Missä Nato menee ?

USA:n Kiovan suurlähetystön työntekijä David Holmes on kysynyt USA:n EU:n lähettiläältä Sondelandilta,  että onko niin, että Trump oli sanonut että ei välittänyt ”paskaakaan Ukrainasta”.  Sondeland oli Holmesin mukaan sanonut näin olleen.

Saa siinä Trump tuolla asenteella vakuutella eurooppalaisille liittolaisilleen ( Our European Allies ), että on sitoutunut näiden kanssa yhteisesti sovittuihin arvoihin.  Melkoista luottamuksen luontia, joka sataa suoraan Putinin laariin.

Saa siinä myös Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg vakuutella : ”… when 29 nations speak with one voice, their voice is more powerful than any other in the world.”

Lähde:

North Atlantic Treaty Organization

Relentless diplomacy, credible defence, strong NATOSpeech by NATO Secretary General Jens Stoltenberg on receiving the ”Diplomat of the Year” award by Foreign Policy magazine

12.11.2019

https://www.nato.int/cps/en/natohq/opinions_170714.htm?selectedLocale=ru

Ei käy kateeksi pääsihteeri Jens Stoltenbergia, kun hän pyrkii pitämään organisaatiota kasassa.  Tuleekin mieleen , että pitääkö tuo Natossa vallitseva epävarmuus ottaa huomioon EU:ssa ja ryhtyä varmuuden vuoksi tarvittaviin konkreettisiin toimenpiteisiin ? Tuskin EU:ssa on tarvetta heikentää Naton yhtenäisyyttä ja keskinäistä luottamusta, mutta sitähän ei ole EU:ssa tehty, vaan se on tullut muualta.

Kyllähän nyt on todellakin aika sille, mitä Stoltenberg on esittänyt Nato-maille: istua samaan pöytään ja puhua asiat halki.  Toivoa sopii, että USA on mukana siinä pöydässä täydellä presidentin antamalla mandaatilla ja sitoutumisella.

Onko muuten niin, että  osa USA:n republikaaneista tukee Trumpin lännen yhtenäisyyttä hajottavaa politiikkaa ? Että Atlantin itärannalla olevilla EU-valtioilla ei ole niin väliä USA:n  kannalta ? Näin ohjusten, ohjustentorjuntajärjestelmien,  kybersodankäynnin, suurien mm. puolustusvälineinvestointien ja terrorismin aikakaudella. Että mieluummin ollaan hyvää pataa sellaisten maiden johtajien  kanssa,  joille demokraattiset ja yksilön arvot sekä vallan kolmijaon periaatteet eivät merkitse mitään.

markkulehto

Komentaja evp, kannatan aitoa yrittelijäisyyttä, vastustan keinotekoisia tukiaisautomaatteja, kansakunnan turvallisuuden peruspilarit on pidettävä pystyssä, energian tuotanto tulee perustua todellisiin, taloudellisesti kannattanviin ja toimiviin vaihtoehtoihin, Pohjois-Suomen infran kehittämisellä luodaan edellytykset koko maan kattavalle ja kannattavalle yritystoiminnalle ja pidetään koko maa-asuttuna sekä puolustettavana. Hallituksen esitykset ja eduskunnan päätökset tulee perustua tosiasioiden tuntemiseen, tunnustamiseen ja vaihtoehtojen aitoon punnitsemiseen. Kannatan yhtenäistä ja vahvaa Eurooppaa. Vapaus, ml. sananvapaus, on puolustamisen arvoista. Suomi kuluu mielestäni länsimaiseen kulttuuriyhteisöön, jossa tunnustetaan länsimaisia arvoja. Näitä arvoja olen itse valmis puolustamaan. Joka päivä oppii aina uutta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu