa useampiakin. Tein tänne blogin kun viikonloppuna ei etusivulla voi kommentoida.

Korkman:
”Korkman pitää sinipunahallituksen syntymistä vielä mahdollisena.”

”Olen itse ollut sitä mieltä, että sinipunassa on etunsa. Kokoomus on ollut liian jyrkkä, SDP taas edustaa liian lepsua linjaa, mutta sieltä puolivälistä voisi löytyä kompromissi.” – Lainaus päättyy.

Varmaankin kompromissi on löydettävissä, mutta se vaatii kyllä demareiden johdossa asennemuutosta. Onko sellainen mahdollista nykyiselle demarijohdolle ? Kysehän asenteessa tuntuu olevan ideologinen, idealistinen ja jopa henkilökohtainen sekä vihamielinen. Tuntuu jopa, että demareiden ylimmässä johdossa halutaan maksaa potut pottuina, sen sijaan että katsottaisiin eteenpäin ja tämän valtakunnan kokonaisedun mukaisesti.

Toinen Korkmanin kommentti:
”Korkman korostaa myös vihreiden merkitystä tulevassa hallituksessa vihreän siirtymän takia. Hän katsoo, että vihreän siirtymän edellyttämät investoinnit voivat olla talouskasvun perusta.”

”Se on todellinen mahdollisuus Suomen elinkeinoelämälle.” – Lainaus päättyy.

Tuo Korkmanin vihreän siirtymän korostus tuntuu hieman yksinkertaistavalta ja yhden totuuden julistamiselta. Tässä asiassahan Korkmanhan ei ole ainoa korkeasti koulutettu ja vaikuttavassa asemassa oleva, joka korostaa vihersiirtymää melko kritiikittömästi.

Toki Korkman näkee talouden asiantuntijana melkoisia mahdollisuuksia vihersiirtymän mukanaan tuomissa bisneksissä suomalaiselle teollisuudelle mm. Vaasan seudun teollisuudelle.

Näissä ”mahdollisuuksissa” on kuitenkin ollut usein tyypillistä se, että mahdollisuudet on syötetty kansan kustannettavaksi veroissa ja maksuissa lainsäädännön kautta. Aina ne poliittisen päätöksen teon kautta synnytetyt ”mahdollisuudet” eivät ole tuottaneet toivottua taloudellista menestystä. Esimerkiksi tuulisähkön syöttötariffi ( v. 2010 , Vanhasen II-hallitus, Pekkarinen, Cronberg ) , joka kustantaa veronmaksajille 12 vuoden aikana 2 – 3 miljardia euroa. Ei tullut Suomeen Tanskan malliin silloisen työministeri Cronbergin ( vih ) visioimia tuulivoimateollisuuden 15 000 – 20 000 työpaikkaa. Se ainoa suomalainen tuulivoimatehdas, Winwind, meni konkurssiin jo yli kymmenen vuotta sitten. Nyt tuulimyllyt tulevat Tanskasta ja Saksasta.

Toisaalta voi kysyä, että perustuiko Nokian nousu 1980- ja 1990 -lukujen vaihteessa valtion ja poliittisen päätöksenteon ohjaukseen ? Päättivätkö hallitus ja eduskunta silloin, että kännykkäbisnes on tulevaisuuden ala ? Korkman voinee tuohonkin vastata, kun oli silloin näköalapaikalla.

markkulehto
Kokoomus Oulu

Komentaja evp, kannatan aitoa yrittelijäisyyttä, vastustan keinotekoisia tukiaisautomaatteja, kansakunnan turvallisuuden peruspilarit on pidettävä pystyssä, energian tuotanto tulee perustua todellisiin, taloudellisesti kannattanviin ja toimiviin vaihtoehtoihin, Pohjois-Suomen infran kehittämisellä luodaan edellytykset koko maan kattavalle ja kannattavalle yritystoiminnalle ja pidetään koko maa-asuttuna sekä puolustettavana. Hallituksen esitykset ja eduskunnan päätökset tulee perustua tosiasioiden tuntemiseen, tunnustamiseen ja vaihtoehtojen aitoon punnitsemiseen. Kannatan yhtenäistä ja vahvaa Eurooppaa. Vapaus, ml. sananvapaus, on puolustamisen arvoista. Suomi kuluu mielestäni länsimaiseen kulttuuriyhteisöön, jossa tunnustetaan länsimaisia arvoja. Näitä arvoja olen itse valmis puolustamaan.
Joka päivä oppii aina uutta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu